Így szerezhetnek olcsón jogosítványt a diákok

Idén szeptember 1-től az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványhoz a közlekedési alapismeretek és gyakorlati alapismereteket elsajátítását. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat erről.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.10.21. 11:00
jogosítvány tanácsok ingyenes vezetés

1. Az oktatás része lett

A program keretében a KRESZ- és az egészségügyi oktatás a középiskolai oktatás részévé válik, a B kategóriás járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges ismereteket, a közlekedési alapismereteket, a járművezetés elméletét, a szerkezeti és üzemeltetési ismereteket, valamint az elsősegélynyújtást lehet ingyenesen elsajátítani elektronikus formában - írja a Fanny magazin

 

2. Végzős diákok jelentkezhetnek

A középiskolás járművezető képzésre azok az állampolgárok jelentkezhetnek, akik
a gimnáziumban a 12. évfolyam, szakgimnáziumban a 13. évfolyam, többcélú köznevelési intézmény technikumában a 13. évfolyam (6 éves képzés esetén a 14. évfolyam), szakképző iskolában a 11. évfolyam (4 éves képzés esetén a 12. évfolyam) tanulói, továbbá betöltötték 16. életévüket.

3. Már elérhető a KRÉTA-ban

A KRÉTA rendszerben megtalálható a végzős tanulók számára az az ingyenesen hozzáférhető csomag, amelyben online KRESZ, valamint online elsősegélynyújtás-tanfolyamot és vizsgalehetőséget biztosítanak. A csomag része továbbá még egy elsősegély-demonstrációs alkalom is, amelyet az Országos Mentőszolgálat tart majd az iskolákban.

4. Kiskorúnak kell a szülő engedélye

A jelentkezés egyszerű: a tanuló bejelentkezik a KRÉTA DKT rendszerbe, ahol ellenőrizheti, hogy jogosult-e az ingyenes jogosítvány megszerzésére. Amennyiben igen, megjelenik számára az "eJogsi" menüpont, ahol elindíthatja a jelentkezést a képzésre. Kiskorú tanuló esetén, a szülő/törvényes képviselő hozzájárulása szükséges a jelentkezés véglegesítéséhez.

5. Minden tudnivaló egy helyen

Minden technikai információ a tudasbazis.ekreta.hu oldalon az eJogsi felületen találhatóak. Maguk a tanfolyamok, a vizsgák, az eJogsi funkciók a KRÉTA Digitális Kollaborációs Tér (DKT) moduljában érhetők el.

6. Vizsgázni is online lehet

A vizsgák is online zajlanak majd. Az intézmények emellett felhatalmazást kaptak az elméleti vizsgák lebonyolítására is anélkül, hogy ehhez külön engedélyre lenne szükségük.

7. A gyakorlat marad az autósiskoláknál

Az ingyenes csomagnak nem része az egészségügyi alkalmassági vizsgálat, illetve a gyakorlati vezetés, amely döntően továbbra is piaci autósiskoláknál történik majd. Hamarosan megjelenik a Honvédelmi Minisztérium egy ingyenes pilot programja, és a későbbiekben kibővítik majd a gyakorlati oktatási kapacitásokat.

1. Minden, amit tudni kell

Autóvezetői KRESZ-vizsgán 16 éves kortól lehet részt venni, forgalmi vizsga pedig 17 éves kortól tehető. Moped jogosítvány megszerzésére már 14 éves kortól lehet jelentkezni. Minden esetben rendelkezni kell legalább alapfokú, azaz 8 általános végzettséget igazoló hivatalos dokumentummal, és meg kell felelni az orvosi alkalmassági vizsgálaton.

2. Kötelező óraszám és kilométerek

A gyakorlati, azaz a forgalmi oktatás csak sikeres KRESZ-vizsga után kezdhető meg. A vizsgára jelentkezés feltétele minimum 29 óra vagy 580 kilométer vezetése oktatóval. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a legtöbb esetben plusz órákra is szükség van a sikeres forgalmi vizsgához.

3. Számoljunk az idővel

Az elméleti tanfolyam megkezdésétől számítva 9 hónapon belül részt kell venni a vizsgán, de akkor sincs baj, ha valakinek ez elsőre nem sikerül, hiszen 12 hónapja van a tanulóknak, hogy sikeresen levizsgázzanak az elméleti modulokból. Ez után két év áll rendelkezésre a forgalmi vizsga sikeres teljesítéséhez. Ha valaki kicsúszik bármelyik határidőből, a teljes képzést elölről kell kezdeni.

4. Határ a csillagos ég

Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat díja 7 200 forint, de mivel az autósiskolák árai változóak, a vezetési gyakorlati órák és a vizsgának a díja nem mondható meg pontosan, de körülbelül 250-380 000 forint között mozog.

5. Kell róla orvosi igazolás

A sikeres KRESZ, gyakorlati és elsősegélynyújtási vizsgák után a kormányablaknál kell kérelmezni a jogosítványt. Ehhez szükség van a személyes iratokra, az orvosi alkalmassági igazolásra és a sikeres vizsgák dokumentumaira.

6. Iskolán kívül jár a támogatás

Ha valaki nem iskolai képzésben kezdi el a jogosítvány megszerzését, hanem piaci alapon, a sikeresen letett „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek vizsga díjához, illetve a hozzá kapcsolódó közlekedési alapismeretek tanfolyam díjához támogatás igényelhető az államtól.

7. Csak 20 év alattiaknak

A támogatást az a személy veheti igénybe, aki a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges sikeres közlekedési alapismeretek vizsgát 2018. július 1-jét követően tette le, és a vizsga napján a 20. életévét még nem töltötte be és a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges sikeres közlekedési alapismeretek vizsga letételére 2020. június 30-a után került sor.

8. A vizsga díját térítik vissza

A támogatás összege a közlekedési alapismeretek tanfolyam díjának és a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga igazgatási szolgáltatási díjának ténylegesen megfizetett összege, de legfeljebb 25 000 forint. A támogatás iránti kérelmet és a szükséges mellékleteit a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon vagy elektronikus űrlapon.
 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás