A bográcsoké lesz a főszerep a Magyar Ízek Utcájában: rengeteg családi programot kínál a négynapos ünnep

Idén a bográcsos és tűzön főtt ételek mutatkoznak be a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazár környékén. Magyarország születésnapját négy napon át ünnepeljük különleges és ingyenes programokkal.



Megosztás
Szerző: Z. H.
Létrehozva: 2024.08.15.
Módosítva: 2024.08.15.
augusztus 20 rendezvények tűzijáték

Magyarország születésnapja augusztus 20., akkor vonják fel ünnepélyesen Magyarország lobogóját, hagyományosan akkor avatják fel a honvédtiszteket a Kossuth téren, és az esti tűzijáték zárja a napot. Ám idén már 17-én, szombaton megkezdjük az ünneplést, számos színes program várja a családokat.

Csaknem ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik és vásárolhatják meg az érdeklődők a Mesterségek Utcájában

Bográcsosoké a főszerep a Magyar Ízek Utcájában

Szereted a gulyáslevest? És a finom pörköltet? Ha rajongsz a magyaros ízekért, érdemes augusztus 18–20 között délelőtt 10 és este 10 óra között a Várkert Bazár környékén járnod. A rendezvény igazából egy magyar gasztrokulturális kiállítás és vásár, de a teljes Kárpát-medence színes ízvilágát és gasztronómiai kultúráját felvonultatja. Itt kóstolhatjuk meg először Magyarország tortáját, és bemutatják a Szent István-napi kenyeret is.

Alapküldetésünk a gasztrokultúra bemutatása, az idei tematika a bográcsosok és tűzön főttek lesznek

– mondta a Metropolnak Novotny Antal, a Magyar Ízek Utcája főszervezője. Az idei érdekességek közé tartozik az is, hogy az érdeklődők olyan főző asszonyokkal és urakkal is találkozhatnak, akik nem profik, de olyan ízvilággal ismertetik meg az erre kíváncsiakat, ami páratlan élményt nyújthat.

„A látogatók természetesen meg is kóstolhatják ezeket a főztöket, sőt szóba elegyedhetnek a készítőkkel is” – tette hozzá Novotny Antal.

Így még biztosan nem láttad a Parlamentet

Különleges dokumentumfilmet tűz műsorra augusztus 20-án 15 óra 35 perckor a Duna televízió. 

A11I6406
Fotó: Havran Zoltán

Az ország háza című alkotás nézői felfedezhetik a Parlament építészeti, iparművészeti gazdagságát, és eddig nem ismert részleteket is megtudhatnak a monumentális épületről és annak történetéről. 120 éve épült meg Budapest és az ország egyik leghíresebb épülete, amely évről évre az augusztus 20-i ünnepségsorozat egyik főszereplője. 

Szívesen látott vendégek a törökök Budán

Augusztus 17. és 20. között tartják az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét a budai várban, ahol csaknem ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik és vásárolhatják meg az érdeklődők, és a közel száz látványműhelyben ki is próbálhatják az egyes mesterségeket. Négy napon keresztül gyerekprogramokkal, kézműves-foglalkozásokkal, koncertekkel, divatbemutatóval, táncházzal és táncelőadásokkal várják a látogatókat. A Magyar-Török Kulturális Évad alkalmából a rendezvény díszvendége Törökország, kiemelt témája a „Török hatások a magyar népművészetben” lesz. A rendezvény egyben a Kárpát-medencei kézműves mesterek legnagyobb éves találkozója, a fesztiválon bemutatkoznak a hazai és határon túli népművészeti egyesületek, közösségek. Különlegessége, hogy több mint száz látványműhelyben mesterségbemutatókon ismerkedhetnek meg az ősi szakmák rejtelmeivel, és ezáltal bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézművesközösségeinek munkájába. 

A Szent Jobb Aranyvonat Kiállítás vasárnap reggel nyit

Augusztus 18–20. között mindhárom nap reggel kilenctől 18 óráig tekinthető meg a kiállítás az V. kerületi Alkotmány utcában. Az eredeti Aranyvonat 1938-ban készült el azzal a céllal, hogy a Szent Jobb nemzeti ereklyénket körbeutaztassa a történelmi Magyarország területén. Noha a második világháborúban megsemmisült a szerelvény, a meglévő tervek és történészek bevonásával hitelesen újra tudták építeni. Szent István király és az államalapítás ünnepén azonban fontos, hogy ez a kulturális kincs a szélesebb közönséghez is eljuthasson, ezért a Parlament közelébe, az Alkotmány utcába telepítik a kiállítást.

Az Aranyvonat minden évben népszerű látványosság

Indul a Retro Tabán

A 2024. évi Szent István Nap ünnepségsorozat alkalmából ismét megelevenedik a múlt, a Retro Tabánon ugyanis a 70-es, 80-as és 90-es évek olyan népszerű előadói és zenekarai mozgatják meg a közönséget, mint a Back II Black, a Dinamit, az Edda Művek, Hevesi Tamás, a Roy & Ádám Trió, a Takáts Tamás Blues Band vagy a TNT. Sőt, Demjén Ferenc is a fellépők között lesz augusztus 19-én, hétfőn. A koncertek ingyenesek, a részletes programot ITT találod.

Világhírességek a Bazilikánál

Lenyűgöző zenei élményeket ígér Budapest szívében a Mandoki Soulmates szintén ingyenes koncertje augusztus 18-án este 7-kor a Szent István-bazilika előtti téren. A világhírű zenekar impozáns fellépőgárdával tér vissza Budapestre. Leslie Mandoki mellett Mike Stern és Al Di Meola lép színpadra. Velük együtt érkezik a sokszoros Grammy-díjas művész, a zseniális szaxofonos John Helliwell a Supertrampből, valamint a karizmatikus énekes, Nick van Eede a Cutting Crew-ból és más világhírességek. 

A nagyi mákos tésztájára emlékeztet Magyarország tortája

Az idei díjnyertes alkotás a Kovács Alfréd váci cukrász által megálmodott Mákvirág torta lett. A cukrász elmondása szerint a Mákvirág tortában a mákos tészta emléke ötvöződik a kertben leszakított fekete ribizlit és friss süteményt kínáló nagymamája emlékezetével. A fehércsokoládé-krém lágy textúrája mellett a fanyar fekete ribizli ízvilága is érződik a süteményben, sőt a mandulalisztes-mákos piskóták és a feketeszezámmag-grillázs ropogós élménye is. A Magyarország cukormentes tortája verseny győztese a Zöld Málna fantázianevű alkotás lett.  A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, ragyogó és elegáns, mint a rózsa. A zöld pisztáciamousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki és a damaszkuszi rózsavíz teszi még különlegesebbé. A roppanós rétegben megjelenik a pisztácia, fehér csokoládéval kombinálva, a piskóta pedig fehér liszt helyett pisztácialisztből készült. Magyarország tortáját és cukormentes tortáját az érdeklődők augusztus 19-től kóstolhatják meg a Szent István Napon, a Magyar Ízek Utcája rendezvényhelyszínen, valamint országszerte több száz cukrászdában.

Ez lesz Európa legnagyobb tűzijátéka

Európa legnagyobb tűzijátékát fogja megrendezni Magyarország idén augusztus 20-án, ami egyben a világ egyik legnagyobb tűzijátéka is lesz – jelentette be Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepének idei rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón. 

Tüzijáték
Még a tavalyinál is látványosabb lesz az idei fényjáték  Fotó: Metropol

Az államtitkár hangsúlyozta: a biztonságos lebonyolításért felelős operatív törzs már júniusban megkezdte munkáját, de rajtuk kívül is sok ezren fognak ügyelni a magyarok biztonságára. Az eddigi 4,3 helyett több mint 5 kilométer hosszan lehet majd látni a tűzijátékot a Duna mentén, vagyis ezúttal a látványterület egészen a Margitszigetig tart majd, és a tavalyi kettő helyett három belvárosi hidat érint. A tűzijátékban 45 530 különálló, megkülönböztethető pirotechnikai effekt fog megjelenni. Ezek között lesznek tűzijátékbombák, tűzmozsarak, kartácsok, illetve római gyertyák, kométok, görögtüzek, bombetták, valamint szikraszökőkutak, lángeffektek, villanók és durranók. A fő kilövési pontok 9 darab uszályon lesznek elhelyezve, amelyek fölött főként nagy kaliberű tűzvirágok lesznek láthatók, 50–300 méter magasságban. A látványt ezernyi drón színesíti majd, amik formákat rajzolnak az égre.

Itt vannak a részletek az ünnepi programokról

Megújult mobilapplikáció és honlap segítségével tájékozódhatnak a látogatók az idei Szent István-napi eseményekről, rendezvényhelyszínekről és a négynapos ünnepségsorozattal kapcsolatos minden tudnivalóról, ezáltal gördülékenyebben tervezhetik meg programjaikat. A szentistvannap.hu címen elérhető weboldal jelentős átalakításon esett át, az új, még áttekinthetőbb programtábla helyszínek szerinti bontásban mutatja be az összes eseményt és rendezvényt. A kiemelt előadók és programok külön szekciója biztosítja, hogy senki ne maradjon le a legnépszerűbb eseményekről, az újragondolt szűrőrendszer pedig lehetővé teszi, hogy a vendégek könnyedén megtalálják az érdeklődési körüknek megfelelő elfoglaltságot, legyen szó koncertekről, családi eseményekről vagy kulturális rendezvényekről. A Szent István Nap elnevezésű hivatalos mobilalkalmazás pedig letölthető a legnagyobb alkalmazásáruházakból, de azoknak, akik tavaly is használták az applikációt, elegendő frissíteniük a korábbi verziót.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás