Bármelyik pillanatban feltűnhet ez az elképesztő szépségű ritka égi jelenség

A sarkcsillag fényességével vetekszik majd az az csillag tünemény, mely a következő napokban ragyog fel az éjszakai égen. A nagyjából 80 évente megcsodálható égi jelenség a szakemberek szerint bármelyik pillanatban feltűnhet a horizonton.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.10.01. 18:00
csillag sarkcsillag Esthajnalcsillag égi jelenség

Jó hírünk van az égi jelenségek szerelmeseinek, ugyanis az elkövetkező napok bármelyikén felbukkanhat egy új csillag a horizonton. A ritkaságnak számító csillagászati esemény csak néhány napig lesz látható, így érdemes az eget kémlelni a következő napokban.

égi jelenség
Új fényes csillag tűnik fel az éjszakai égbolton, ne hagyd ki, ritka  égi jelenség ez Fotó: pexels.com

Ne maradj le, 80 évente látható ez az égi jelenség 

A szakemberek előrejelzése szerint szeptember végéig egy igen fényes csillagnak kellett volna feltűnnie az égen, és bár ma már október 1-jét írunk, a csillag még mindig nem jelent meg, így komoly esély van rá, hogy néhány napos késéssel ragyog majd fel az éjszakai égbolton. A különleges csillagászati jelenség valójában egy csillagkitörés, mely a sarkcsillaghoz hasonló fényességgel ragyogja majd be az éjszaka sötétjét. Az Északi Korona csillagképben található T Corona Borealis nevű csillag kitörésével egy 80 éves nyugalmi periódus ér véget, mely miatt a csillaglesőknek igazi különleges élményben lehet részük. Az Esthajnalcsillag mellett egy másik fényes pont is bevilágítja majd a sötétséget. A Space.com szerint a Földtől 3000 fényévre lévő égitest robbanását a csillagászok az idei év során április és szeptember közé várták, így a szakemberek szerint, amíg fel nem tűnik, minden nappal nő a bekövetkezésének esélye. A csillag egyébként már mutatja a kitörés jeleit. Ha az égitest eléri a megfelelő hőmérsékletet és nyomást, beindul a magfúzió és 80 évnyi szünet után újra felragyog az égen ez a különleges égi tünemény. A nem minden napi jelenséget érdemes elcsípni, ugyanis annak, aki látja, elképesztő élményben lesz része.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás