
A nyári szezon első hónapjában a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) közel 500 vendéglátóhelyet ellenőrzött és saját elmondásuk szerint az eredmények nem túl biztatóak. Mutatjuk, mikre bukkantak a fagyizók, strandbüfék ellenőrzésekor!
A fogyasztóvédelmi hatóság kíváncsi volt, hogy mennyire tartják be az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásokat a nyáron ingen népszerű vendéglátóhelyeken. Éppen ezért több száz strandbüfét és fagyizót ellenőriztek le alaposan, aminek több esetben is bezárás lett az eredménye. Íme a részletek!
A leggyakrabban előforduló problémák a higiéniai előírások nem megfelelő teljesítéséből eredtek. Az egységek 15,7%-ánál hiányzott a megfelelő kézmosási lehetőség, kézfertőtlenítő vagy papírtörlő. Több esetben a mosogatás technikai feltételei sem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak-írja az NKFH.
Az ellenőrzött büfék és fagyizók 9,7%-ában olyan munkavállalókat alkalmaztak, akik nem rendelkeztek érvényes egészségügyi alkalmassági igazolással. Az ellenőrök több esetben dokumentációs hiányosságokat is tapasztaltak, valamint jelöletlen, nyomonkövethetetlen élelmiszerek forgalmazásával is találkoztak. A tájékoztatás pedig több helyen sem felelt meg az előírásoknak: a vizsgált létesítmények 9,1%-ában nem tüntették fel megfelelően az allergéneket vagy a mesterséges színezékeket, például a fagylaltok esetén.
Az ellenőrzés eredménye számokban
Súlyos szabálytalanságok miatt 11 vendéglátóhely működését ideiglenesen felfüggesztették, vagyis egy időre bezáratták őket. Ezek között a szabálytalanságok között előfordult túlzott zsúfoltság, élelmiszerektől idegen tárgyak tárolása, erősen szennyezett hűtőpultok, valamint a fagylaltos edényekben, áruk felületein található rovarmaradványok jelenléte.
A szakemberek azt tanácsolják, hogy lehetőleg olyan helyen együnk, ahol az alábbi feltételek teljesülnek:
Olyan helyen vegyünk csak fagylaltot, ahol az áru nincs közvetlen napfénynek kitéve, nem olvad. A kanálmosó folyadék tiszta és nem büdös, nem rongyba törlik a kanalat, a tölcsért pedig szalvétával fogják meg és adják át nekünk. A fagylaltos tégelyekben csak ehető díszítés van és a régi fagyira nem öntik rá az újat. Maga a fagyi nem kőkemény, de nem is folyós állagú. Az is fontos, hogy a tégelyekben lévő fagyi ne érjen a hűtőtartomány fölé, ne legyen túlpúpozva, mert a nem megfelelő hőmérsékleten tartott rész könnyen megromlik. Ha a fagyiban jégdarabok vannak, az intő jele a nem megfelelő tárolásnak! Az az ideális, ha a pultban van hőmérő és a benti hőmérséklet -8°C alatti.
Ez nem narratíva. Ez a valóság.
A balesethez a társhatóságok is kiérkeztek.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.