10 mentőötlet, ha nem akarod kidobni a megmaradt csokimikulásokat

Decemberben szinte mindenkinek megtelik a szekrénye csokimikulásokkal. De mit csináljunk velük, ha se megenni, se kidobni nem akarjuk őket? Ehhez adunk most pár tippet. Édesszájúak előnyben!



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.12.08.
Módosítva: 2024.12.08.
maradékmentés tipp csokimikulás

1. Ellenőrizzük a szavatosságot

Az első és legfontosabb, hogy mindig ellenőrizzük a szavatossági időt és az édesség állapotát, mielőtt felhasználnánk bármire is. Ha a csokoládé külsején nincs elváltozás, jó az illata és az íze, akkor még fogyasztható. Ha viszont a csokoládén repedések, pöttyök vannak, esetleg penész, az azt jelezheti, hogy kissé megromlott – így már ne együnk belőle – írja cikkében a Fanny magazin

csokimikulás
Fotó: Ripost

2. Forró italt a bögrébe

Van jobb elfoglaltság hideg téli estéken, mint bekuckózni, elővenni egy könyvet, vagy megnézni egy jó filmet, és forró csokoládét kortyolgatni közben? Egy lábasban keverjünk el 2 evőkanál kakaóport, 4-4 teáskanál keményítőt és cukrot, majd öntsünk rá 5 dl tejet. Főzzük csomómentesre, szórjuk bele a feltördelt csokit. Ha elolvadt, már kortyolhatjuk is.

3. Apró darabokra törve

A nyakunkon maradt csokimikulás bármelyik süteményben, például piskótában, muffinban, brownie-ban, de még a kókuszgolyóban vagy kekszszalámiban is megállja a helyét. Csupán annyi a dolgunk, hogy daraboljuk fel apróra, és óvatosan keverjük a masszába.

4. Fényes lesz a csokimáz

Jó hír, hogy a csokoládébevonatú süteményekhez sem kell méregdrága csokit vásárolnunk. A mázhoz a csokoládét vízgőz felett olvasszuk fel. Ha túl sűrű, kevés étolajjal felhígíthatjuk. Arra figyeljünk, hogy mindig jó alaposan keverjük el benne az olajat, különben csíkos lesz.

5. Kenjük meg a tetejét

Ne essünk pánikba, ha elfogyott otthon a mogyorókrém a palacsintához. Az olvasztott csokimikulás erre is kiváló, sőt, kenhetjük még kenyérre, kalácsra vagy épp háztartási kekszre is.

6. Ha kell egy kis hűsítő

Fogjuk egy dinnyevájót, vegyük ki a hűtőből a dobozos fagylaltot, kanalazzunk ki a kis gömböket, majd forgassuk meg mindegyik gombócot az előre megolvasztott csokimázba. Tegyük műanyag tálcára, és toljuk vissza a mélyhűtőbe tálalásig.

7. Reszeljük le!

A csokireszelék számos sütemény „alapkelléke” lehet. Ehhez tegyük a csokit néhány órára a mélyhűtőbe. Miután kivettük, a fagyott csokit reszeljük le. Az így készült darát rászórhatjuk a torta, a puding, a tiramisu, vagy épp a forró kakaó tetejére.

8. Örök emlék marad

Ha egy apró, de igazán kreatív ajándékot keresünk, készítsünk csokis kekszválogatást. A hozzávalókat, köztük az aprított vagy reszelt csokit, rétegezzük egymásra egy kapcsos üvegbe, és díszítsük szalaggal. Ne felejtsük el mellékelni a receptet sem, így a megajándékozottnak már csak annyi dolga lesz, hogy összekeveri a hozzávalókat és megsüti a finomságot.

9. Rétegezzük a pohárba

Ha ránk tör a csillapíthatatlan édesség iránti vágy, egy pillanat alatt készíthetünk pohárkrémet. Az üvegek aljára morzsoljunk néhány zabkekszet, szórjuk rá a felaprított csokoládét, majd jöhet pár szem gyümölcs. Megbolondíthatjuk még tejszínhabbal vagy vaníliasodóval.

10. Gyümölcshöz is jól passzol

A csokifondü igazi ínyencség, amit nem érdemes kihagyni az ünnepek során. Mossuk meg pár szem almát – de a kivi és a banán is remek választás – majd vágjuk közepesen vékony szeletekre. Szúrjunk bele egy-egy pálcikát, és mártsuk őket az olvasztott csokiba. Ha megdermedt, fokozhatjuk az ízeket némi karamell- szósszal.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás