Kiderült: Magyarországon itt okozhat még kellemetlen tüneteket a parlagfű

Mutatjuk, minek köszönhető, hogy egészen hamar véget ért a csúcsidőszak. A parlagfű ugyanakkor nem tűnik el teljesen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.04. 10:00
Módosítva: 2024.10.04. 11:45
allergia parlagfű időjárás szezon csapadék

A parlagfű pollenjeinek koncentrációja az elmúlt napok időjárásának köszönhetően ugyan még nem tűnik el teljesen, de országos szinten elmondható, hogy túl vagyunk a nehezén, véget ért a csúcsidőszak.

parlagfű, pollentérkép, allergia, időjárás, csúcsidőszak,
A parlagfű csúcsidőszaka az esőnek és a lehűlésnek hála véget ért / Fotó: Időkép

A korábbi napokban tapasztalható csendes eső és a lehűlés hatására országszerte alacsony-közepes szintre mérséklődött a parlagfű pollenkoncentrációja. A napokban érkező kiadós csapadék és a lehűlés országos átlagban alacsony szintre csökkentheti a parlagfű pollenkoncentrációját.
A későbbiekben még a szárazabb, illetve enyhébb időszakokban helyenként visszakerülhetnek a levegőbe a szezon folyamán korábban kiszóródott és kiülepedett pollenszemek, a parlagfű pollenkoncentrációja esetenként elérheti a közepes szintet.

Nemcsak a parlagfű tart még ki

A többi lágyszárú allergén, mint a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, a libatopfélék, a kenderfélék, az útifű, a lórom, valamint a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony. Ezek allergénjei nem érzékelhetők olyan sokáig, mint a parlagfűé, azaz október közepéig.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országosan magas. Közülük is az Alternaria spóraszáma emelkedik ki, mely országosan magas, illetve az Epicoccumé országosan közepes.

Fontos továbbá, hogy a parlagfűre érzékenyeknél egyelőre még jelentkezhetnek enyhe tünetek, melyek lehetnek orr- és szájnyálkahártya-viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. Az allergiások számára éppen ezért javasolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatainak, valamint a pollen-előrejelzésnek a folyamatos követése.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás