Számos program vár a fővárosban október 23-án, Orbán Viktor a Millenárison tart ünnepi beszédet

A nemzeti ünnep alkalmából számos rendezvény, kiállítás és filmvetítés is lesz Budapesten. Október 23-án a miniszterelnök a Millenárison mond ünnepi beszédet, amit családi programok követnek. Regisztrációra nincs szükség.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.23. 05:00
1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknap program Október 23

Az október 23-ai programok már kedden, azaz október 22-én elkezdődtek. A nemzeti ünnep napján pedig szerte a városban lesznek rendezvények, köztük családi programok, előadások és tárlatok. Mutatjuk a legjavát!

Bem rakpart, Műegyetemisták vonulnak a Bem József tér felé 1956. október 23-án, háttérben a Széchenyi Lánchíd.
Bem rakpart, műegyetemisták vonulnak a Bem József tér felé 1956. október 23-án (Fotó: Horváth János és családja / Fortepan)

Az idei október 23-ai programok már kedden elkezdődtek

Az idei 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja ünnepségsorozat október 22-én, 14 órakor koszorúzással kezdődött az 1956-os Műegyetemi emlékműnél. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ünnepi beszéde után fáklyás menet indult a Bem térre korhű ruhába öltözött fiatalokkal, Csepel teherautókkal. Este a Külügyminisztérium épületét fényfestés díszítette.

Ma 11 órakor beszél Orbán Viktor a Millenárison 

Október 23-án a Kossuth Lajos téren 9 órakor ünnepélyes zászlófelvonással indul a program. Ezt követően 10 és 18 óra között a Nyitott Parlament program keretében az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, a Szent Koronát, a Kossuth Lajos téren pedig a korhű, kiállított Csepel teherautót. A 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz. 10.30-kor pedig a Millenáris Parkban kezdődik az állami rendezvény. Az ünnepség kiemelt meghívottjai a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben részt vevők és családtagjaik lesznek. Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan 11 órakor tart ünnepi megemlékezést. Este 6-órakor a MÜPA-ban rendezett díszünnepségen Sulyok Tamás köztársasági elnök mond beszédet, amit a köztelevízió élőben közvetít majd.

Lesz fényfestés ma is

Október 23-án 16 és 23 óra között a Külügyminisztérium épületét és a Budapesti Műszaki Egyetem „K” épületét fényfestés díszíti majd.

A legtöbb múzeum ingyenesen látogatható

A fővárosban a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum is ingyenesen látogatható október 23-án. Emellett a Magyar Természettudományi Múzeum, Európa legnagyobb szabadtéri vasúti élményparkja, a Magyar Vasúttörténeti Park és a Ludwig Múzeum kiállításai is belépőjegy megváltása nélkül látogathatók. Ahogy a Terror Háza múzeum is változatos és ingyenes programsorozattal készül a nemzeti ünnepre. Lesz rendhagyó tárlatvezetés és történelemórák, múzeumpedagógiai foglalkozások, új időszaki kiállítás és gyertyagyújtás. További részletek itt olvashatók.

További programok a fővárosban

  • Az 56-os villamos vonalán, Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér megállók között, október 23-án 10 órától 18 óráig UV típusú nosztalgiavillamos repít minket vissza az időben. (A villamosra a BudapestGo applikációjában és a helyszínen is lehet jegyet váltani.)
  • A Városháza Parkban formabontó plakátkiállításon elevenedik meg 1956.
  • Vezetett sétákat tartanak, ahol közelebbről is megismerkedhetünk az ötvenes évekbeli Budapesttel. A séták első állomása a plakátkiállítás lesz a Városháza Parkban, az utolsó pedig a Kálvin téren.

Filmvetítések is lesznek kifejezetten ebből az alkalomból

A Bem Moziban olyan filmeket vetítenek majd a nap során, mint Az ember tragédiája, a Kék Pelikán, a Megáll az idő vagy a Pink Floydtól A fal. A Corvin moziban egész napos filmmaratont tartanak.

Gasztrofesztivál is várja az érdeklődőket 

A Budai Töltöttkáposzta és Palacsinta Fesztivált 2024. október 23. és 27. között rendezik meg Budapesten, a Goldmann György téren. Az ételeken kívül lesz vidámpark és blues zene, kézműves vásár és forralt bor is.

Mire emlékezünk ezen a napon? 

Október 23-án, szerdán az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk. 1989. október 23. óta pedig ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep: az 1956-os forradalom kitörésének napja és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja. Nemzeti ünneppé az első, demokratikusan választott Országgyűlés nyilvánította, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Az emléknap hagyományosan munkaszüneti nap.

 

Így ünnepelt a főváros tavaly ilyenkor: 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás