„Nem kapott olyan gyorsan kezelést, mint kellett volna” – hatalmasat hibáztak az orvosok a kórházban, meghalt egy 13 éves kislány

Egy tinédzser meghalt szepszisben a kórházban, ahol az ellenőrök később súlyos hibákat tártak fel.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.10.07. 14:30
kórház szepszis halott gyerek orvosi hiba

A 13 éves Chloe Longster a szülei szerint az ellátás és a kommunikáció többszörös hibája miatt halt meg kislányuk. A héten kezdődő vizsgálaton azt fogják meghallgatni, hogyan került be a gyermek sürgősségi osztályra a fiatal lány az alsó bordáján jelentkező erős fájdalommal és megfázáshoz hasonló tünetekkel.

orvos, háziorvos, kórház, beteg, ügyelet
Fotó: Pexels

Chloe-nál tüdőgyulladást diagnosztizáltak, majd felvették a northamptonshire-i Kettering General Hospital gyermekosztályára.

Állapota azonban gyorsan romlott, és a korábban energetikus és teljesen egészséges iskolás lány kevesebb mint 19 órával a felvétele után meghalt.

Édesanyja, Louise elmondta, hogy látható betegsége és kínzó köhögése ellenére nem tájékoztatták a szepszisszűrésről, és azt sem mondták neki, hogy csak az a baj, hogy Chloe nem kapott antibiotikumot. A 40 éves nő hozzátette, hogy a lánya soha nem kapott még csak azonosító karszalagot sem a kórházban.

Az édesanya, – aki nem mellesleg a gyermekek szociális ellátásában dolgozik, – többször is kifejezte aggodalmát Chloe romló állapota és kórházi személyzet egyértelmű kommunikációs hiánya miatt. Louise szerint azonban folyamatosan elutasították az aggodalmait.

A Leicestershire-i tinédzser, aki IVF-baba (lombikprogram segítségével született) és lelkes táncos volt, 2022 novemberének végén halt meg. Halálának okaként szepszist és többszörös szervi elégtelenséget állapítottak meg. A következő hónapban a Gondozásminőségi Bizottság (CQC)  ellenőrei jártak a kórházban, miután tájékoztatást kaptak a szolgáltatások bizonytalanságáról és minőségéről.

Az előre be nem jelentett látogatás után pedig a gyermekellátást a „javításra szoruló” szintről „nem megfelelő”-re minősítették vissza.

Charlotte Rudge, a CQC műveleti igazgatóhelyettese elmondta, hogy a felügyelet megállapította, hogy a kórházban „nem hatékonyak a szepszis kockázatának kitett emberek értékelésére és kezelésére szolgáló rendszerek”.

Valamint, hogy:

A személyzet nem biztosította, hogy az emberek időben megkapják az értékelést annak megállapítására, hogy fennáll-e náluk a szepszis veszélye. Ha veszélyeztetettek voltak, nem mindig kaptak olyan gyorsan kezelést, amilyen gyorsan kellett volna.

A Daily Mail szerint Chloe édesanyja és férje, az 50 éves Dave így nyilatkozott:

Ami Chloéval történt, bárkivel megtörténhet. Proaktívak voltunk, kérdéseket tettünk fel... a halálát mégsem sikerült megakadályozni.

Tavaly a BBC vizsgálata több mint 50 olyan esetre világított rá, amikor a szülők aggályokat fogalmaztak meg a kórházi gyermekeik ellátásával kapcsolatban, akik közül többen meghaltak vagy megbetegedtek. A „csendes gyilkosként” ismert szepszis akkor alakul ki, amikor egy fertőzés súlyos immunválaszt vált ki, amikor a szervezet megtámadja saját szerveit.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás