RETRO RÁDIÓ

Erre az 5 dologra figyeljünk, amikor elkezdjük az életmódváltást





Az egészséges életmódra való átállás elsőre nagy falatnak tűnhet, de ha néhány dolgot figyelembe veszünk, akkor könnyedén sikerülhet a váltás.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.09.07.
új kihívások új élet

1. Helyes táplálkozás

Tartsuk szem előtt, hogy a helyes étkezés nem koplalást jelent, hanem tudatosságot. Együnk inkább többször kevesebbet, kerüljük a lisztes, cukros ételeket, használjunk egészséges alternatívákat. Figyeljünk oda az elfogyasztott étel mennyiségére. Iktassuk ki a feldolgozott élelmiszereket, együnk több friss zöldséget és gyümölcsöt. Variáljuk az ételek elkészítési módját, csempésszünk be új ízeket.

Variáljuk az ételek elkészítési módját, csempésszünk be új ízeket Fotó: Shutterstock

2. Fokozatosság

Amikor valaki, aki korábban nem mozgott, és gyorsan edzeni kezd, rögtön a nehéz programokba vág bele, és gyakran még azelőtt feladja új életmódját, mielőtt az eredmények láthatóvá válnak. A titok az, hogy fokozatosan kell növelni az edzés intenzitását és gyakoriságát. Az újabb megterhelések között hagyjunk mindig időt testünknek a regenerációra és a pihenésre. Általánosan heti három-négy edzés bőven elegendő, az intenzív edzésnapok közötti regenerációnak pedig fontos szerepe van a hosszú távú eredmények szempontjából.

3. Hatékonyság

Ha hosszú időn keresztül ugyanazokat a mozgásformákat végezzük, a fokozatos és ismétlődő gyakorlatok hatására erősödnek izmaink, erőnlétünk pedig növekszik. Ezzel együtt a megnövekedett energialeadást szervezetünk jó esetben a zsírraktárak bontásával fedezi. A rossz hír az, hogy ez az állapot nem tartós. A test két-három hónap alatt hozzászokik a rutinná váló edzéshez, és a gyakorlatok hatékonysága csökken. Ilyenkor másfajta edzésformát is be kell iktatni.

4. Pihenés

Fontos a rendszeres testmozgás, de ne feledjük az edzések közötti időszakokat sem, amit pihenésre szánunk. Ilyenkor próbáljunk meg olyan szabadidős programokat választani, amelyek könnyű testmozgással járnak. A lazítás nem egyenlő a lustasággal, a pihenés pedig a tévé előtti kanapén nassolással.

Egy hétvégi családi bringázás remek visszaút lehet a mozgás világába Fotó: Shutterstock

5. Kifogások kiiktatása

Ha látványos az eredmény, és megvolt a pihenőidő, sokszor nehéz újra visszaállni az edzésre. Egyes felmérések szerint az edzőtermekben bérletet váltók nagy része sohasem veszi igénybe a terem szolgáltatásait annyiszor, ahány alkalomra a bérlete szól. Az emberek jelentős része ugyanis kifogásokat keres arra, hogy miért nem megy vissza az edzőterembe: „sok a munka, a gyerekért kell menni az óvodába, esik az eső, nagyon meleg van, nehéz nap volt stb. Közben pedig eszébe sem jut, hogy az edzőtermen kívül is lehet testmozgást végezni. Egy hétvégi családi bringázás, futás a kutyával a közeli mezőn, vagy akár egy spontán jógaóra is remek visszaút lehet a mozgás világába.





Ezeket olvastad már?
„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás