Rétvári Bence: rendőrségi drónok és lovasrendőrök is segítik a védekezést

Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvíz elleni védekezésről szóló szombati sajtótájékoztatón.



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2024.09.21. 11:10
Belügyminisztérium Árvíz 2024 lovasrendőr védekezés

Rendőrségi drónokkal figyelik és követik a víz terjedését, a nehezen megközelíthető helyszíneken pedig lovasrendőröket is bevetnek a védekezési munkálatok során - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvíz elleni védekezésről szóló szombati sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence kiemelte: a lovasrendőrök a már terepjáróval sem megközelíthető helyszíneken, például a Margitszigeten segítik a védekezést. 

Úgy folytatta: a rendőrségnek 14 hajója áll készenlétben, emellett be tudják vetni a helikoptereket, továbbá 6 erősített teherautó és 2 Unimog (terepjáró képességű jármű) is rendelkezésre áll a védekezéshez. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a rendőrség munkatársai nemcsak a gátakon tudnak segítséget nyújtani, hanem lezárásokban, biztosításban, valamint vagyonmegóvásban is részt vesznek. Jelezte, hogy a rendőrtanulók és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztjelöltjei szintén készen állnak a segítségnyújtásra. 

A BM parlamenti államtitkára közlése szerint a 06/80-204-240 zöld számon továbbra is működik az ingyenesen hívható árvízvonal. A telefonszámra az első napon több mint 400 hívás ékezett, a második napon is több százan hívták a számot - tette hozzá, megjegyezve: az árvízvonal ugyancsak tudja segíteni a védekezést és a koordinációt. 

Rétvári Bence kitért arra, hogy Európában folyamatosan nőtt a halálos áldozatok száma az árvíz miatt: több mint ötvenen vesztették életüket az áradás, illetve a Boris ciklon következtében, köztük olyan is, aki menteni érkezett az árvíz sújtotta helyszínre. "Örülünk, hogy Magyarországon ilyen nem történt" - jelentette ki az államtitkár, aki megköszönte a védekezésben részt vevő valamennyi szerv munkáját. 

"Továbbra is készen állunk" - jelentette ki. 

Az államtitkár hangsúlyozta: figyelni kell, hogy a buzgárokban sima vagy hordalékos víz tör fel. Ha hordalékos, akkor rögtön védművel kell biztosítani a területet, hogy a víz ne tudja alámosni a gátat - magyarázta, hozzátéve: a veszélyeztetett területeket éjszaka lámpákkal világítják ki, és folyamatosan figyelik. Sok helyen száz méterenként két katasztrófavédő biztosítja a helyszínt - fűzte hozzá. 

Elmondta, hogy a Dunakanyarban hat-hat és fél méterrel emelkedett meg a víz, a Duna vízhozama pedig másodpercenként ötszöröse annak, ami tíz nappal ezelőtt volt, de a védművek így is megvédik a lakott területeket. 

Rétvári Bence kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az áradás miatt Vácon lehetett érezni a csatornák szagát pénteken, de éjszakára már ki tudták küszöbölni a problémát. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a sajtótájékoztatón közölte, hogy a védekezéshez kapcsolódóan új feladat lesz az ideiglenes védművek visszabontása, a következő napok során ebben is számítanak az önkormányzatok az önkéntesek segítségére. Láng István megerősítette, hogy a nézelődők nehezíthetik a védekezést azzal, ha akadályozzák a forgalmat a munkálatok felvonulási útvonalain. Gondot okozhat a vadmozgás megzavarása is, mert ennek hatására az állatok kárt tehetnek a védművekben - tette hozzá.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás