Jön az ősz leglátványosabb égi parádéja: ekkor tekints az égre a hullócsillagokért

Brutális mennyiségű hullócsillagot hoz az október. Máris mutatjuk, hogy mikor érdemes az éjszakai eget kémlelni.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.10.02. 18:30
hullócsillag hullócsillagles hullócsillagzápor meteorraj

Ha te is rajongsz az éjszakai mennybolton feltűnő különleges égi jelenségekért, van egy jó hírünk. Az elkövetkező időszakban két meteorrajt is keresztez a Föld, aminek köszönhetően elképesztő mennyiségű hullócsillagot figyelhetsz meg.

hullócsillag
Csodálatos égi jelenségeket tartogat számodra az ősz Fotó: pexels.com

Hullócsillag

Ha igazi hullócsillagvadász vagy, az elkövetkező hetek mozgalmasak lesznek számodra, ugyanis két meteorraj is hullócsillag esővel szórja meg a Földet. Október 2-án, szerdán éri el a Föld az Orionidák meteorrajt, majd halad a törmelékfelhőben egészen november 7-ig, vagyis ez alatt az idő alatt számos hullócsillagot figyelhetsz meg. Ha ez nem lenne elég, október 6-a és 10-e között a Draconidák meteorraj is a Föld közelében jár, ezzel megduplázva a hullócsillag lesők esélyeit. Az Orionidák meteorraj október 21-én, hétfőn, míg a Dranonidák meteorraj október 8-án éri el a maximumát, vagyis ilyenkor lehet a legjobb esélyekkel indulni a vadászaton.

Így vadászd le a hullócsillagokat

Csillaglesre a legalkalmasabb olyan várostól távol eső helyre látogatni, ahol kicsi a fényszennyezés, hiszen egy sötét égbolton könnyebben látjuk meg ezeket a csodás égi tüneményeket. Sajnos, az Orionidák meteorraj október 21-ei maximumának észlelését nehezíti majd az október 17-ei telihold fényessége, de kis szerencsével és egy jól kiválasztott helyszínnel jó esélyekkel indulsz, hiszen záporoznak majd a hullócsillagok az égen.

hullócsillag
A csillagesőhöz érdemes várostól távol eső helyre utazni Fotó: pexels.com

Földre hulló égitestek?

A hullócsillagokat azért ilyenkor figyelhetjük meg, mert ezekben az időszakokban a Föld keresztül halad a fent említett meteorrajokon. A csillagok ugyanis nevükkel ellentétben igazából nem esnek le az égről, szerencsére. A hullócsillagok valójában kő- és pordarabok, azaz meteoroidok. Ezek a pici vagy épp óriási méretű meteoroidok hatalmas tempóval száguldanak a világűrben, ahol összeütközve a föld légkörével felizzanak és elpárolognak. A légkörbe csapódás fölmelegíti a levegőt, amitől az világítani kezd. Ezt az égi jelenséget hívja a köznyelv csillaghullásnak.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás