Meg ne nyisd, ha te is ilyen üzenetet kapsz a Messengeren! Nagy bajod származhat belőle

Újabb aljas módszerrel próbálnak az online csalók túljárni az internetezők eszén. Egy lájkvadász adathalász ügyes ötletet eszelt ki, hogy feltörje a Facebook-fiókod, légy óvatos!



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.10.01. 09:30
Facebook messenger csalás

Szinte minden napra jut olyan történet, amikor hackerek próbálják a hálójukba csalni az embereket úgy, hogy furcsa figyelmeztetést küldenek nekik az interneten. Épphogy a hatóságok elcsípik őket, új online csalás jelenik meg. Többen ráharapnak a profi csalásra: a Whatsappon át sokféleképpen kopogtatnak az áldozatoknál a hackerek – még az OTP nevében is próbálkoznak a csalók, és sokszor egyetlen kattintás elég, hogy az adataid megkaparintsák. De olyat, amit nemrég egy lájkvadász adathalász eszelt ki, még nem pipáltál!

Lájkvadász adathalász
Lájkvadász adathalász írt rá Virgíniára a Facebookon / Képünk illusztráció: Shutterstock

Lájkvadász adathalász trükközött

Egy magyar nő szeptember közepén kapott egy ártatlan üzenetet, és az elején nem fogott gyanút. Virág Virgínia otthon betegeskedett, ezért jólesett neki, hogy az egyik közeli szomszéd ráírt a Messengeren – aztán érte a hidegzuhany! Kiderült, hogy egy lájkvadász adathalász ellopta a szomszédja Facebook-fiókját.  „Teljesen természetesnek tűnt, hogy jelentkezik és érdeklődik irántam. De utána azt írta, hogy influenszer vagy mi szeretne lenni, és kérte hogy szavazzak rá. Lehetetlennek tűnt, mert ő egy zöldségesboltban dolgozik, miért akarna influenszer lenni?” - idézte fel a meglepő esetet a 46 éves nő, aki úgy gondolja, a lájkvadász adathalász kutakodhatott a szomszédjával folytatott Messenger-üzenetben.

A telefonszámomat kellett neki átküldjem. Azt hittem, beszélni akar velem, így megtettem. Abban a szent pillanatban érkezett a Facebooktól egy üzenet kódszámmal. Na, akkor rájöttem, hogy itt valami bűzlik!

 - mondta Virgínia. Gyorsan megcsörgette telefonon a szomszédját, ekkor szembesült vele: a lájkvadász adathalász ellopta a szomszédja online fiókját. „A szomszédom közölte, hogy délben feltörték a Facebook-fiókját. Meghatalmazott, hogy azonnal írjak ki a nevében egy posztot a saját Facebook-hírfolyamomra, hogy csalók lopták el a fiókját. Senki ne írjon neki, ne olvassák el az üzeneteit és tudjon minden ismerőse erről” – mondta a nő, aki még aznap délután írt egy riadóztató posztot a saját Facebook-oldalára, és jelentette az esetet a Metának is.

Figyelem! Fontos felhívás! Nemrég kaptam egy üzenetet, amiben valaki látszólag segítséget kért, hogy lájkoljam a posztját. Először telefonszámot kért, hogy ne legyen feltűnő, majd megpróbálták megszerezni a Facebook-fiókom belépő kódját, hogy ellopják az oldalamat. Kérlek, legyetek nagyon óvatosak!

 - írta bejegyzésében Virgínia.

Mutatjuk a nő adathalásszal folytatott beszélgetését!

A lájkvadász adathalász
A lájkvadász adathalász feltörte Virgínia szomszédjának Facebookját /  Fotó: Metropol olvasó

Hoppon maradt, lebukott

A poszt alatt rengetegen reagáltak, így derült ki: már júliusban is a net sötét bugyrában bújt meg a lájkvadász adathalász, és mást is csőbe akart húzni – szerencsére sikertelenül. A Facebook csaló a magyar nő figyelmeztető bejegyzését is figyelte. Riasztó, amit kommentként írt.

„Nem tiltottam le az ál-szomszédom. Folyamatosan világít a messengere, hogy a csaló fent van. Biztos próbálkozik másokat is átverni. Aki feltörte, a csaló írt a figyelmeztető posztomhoz kommentet, hogy helyreállt a fiókja. Szerintem a csaló hihette el, hogy nincs már veszély… Jött rá válaszkomment, hogy aznap még két személyt próbált átvágni az ellopott fiókkal! - mondta Virgínia.

A nő reméli, másokat sem sikerül a bejegyzése után tőrbe csalnia a lájkvadász adathalásznak. „Nekem ez nem volt új, találkoztam szerencsejátékos behúzós sztorival is, és ezektől már rosszul vagyok. Szerencsére sosem vertek még át eddig, hatalmas mázlim volt!” - zárta szavait Virgínia. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás