Orbán Viktor: csihi-puhi Strasbourgban

Hatalmas volt az érdeklődés a kormányfő beszéde iránt. Orbán Viktor a magyar soros elnökség célkitűzéseit ismertette.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.10.09.
Módosítva: 2024.10.09.
Orbán Viktor beszéd európai parlament

Orbán Viktor az Európai Parlamentben, a strasbourgi plenáris ülésszak keretében szólalt fel. A kormányfő a soros magyar elnökség programját mutatta be. A beszéde után Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke következett, majd a vita részeként a frakciók vezetői és más EP-képviselők tehettek fel kérdéseket. 

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor; GÁL Kinga
A szerdai beszéde előtt kedden még sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor Strasbourgban. Fotó: Purger Tamás

Orbán Viktor azzal kezdte a felszólalását, hogy azért jött Strasbourgba, hogy meggyőzze az EP-képviselőket arról, hogy az Európai Uniónak változtatnia kell. Mint mondta: 34 éve parlamenti képviselő, tudja, hogy megtiszteltetés, hogy meghallgatják az EP-ben. A miniszterelnök felidézte a 2011-es magyar elnökséget, ami elindította a romastratégiát és a Duna-stratégiát, valamint akkor zártak le utoljára az EU-ban csatlakozási folyamatot, Horvátországét. 

De az unió helyzete ma sokkal súlyosabb, mint 2011-ben, vagy az EU története folyamán bármikor

 – mutatott rá a kormányfő. Sorolta az okokat is: a háborút, a migrációt, a schengeni térség szétesésének veszélyét.

Európa veszít globális versenyképességéből 

"Mario Draghi szerint Európát lassú agónia fenyegeti, és idézhetem Emmanuel Macront is, aki szerint Európa meghalhat, mert két-három éven belül kiszorul a piacairól. Látható, hogy az Unió a saját sorsát meghatározó döntések előtt áll"

- mondta Orbán Viktor, majd hozzátette: azért jött most ide Strasbourgba, hogy bemutassa, mit javasol a magyar elnökség Európának ebben a válságos időszakban. A kormányfő közölte, a legfontosabb, hogy a mi uniónknak változnia kell. 

A magyar elnökség a változás hangja és annak katalizátora kíván lenni.

Draghi és Macron után én is azt mondom, a helyzet súlyos és azonnali cselekvést igényel. A 24. órában vagyunk, a most úttörőnek számító technológiákban néhány éven belül eldől, hogy ki marad talpon. Kérem, fontolják meg, hogy a leépülő ipari kapacitásokat sokkal nehezebb visszahozni, mint megtartani. Az elveszített készség, tapasztalat és szaktudás nem vagy csak nagyon nehezen pótolható

- tudatta Orbán Viktor, aki kiemelte: a magyar elnökség célja, hogy elfogadjanak egy új európai versenyképességi megállapodást az Európai Tanács budapesti informális ülésén november 8-án.

Orbán Viktor elmondta, Európát évek óta sújtja a migrációs nyomás. Hatalmas terhet ró különösen az unió külső határain elhelyezkedő tagállamokra. Az unió külső határait meg kell védeni. A külső határok védelme az unió egészének érdekeit szolgálja, ezért ahhoz az uniónak érdemi támogatást kellene nyújtania. 

2015 óta Magyarország is és személyesen én is komoly politikai vitákat vívok a migráció ügyében. Sok mindent láttam már, láttam kezdeményezéseket, csomagokat, javaslatokat, amiket nagy reményekkel fogadtak és mind sikertelennek bizonyult 

- emlékeztetett a kormányfő, aki szerint külső hotspotok nélkül nem lehet megvédeni az európaiakat az illegális migrációtól

"Ha egyszer valakit beengedünk, azt többet nem fogjuk tudni hazaküldeni"

jelentette ki határozottan a miniszterelnök. Szerinte csak azokat szabad beengedni az unió területére, akiknek erre előzetesen megadtuk az engedélyt. Az EU menekültügyi rendszere ma nem működik - tette hozzá. Orbán Viktor szerint az illegális migráció Európában az antiszemitizmus, a nők elleni erőszak és a homofóbia erősödését eredményezte. 

A magyar elnökség nem csak azt javasolja, hogy a schengeni térséget erősítsék meg és bővítsék ki. A magyar elnökség azt is javasolja, hogy az év vége előtt történjen meg Bulgária és Románia teljes körű csatlakozása a schengeni-övezethez.

Orbán Viktor szerint egyetértés van abban, hogy az unió bővítéspolitikájának, érdemalapúnak, kiegyensúlyozottnak és hitelesnek kell maradnia. A magyar elnökség meggyőződése szerint a nyugat-balkán csatlakozásának felgyorsítása az európai biztonság kulcskérdése. A régió integrációja gazdasági, biztonsági és geopolitikai szempontból egyaránt előnyös az EU számára. 

Külön figyelmet kell fordítanunk Szerbiára. Szerbia felvétele nélkül a Balkán nem stabilizálható. Amíg Szerbia nem tagja az Európai Uniónak, addig a Balkán instabil térség marad.

- szögezte le Orbán Viktor. A miniszterelnök a beszédét azzal fejezte be:

 Amíg úgy látjuk, hogy Európát olyanná tudjuk tenni, amilyen lehetne, amíg erre van egy fikarcnyi esély is, addig küzdeni fogunk érte. Mi a magyar elnökségben sikeres Európai Unióban vagyunk érdekeltek, és meggyőződésem szerint elnökségünk sikere az egész Európai Unió sikere lesz. Tegyük újra naggyá Európát. Köszönöm, hogy meghallgattak.

Orbán Viktor Strasbourgban elmondott beszédét itt lehet visszanézni:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás