Orbán Viktor: a strasbourgi csihi-puhi után visszatérünk a gazdaság építéséhez

Az EU után hazánk jövője volt a téma a Kossuth rádióban. Emelkedő jövedelmek, munkáshitel, megfizethető lakhatás, ingatlanboom és Demján Sándor-program a kisvállalkozóknak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.11. 08:08
Módosítva: 2024.10.11. 09:08
Orbán Viktor kossuth rádió Európai Unió (EU)

Az Európai Unió és Magyarország jövőjéről beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor a Kossuth rádió vendége volt (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor a beszélgetés elején elmondta, érdekes helyzetben találta magát a strasbourgi ülésen. „Egy színvonalas vitát tudtunk volna rendezni az aktuális európai problémákról, és ehhz képest akik összejöttek, azok vérgőzős állapotban voltak, és egy politikai pofozkodást szerettek volna, és nekünk rontottak.” 

A kormányfő megjegyezte, mindenki megkapta a magáét, elővette az összes érvét.

Végül is elég világosan kirajzolódott mi történt: az EB elnöke és az EPP elnöke bejelentették, hogy meg akarják buktatni a magyar kormányt. Ennek a nyíltsága, szégyentelensége, az szokatlan. Meg is nevezték, kikből álljon az új magyar kormány. Dobrev Klára és Magyar Péter kormányát akarják.

– összegzett Orbán Viktor. Majd így folytatta: „Bele kell szállni az ukrán háborúba és a kereskedelmi háborúba, el kell törölni a családvédelmi intézkedéseket, és be kell engedni a migránsokat – ezt akarja Brüsszel, és ezt el is fogadták az érintettek.” A miniszterelnök ugyanakkor nyomatékosította: 

Az nem megy, hogy Brüsszelből megmondják, ki legyen a hazai brüsszelita kormány. Ez egy szabad ország, és a magyar emberek erről dönteni fognak. Ezzel a brüsszeli tervvel szembe fogunk szállni.

Határvédelem és migráció

Orbán Viktor a rádióinterjú során elmondta, azt javasolja, hogy jöjjön létre egy schengeni-zóna országait tömörítő testület, ez alá kerüljön a Frontex is, és ott döntsék el, hogyan alakuljon a határvédelem és a migráció kezelése.
Orbán Viktor elmondta, Európában elvesztették az emberek az otthonosság érzetét, a bűncselekmények száma nő. Az egész migrációnak óriási pénzügyi terhe van – tette hozzá. Megjegyezte: az új francia belügyminiszter messze túltesz a magyar javaslatokon. Hollandiában a migrációellenes erők nyertek. Egész Európa fordul, és idővel beállnak egy migrációellenes álláspontba.  

Íme a konkrét gazdasági lépések

A strasbourgi rock and roll után vissza a magyar gazdasághoz. Orbán Viktor elmondta, a kormány három ponton avatkozik be: megfizethető lakhatás, egymilliós jövedelem és munkáshitel, Demján Sándor program a kisvállalkozóknak.

A kormányfő elmondta, idén 1-2 százalékos bővülés lesz, ugyanakkor 2025-ben nagy lendületet veszünk.

A megfizethető lakhatás tekintetében kell előrelépni, és Budapesttel is készen állunk a tárgyalásra. Támogatni fogjuk a falusi lakás-és házépítést, az emberek megtakarításait is felhasználjuk. Jól haladnak a tárgyalások a szakszervezetekkel a bérekről. A célunk, hogy egymilliós átlagkereset legyen Magyarországon, és lesz munkáshitel is. A KKV-k támogatása is erősödni fog a Demján Sándor program révén

– hangsúlyozta.

Orbán Viktor: Egyfajta új egyezség kell az emberekkel

Orbán Viktor közölte, hogy a fent bemutatott programok finanszírozási hátterét a növekedés adja majd. „A kormány a konkrét számokról is tárgyalni fog, és várhatóan két héten belül jönnek a konkrét intézkedések” – jelentette be a miniszterelnök, majd hozzátette: Egyfajta új egyezség kell az emberekkel.

Fényesek a magyar gazdaság jövőbeli kilátásai

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a fogyasztásról való vita nem vezet előre, mert nem lehet megmondani az embereknek, hogy mit tegyenek a jövedelmükkel. „A gondot az okozza, hogy az európai járműipar termelése lelassult, és átalakulás zajlik. Mi komoly beruházásokat tettünk az átállás érdekében, hogy itt maradjanak a nagy autógyárak” – tette hozzá. Ezt ma még az emberek nem látják, de pár éven belül nyilvánvaló lesz az átállás sikere. „Fényesek a magyar gazdaság jövőbeli kilátásai” – közölte a miniszterelnök.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás