Ez vár ránk a Szent István-napi hosszú hétvégén: programok, nyitvatartás, közlekedés a következő négy napban

A négynapos hétvége alatt a feje tetejére áll a budapesti közlekedés, de közben rengeteg izgalmas program várja az érdeklődőket.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.08.16.
augusztus 20 nemzeti ünnep koncertek tűzijáték

Az idei augusztus 20-i hosszú hétvégén még a korábbi évekénél is változatosabb programokkal várják az érdeklődőket a szervezők. A széles választék között egyaránt találhatnak maguknak érdekes programot az egyedülállók, a párok és a családok is. 

augusztus 20 tűzijáték
Az augusztus 20-i fő attrakciót, a tűzijátékot mindig több százezren nézik meg élőben a Duna partján. Fotó: Hegedűs Márta / Mediaworks archívum

A főbb programok

A Szent István-napi rendezvénysorozat részeként koncertekkel, gasztronómiai, családi és gyermekprogramokkal is várják az ünneplőket augusztus 17. és 20. között Budapesten:

  • Csárdafesztivál a Vörösmarty téren;
  • Mesterségek Ünnepe és Hősök útja programsorozat a budai Várban;
  • SzabadRét elektronikus zenei fesztivál az Erzsébet téren;
  • Road Movie Live koncertek a Műegyetem rakparton;
  • Városok Sétánya és Aranyvonat kiállítás az Alkotmány utcában;
  • Panorama Classical komolyzenei piknik a Gellért-hegyen;
  • Divat- és dizájnfesztivál a Millenáris Parkban;
  • Varázsliget családi programok a Városligetben;
  • Vígadó Piano zenei előadások a a Vígadó téren.

Akik pedig egy jó koncertet szeretnének meghallgatni, azoknak érdemes a Tabánba kilátogatniuk, ahol többek között fellép a TNT, a Back II Black, a Bon Bon, Demjén Ferenc és az Első emelet is. A Bazilikánál pedig augusztus 18-án ad nagyszabású koncertet Leslie Mandoki.

A négynapos hétvége programsorozatának csúcspontja természetesen az augusztus 20-án este 9 órakor kezdődő tűzijáték lesz, ami a szervezők ígérete szerint minden eddigi rekordot megdönt majd.   A Petőfi hídtól a Margitsziget alsó harmadáig terjedő, csaknem öt kilométer hosszú, úgynevezett látványtéren több mint negyvenötezer különálló pirotechnikai effekt jelenik majd meg ; a tűzijáték mellett drónshow és fényfestés is lesz. Az idei Szent István-napi tűzijátékot tűzmozsár, kartács, római gyertya, görögtűz, szikraszökőkút és lángeffektek teszik látványossá.

Változik a közlekedés

Már csütörtöktől érvénybe léptek változások és korlátozások a budapesti közösségi közlekedésben az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan. A Budapesti Közlekedési Központ arról adott tájékoztatást, hogy átadják a gyalogosoknak a Széchenyi lánchidat, ezért ebben az időszakban a 105-ös, a 178-as, a 210-es és a 216-os autóbuszok a Erzsébet hídon át közlekednek.

A Lánchíd lezárása augusztus 21-én reggel 6 óráig tart, az államalapítás ünnepén este 8 órától gyalogosforgalom sem haladhat rajta. A Margit híd, az Erzsébet híd és a Szabadság híd járdáit is lezárják több ütemben. Hozzátették: korlátozásra kell számítani a budai Vár területén is, ami a 16-os buszcsaládot is érinti. Változik a Várkert rakpart, a Műegyetem rakpart, az Alkotmány utca és a Kossuth tér közösségi közlekedése is.

Közölték, csütörtök hajnaltól teljesen lezárták a budai alsó rakpartot a Pázmány Péter sétány és az Üstökös utca között. A pesti alsó rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között péntek este 10 órától zárják le. A Magyar Ízek Utcája rendezvényhez kapcsolódóan lezárják a Lánchíd utcát péntek hajnalban, szombaton pedig a Várkert rakpartot.

A lezárások jövő hét szerdáig tartanak. Az ünnepi programok miatt a Műegyetem rakparton, a Budafoki úton, az Alkotmány utcán és a Szabadság hídon is lehet számítani lezárásra. Biztonsági okokból több Mol Bubi-gyűjtőállomás sem üzemel majd a Clark Ádám és a Szent Gellért téren. A közlekedési központ a közösségi közlekedés, különösen a metrók használatát javasolja.

Akadálymentes lesz az ünnep

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója adott tájékoztatást arról, hogy a fogyatékosságügyi szervezetek és Magyarország Kormánya közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően idén is odafigyelnek az állami ünnep szervezői a speciális szempontokra.

Augusztus 20-án a Szent István-nap fő rendezvényeit fizikailag és infokommunikációsan is akadálymentesítjük, így mindenki teljes joggal, méltósággal és örömmel élheti át a közös együttlét pillanatait. Ünnepeljünk együtt! Akadálymentesen, közösen! Isten éltessen, Magyarország!

– mondta Nyitrai Zsolt. 

Törekszenek az olcsó árakra

Az ünnepi büfékben 380 forintért vehetünk majd egy korsó csapolt sört. A Szent István Nap Bisztrók, azaz a SZIN Bisztrók kínálata a szokásosnál jóval alacsonyabb áron lesz elérhető. Az ásványvíz 200, a kóla 350,  a bécsi perec pedig 300 forintért vásárolható meg Magyarország legnagyobb ingyenes fesztiválján, a fővárosban. Egy félliteres ásványvízért mindössze 200 forintot kell fizetni. A bor decije pedig 260 forint lesz. Egy pogácsáért 275 forintot kell leszurkolni. Egyedül a pálinka ára kúszik 400 forint fölé – de legalább igazi!

Üzletek nyitvatartása

A hazánkban megtalálható legnagyobb üzletláncok már bejelentették, hogy szombaton, vasárnap és hétfőn is a megszokott nyitvatartással várják a vásárlóikat, de kedden, azaz augusztus 20-án zárva tartanak üzleteik. A nemzeti ünnepen az ügyeletes gyógyszertárakat leszámítva a többi patika zárva lesz, ahogy a posták is. Érdemes tehát időben elintézni a halaszthatatlannak gondolt ügyeket. 

A benzinkutak és az éjjel-nappali boltok túlnyomó többségben nyitva maradnak, de például a dohányboltok esetében a tulajdonos dönt arról, hogy kinyitnak-e.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás