Segíts kedvenceden, hogy biztonságban legyen a tűzijátékkor

Mutatjuk, mit kell tenned, ha a szeretett házi kedvenced elszökne otthonról a tűzijátéktól megijedve.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.20.
Módosítva: 2024.08.20.
kutya eltűnt háziállat tűzijáték macska

A szilveszter és az Újév után talán az augusztus 20-ai államalapítás ünnepe a második legnehezebb időszak az állattartók számára. Ilyenkor sok helyen rendeznek tűzijátékot, aminek következményeként sok házi kedvenc szökik el otthonról ijedtében. Most megmutatjuk, mit tehetsz, ha a te négylábúd is elszökne.

Saját telefonkártyát vett egy pesti férfi a kutyájának, így tudja út követni, ha eltűnik /
Könnyedén megtalálhatod elkóborolt kedvenced, ha csipezve van – Fotó: New Africa /  Shutterstock

Nem minden kutyáról, macskáról derül ki elsőre, hogy mennyire fél hasonló fény- és hanghatásoktól. Arra azonban sajnos jobb felkészülni, hogy sokan eltűnnek ilyen hatások miatt. Az egyik legfontosabb dolog, hogy legyen az állatban csip, ami egyébként közel egy évtizede minden kutya esetében kötelező hazánkban. Továbbá ha van a négylábún nyakörv, az is sokat segíthet, a megtalálása mellett abban is, hogy nem nézik kóbor állatnak.

Az augusztus 20-i tűzijáték alkalmával a kedvenced vagy kedvenceid szempontjából fontos és hasznos, hogy az ország számos pontján van chipleolvasó. A fokozott stressz miatt kiszökött állatot így nagyobb eséllyel találhatod meg. A Mol 2018 májusa óta működik együtt a Vigyél Haza Alapítvánnyal, hogy segítsen az otthonról kiszökött, elkóborolt állatoknak és gazdáiknak. 2022-ben és 2023-ban több mint 4300 elszökött kutya csipjét olvasták le a töltőállomásaikon, ezek több mint háromnegyede ennek köszönhetően kerülhetett haza.

Olyan dolgok, mint az állat beengedése és az otthonunk egy csendesebb részének használata nyilván jó kiindulási pont a megelőzés terén, biztosra azonban kevesek mehetnek, így jobb felkészülni. Seres Zoltán, az Oprheus Állatvédő Egyesület vezetőjének javaslata az, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük. Abban az esetben pedig, ha sétálni kell menni velük vagy le/ki kell vinni őket, viseljenek bilétával ellátott nyakörvet, és mindig, folyamatosan legyen rajtuk póráz. Ezenkívül, ha lehet, tájékozódj előre a közeledben lévő tűzijátékok időpontjáról, hogy ne akkor legyetek kint az utcán.

Ha mindezek ellenére a kedvenc mégis ösztönösen elmenekülne, a mikrocsip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája elérhető a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában. A Mol-kutakon elérhető leolvasók listája a Mol Move alkalmazásban és a Mol töltőállomás-keresőn található meg.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás