Budapest: Karácsony kínlódik, Magyar maszatol, Szentkirályi Vitézynek üzent

Felgyorsultak az események Budapesten. Még mindig nem tudni, hogyan fogja kormányozni a várost Karácsony Gergely, akinek nincs többsége a közgyűlésben.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.09.12.
Módosítva: 2024.09.12.
Karácsony Gergely főváros DK Szentkirályi Alexandra Budapest

Még mindig nem született meg a Karácsony Gergelyt támogató határozott többség a fővárosban, pedig néhány hét és átveszi Budapest irányítását az új közgyűlés. Annyi biztos, hogy a DK-s támogatottságú főpolgármester nagy bajban lesz, hiszen saját mikropártocskájával és a lemorzsolódott Gyurcsány-párttal a háta mögött kész vergődés lesz számára bármiről is dönteni. Eddig csak a Fidesz–KDNP öntött tiszta vizet a pohárba, és a Tisza Párt jelezte zavarosnak tűnő elképzeléseit. Ezt Szentkirályi Alexandra sem hagyta szó nélkül, szerinte ugyanis, egyre több hír szól arról, hogy Karácsony Gergely és Magyar Péter együtt tervezik vezetni a fővárost, és itt még mindig nincs vége... 

Budapest, főváros
Karácsony Gergely felkötheti a gatyáját a fővárosban, úgy tűnik, októbertől nem lesz elég a Facebook-üzengetés meg az önfényezés, és Gyurcsány sem tud elég támogatást adni

A pártok széttöredezettsége miatt durva csatározások helyszíne lehet az új Fővárosi Közgyűlés, és úgy tűnik, Karácsony Gergely nem tudott megfelelő erőt felsorakoztatni a háta mögött. Ráadásul az elmúlt öt évben a csőd szélére kormányozott város nincs jó „bőrben”, tavasz végén újabb trükkös hitelfelvételt hajtott végre Karácsony, az adósságspirál csak mélyült, miközben nyáron a cégvezetőket közel 200 milliós prémiummal szórta meg. Sőt, Karácsony éppen a Gyurcsány-emberek hatalomátmentési kísérletén dolgozik, úgy „reformálná” meg spórolásra és szakértelemjavításra hivatkozva a fővárost és annak cégeit, hogy ugyanazokat a vezetőket hagyná a székükben, akik az elmúlt években is botrányt botrányra halmoztak. Köztük a Gyurcsány-fióka becenévre hallgató és luxuséletet élő Mártha Imrét vagy az utasokat vágásérett pulykának nevező Walter Katalin BKK-vezért, aki suttyomban hajtott volna végre járatritkítást, ha nem tör ki a „palotaforradalom”.  Mindezzel az új közgyűlés csak októbertől tud foglalkozni, de  annak is nagy az esélye, hogy idővel működésképtelenné válik a testület vagy összeomlik. 

 

Felgyorsultak az események: lassan kirajzolódnak az erőviszonyok

IMG_5079
Szentkirályi Alexandra a tőle megszokott határozottsággal utasította vissza korábban Magyar Péter pártjának közeledését, ahogyan nem támogatja a Karácsony–Gyurcsány szövetséget sem 
Fotó: Pesthy Marton

Eddig hivatalosan még nem tudni, ki kivel lesz, vagy nem lesz, illetve hogy milyen háttéralkuk születtek. Egyelőre Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP listavezetője jelentette be egyenesen, hogy a kormánypárt frakciója nem fog össze a Magyar Péter-féle  Tisza Párttal, és nem támogatja az országot és Budapestet is csődbe vivő Karácsony–Gyurcsány szövetséget sem. Sőt, a napokban Magyar által közzétett álláspontra reagálva úgy ítélte meg, hogy megszületett a Karácsony–Magyar Péter-paktum a fővárosban. A Fidesz budapesti szervezetének elnöke közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több hír szól arról, Karácsony Gergely és Magyar Péter együtt tervezik vezetni a fővárost.

A fővárosiak nem erre szavaztak, a budapestiek éveken át láthatták, hogy Karácsonynak semmi másról nem szól a városvezetés, mint hogy helyzetbe hozza Gyurcsány Ferenc embereit

 – fogalmazott a politikus. Szerinte a budapestiek épp erre mondtak nemet június 9-én az önkormányzati választás alkalmával, és emellett a Fidesz is nemet mond a Karácsony–Magyar-paktumra, mert világos, hogy pont ugyanaz fog folytatódni, ami eddig volt. „Ezzel szemben mi a budapestiek oldalán állunk, mert Budapest ennél többet érdemel” – hangsúlyozta Szentkirályi.

Itt nézheted meg Szentkirályi Alexandra videóját:

 

 A Tisza javaslatot tett Karácsony számára

Szentkirályi Alexandra azt követően beszélt a Magyar–Karácsony-féle paktumról, hogy a Tisza Párt elnöke fővárosi ügyekben posztolt. Ebben az sejteti Karácsony számára, hogy Vitézy Dávid LMP-s politikus jó főpolgármester-helyettes lenne. 

Magyar posztjában erre vonatkozóan ezt írta:

  • Az egyeztetések és a nyilatkozatok alapján egyértelmű, hogy sem a Fidesz, sem a Kutyapárt, sem a Tisza nem jelöl főpolgármester-helyettest. Az is világossá vált, hogy Karácsony Gergely eddigi helyetteseit nem választja meg az új összetételű közgyűlés.
  • A törvényes működés és a főváros pénzügyi helyzetének biztosítása és az eddigieknél szakmaibb városvezetés érdekében javaslom megfontolásra Karácsony Gergelynek, hogy jelöljön olyan főpolgármester-helyettest, akinek a személye ezekre garancia lehet és aki a közgyűlésben meggyőző többséget kaphat egy titkos szavazáson. 
  • Természetesen a főpolgármesternek lehetősége van arra is, hogy a választók akaratával szembe menve, a Fidesszel és a DK-val összefogva, az eddigi helyetteseit terjessze a közgyűlés elé és egy Fidesz–DK-koalícióval irányítsa Budapestet (mindenki tudja, és a Fidesz be is jelentette, hogy ez kizárt – a szerk.).

Magyar Pétert érzékeny pontján találhatta el Szentkirályi 

A Fidesz–KDNP listavezetőjének leleplező bejelentése fájhatott a Tisza Párt elnökének, ráadásul Szentkirályi Vitézy Dávidnak is üzent egy másik videójában közösségi oldalán. Szentkirályi azt üzente Vitézynek, hogy az ne menjen bele a Karácsony–Gyurcsány-féle paktumba, ne árulja el a rá szavazó budapesti fideszes budapestieket. Ők ugyanis a változásra szavaztak Karácsony és Gyurcsány ellen.

 

Szentkirályi Alexandra videóját itt nézheted meg:  

Karácsony több mint két hónapja nem ült le Vitézyvel

Vitézy Dávid reakciójából az derült ki, hogy azt a programot fogja képviselni a Fővárosi Közgyűlésben, amire az összes rászavazó budapesti voksolt. Újdonság volt ugyanakkor az, hogy mint fogalmazott: 

Karácsony főpolgármester júliusban a győzelme jogerőssé válása után egyből azt mondta, hogy minden új budapesti frakcióval leül egyeztetni. Eltelt azóta több, mint két hónap, minket nem keresett. Ezek szerint titeket igen – mit tudsz, mire utalsz, mi készül?

– írta Szentkirályi Alexandrának válaszolva Vitézy.

Szentkirályi szerint „ha valamit tisztázni kell, Dávid az az, hogy te hányszor találkoztál nyáron Magyar Péterrel, miről alkudoztatok titokban és miért azt sugallja posztjában, hogy csak téged akar saját főpolgármester-helyettesének, annak érdekében, hogy Karácsonyt hatalmon tartsátok? Ami viszont már tisztázott, hogy a Fidesz-szavazók nem erre szavaztak június 9-én” – írta válaszában.
 


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás