Jönnek a hideg idők, támadnak a vírusok! De mit is tehetünk ellenük?





A kánikulai nyárból nem könnyű átállni az őszbe, és mint minden évszakváltáskor, az immunrendszerünk ilyenkor komoly feladat előtt áll.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.26.
Egészséges életmód

Vírusok sora áll lesben ilyenkor, nem is beszélve a bennünket körülvevő káros környezeti hatásokról. Szervezetünknek védekeznie kell, fel kell venni a harcot. Ilyenkor „hadrendbe áll” számtalan sejtünk, több szervünk, és testünk teljes immunrendszere.

Szervezetünknek védekeznie kell a vírusok ellen, ami a hideg időben jóval nehezebb Fotó: Shutterstock

Mi is az az immunrendszer?

„Az immunrendszerünk valójában a vírusokkal, megbetegedésekkel szembeni ellenálló képességünk, amely akkor tud megfelelően működni, ha az étrendünk elegendő mennyiségben tartalmaz teljes értékű fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat, élelmi rostot, hozzá pedig megfelelő mennyiségű folyadékot is fogyasztunk” – mondja Zalai Noémi dietetikus, aki csütörtökönként a Toman Diet budai szalonjában segíti útmutatással a hozzáfordulókat. „Természetesen mindezek a »jóságok«, vitaminok, nem csupán az immunerősítést szolgálják, bőrünk, hajunk, körmünk, csontjaink, ízületek egyaránt hálásak lesznek értük. Ezért is fontos, hogy igazán jól étkezzünk!

A csipkebogyó jót tesz a szervezetünknek, akár teaként is fogyaszthatjuk Fotó: Shutterstock

Kellenek a rostok!

Kutatások igazolták, hogy az immunitásunk nagy része a beleink állapotától, a bélflóránk épségétől is függ. A rostoknak ezért kiemelkedő szerepe van az immunitásban, hiszen nagyban hozzájárulnak egyrészt az egészséges emésztéshez, másrészt az ép bélflóra fenntartásához” – sorolja Zalai Noémi.

Vigyünk be a szervezetünkbe sok gyümölcsöt és vitamint Fotó: Shutterstock

Oldódó és nem oldódó rostok

„Oldódó és oldhatatlan élelmi rostokra egyaránt szükségünk van, ezért javaslom, hogy étrendünkbe iktassuk be az olajos magvakat, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, ezek a nem oldódó rostok. A vízoldékony rostok közül pedig részesítsük előnyben az inulint tartalmazó hagymaféléket és a csicsókát, a zabot, a pektintartalmú gyümölcsöket, almát, ribizlit, birsalmát, és fogyasszunk megfelelő mennyiségben keményítőt, például éretlen banán vagy zabpehely bevitelével.”

A gabonafélékkel is védhetjük a szervezetünket Fotó: Shutterstock

Így együnk, hogy erős legyen az immunrendszerünk

  • A C-vitamin az egyik legfontosabb, amire szükségünk van. Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, a paprika- és a citrusfélék mellett például a naspolya és a csipkebogyó is igazi vitaminbomba.
  • A fertőzésekkel szembeni ellenállást növeli, védi a hámsejteket, óvja szemünket, antioxidáns az A-vitamin, melyet a máj, sárgarépa, sütőtök, tojás és tejtermékek rendszeres fogyasztásával tudunk bevinni a szervezetbe.
  • Ha már kevesebb a napfény, szükség lesz a D-vitamin pótlására, csontozatunk, fogaink, no és az immunrendszerünk védelmében is. Jöhet a tonhal, a lazac, a szardínia, a tojás és a tejtermékek!
  • Az E-vitamin nem csak az öregedést késlelteti, mérsékli a fáradságot, és bár rövid ideig marad csak a szervezetünkben, ezalatt rendesen dolgozik: védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaitól. Búzacsíra, szójabab, növényi olajok, tojás, teljes kiőrlésű gabonafélék – ezeket együk a természetes E-vitamin bevitele érdekében.
  • Elengedhetetlenek a B-vitaminok is az immunitás szempontjából. B6-vitamint sörélesztőből, búzakorpából- és csírából, májból, tejből, tojásból nyerhetünk, a B9-vitamin természetes forrásai a spenót, sóska, máj, tojás, avokádó, nem utolsósorban pedig szükségünk van B12-re is, amelyet a hús, tojás, tej, sajt fogyasztása biztosít számunkra.
  • Ásványi anyagok és nyomelemek is szolgálják immunrendszerünk megfelelő működését, így szükségünk van vasra, amelyet húsokból, tojássárgájából, dióból, spárgából, zabpehelyből kaphat meg szervezetünk, rézre, amihez májat, szárazbabot, tengeri halakat, szilvát érdemes fogyasztani. Nélkülözhetetlen az antioxidáns szelén is, melynek forrása a búzacsíra és a búzakorpa, a tonhal, a brokkoli és a paradicsom, illetve a cink, amely azonkívül, hogy csökkenti a koleszterin lerakódását, segít a fehérjék építésében is, és védi szervezetünket. Sörélesztőből, búzacsírából, tökmagból, tojásból, tejből tudjuk természetes úton begyűjteni.
  • Együnk sok gyümölcsöt, abban van a C-vitamin Fotó: Shutterstock

    A napi szükséges rostbevitel 35-40 g között van egy felnőtt ember esetében

  • 1 adag vegyes saláta (7 dkg): 1,5 g rost
  • 1 marék dió: 1,5 g rost
  • 1 alma (15 dkg): 2 g rost
  • 20 dkg brokkoli: 1,6 g rost




  • Ezeket olvastad már?
    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

    Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

    „Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

    „Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

    40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

    40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás