RETRO RÁDIÓ

Garázsvásár utcán, téren és/vagy pincében – Divat a közösségi újrahasznosítás!





A hagyományos bolhapiacok és lomis helyek mellett az utóbbi 5 évben fokozatosan meghonosodott idehaza is, és egyre népszerűbb lett a garázsvásár „intézménye”. A nem egy adott piachoz kötött, újrahasznosítást és a fenntartható jövőt a kis közösségek szintjén is szolgáló turizást, kincsvadászatot idősek és fiatalok egyaránt kedvelik.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2022.05.23.
II. kerület Közösségi program divat garázsvásár környezetkímélés újrahasznosítás

Az Amerikából jött „mozgalom” célja, hogy a saját, általunk már megunt, de jó állapotú és használható holmikat, használati tárgyakat, csecsebecséket – jelképes, közösen kialkudott áron – mások számára megmentsük, és ne a kukában végezzék, növelve ezzel az emberiséget lassan agyonnyomó felesleges, környezetszennyező és káros szemétkupacokat.

Legyen rendszeres a suliban, oviban is!

Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) tagja megkeresésünkre elmondta, nagyon örül a közösségi garázsvásárok sikerének és futótűzszerű terjedésének.

„Nagyon jól működnek a kerületi Fb-csoportok, nálunk a II. kerületben kiemelkedően, de az is nagyon hasznos lenne, ha ezek a kisebb egységek is tudnának egymásról, és a nagyobb vérkeringésbe is bekapcsolódhatnának adott esetben.” Hasznos lenne egy működő, élő portál, ahol bárki nyomon követhetné, mikor és hol van legközelebb garázsvásár a városban.” A hétgyermekes családanya hozzátette, szerinte intézményesen kellene minden iskolában, óvodában évente kétszer garázsvásárt tartani.

Ürge-Vorsatz Diana: A garázsvásár közösségépítő is, a fenntarthatóság mellett ott az együttlét öröme is Fotó: Szabolcs László

„A szülők és a gyerekek is megszoknák, így készülnének, céltudatosan gyűjtenék össze a holmikat, mert tudják, hogy azok jó helyre kerülnek, a természetes közösségeken belül gazdát cserélnek, és nem a szemetet halmozzuk még ezekkel is. Nem is beszélve a program közösségépítő erejéről, az együttlét öröméről, amibe akár az is belefér, hogy a vásár végén összetakarítunk magunk után.”

Előfordul, hogy miközben a házigazdák pakolnak ki, maguk is váratlan kincsekre bukkannak Fotó: Fodor Erika

Közösségi élmény és környezetkímélés

Budapesten ma napi szinten találkozhatunk lakókörnyezetünkben garázsvásárról hírt adó, magára a helyszínre kihelyezett plakáttal, közösségi oldalon posztolt bejegyzéssel, vagy éppen a szomszéd szól, hogy a hétvégén érdemes lesz 2 utcával feljebb benézni XY-ékhoz, mert márkás cuccokat tesznek ki. Garázsvásárt tarthat bárki: legyen az egyéni kezdeményezés, egy baráti társaság dzsemborija, vagy egy-egy helyi közösség akciója, amihez összedobják az újrahasznosításra felkínált dolgaikat. Mi egy igazi családi házas, szó szerint is garázsvásáron jártunk, illetve egy közösségi téren megtartott programon, ahová bárki regisztrálhatott saját portékáival. Az itt tapasztaltakat osztjuk meg a Metropol olvasóival.

Igen, a garázsvásár nemcsak a nőket érdekli! Fotó: Fodor Erika

Jönnek a szomszédok, a környékbeliek

A négygyermekes családnál arra voltunk kíváncsiak, hogyan hirdettek, illetve hogy kik jöttek az érdeklődők egy magánházba. Kinga, az édesanya kérdésünkre elmondta, számukra is meglepő módon főként újonnan megismert vásárlóik voltak, nem jellemzően az ismerősök. A garázsvásárról a nagylányai ugyan posztoltak online, de a ház falára a család által készített „óriásplakát”, amit a buszmegállóból, illetve az út mentén elhaladó autókból, de gyalogosan is kiszúrtak a környéken közlekedők, jóval több látogatót vonzott.

A családi házas garázsvásár összehozza a környéken élőket Fotó: Fodor Erika

„Nem gondoltuk, hogy ilyen sokan fognak jönni, és hogy ekkora sikere lesz egy-egy tárgynak, bútor-vagy ruhadarabnak! Nagyon jó élmény volt nekünk is látni, mekkora örömmel visznek el olyan dolgokat, amiket mi évek óta vagy talán soha nem használtunk.” Az édesanya hozzátette, ő döntött úgy, hogy felszámolja a házban azokat az egyébként szép és értékes dolgokat, amiket az utóbbi tíz évben csak tároltak. „A legnehezebb hozzákezdeni volt, végül az egész család segítségével 1 hétig csak válogattunk, ürítettük a garázst, hogy aztán legyen hová ízlésesen berendezni a vásárra kínált portékát. Kapóra jött a nagymama költözése is, kiderült ott is számos holmi van, amire neki nincs szüksége, másnak azonban nagyon is jól jön. Sajnáltuk volna ezeket kidobni. Odaadtam volna szívesen ajándékba is, de fogalmam sem volt, kinek, mi kellhet. A kirakodó garázsvásárnak köszönhetően azonban rögtön kiderült, mindenki arra csapott le, ami neki való, és megkapta jelképes áron. Így mindenki jól jár.”

Lehet, hogy valaki épp ilyen ékszerre vágyik Fotó: Fodor Erika

 

 

A jótékonyság és a másik öröme is cél lehet

Budafokon, a volt mozi helyén kialakított fröccsteraszon először hirdettek garázsvásárt idén májusban. Itt találkoztunk Pálné Megyeri Ágotával, aki saját készítésű tárgyait árulta szimbolikus összegért, amellyel a Tűzoltó utcai Gyermekklinika kis betegeit támogatja.

Pálné Megyeri Ágota saját készítésű apróságait jótékony céllal hasznosítja Fotó: Fodor Erika

„Én is beteg voltam, de meggyógyultam, és azóta sokat önkénteskedek. Az ilyen vásárokon ezekkel az apró adományokkal mások is tudnak csatlakozni a segítségnyújtáshoz” – fejtette ki. Ágota mellett Ildikó és Detti, két barátnő „árult” együtt.

Új funkciót is kaphatnak a tárgyak, hogy ne kelljen rögtön a kukába dobni! Fotó: Fodor Erika

„Mi magunk is nagy bolhapiacra járók vagyunk, rettentően élvezzük! Gondoltuk, most kipróbáljuk a másik oldalról: milyen az, ha valaki úgy megörül valaminek, amit most mi hoztunk ki, mint, ahogy mi szoktunk egy-egy vásáron talált kincsnek.”

Garázsvásár online

A garázsvásárnak a virtuális térben is van helye. A garazsvasar.hu portálon minden ugyanúgy működik, mint egy offline, azaz szokványos garázsvásár esetén, de itt országosan láthatják a portékáidat és azok árait. Ha akarod, eladod őket egyesével, de van lehetőséged rá, hogy csak egy adott időpontban az otthonodban, a garázsvásárodon fogadd az embereket. Ami pedig nem kelt el, az még fönt maradhat az oldalon és majd a következő vásárodban elkel.

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás