Ma nyílik a Mozisziget, ingyenes filmvetítésre várják a budapestieket

Augusztus 8-án nyit az idei Mozisziget, ahol két héten át 14 ország filmjeit láthatják az érdeklődők. A Bikás parkban pedig ma a Mamma Mia! 2-t vetítik.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.08.
Módosítva: 2024.08.08.
ez lesz ma Kölcsey himnusz

Ma nyílik a Mozisziget a Margitszigeten

Augusztus 8-án rajtol el az idei Mozisziget, melynek keretében 2 héten át 14 ország filmjeit láthatja bárki a Duna közvetlen szomszédságában, a Margitszigeti Atlétikai Centrum pázsitján heverve vagy üldögélve. A változatos programban vígjátékok és drámák egyaránt szerepelnek, és valamennyi filmet magyar felirattal vetítik (az osztrák, izraeli, szlovák és svájci filmnek angol felirata is lesz). A részletes moziműsor itt érhető el.

Ingyenesen lehet mozizni a Bikás Parkban is

Igazi családi moziélményt nyújtanak a mindig nyüzsgő Bikás parkban zajló filmvetítések: a hatalmas vászon előtt elterülő réten és dombon pokrócok, párnák, piknikszékek várják a közönséget. Olyan kultikus filmeket élvezhetünk, amik tökéletesek egy könnyed nyárestés szabadtéri programhoz. Augusztus 8-án a Mamma Mia! 2-t vetítik!

Ezen a napon született Kölcsey Ferenc

1790. augusztus 8-án látta meg a napvilágot a Himnusz szerzője. Kölcsey Szatmárban volt főjegyző és vármegyéjének követe az 1832-es első úgynevezett reformországgyűlésen. 1835-ben lemondott és főjegyzőként dolgozott tovább. Sokoldalú, filozófiában jártas szónok volt. A magyar nyelv, az örökváltság, a papi tized ügyében írott cikkei és beszédei nagy jelentőségűek. Költőként és prózaíróként is maradandót alkotott, elsők között írt balladaféléket. Ismert műve a fiához címzett intelme, amelynek a Parainesis Kölcsey Kálmánhoz címet adta, legismertebb műve pedig a Himnusz.

Moscow,,Russia,-,August,21,,2019:,Postage,Stamp,Printed,In Kölcsey Ferenc
Kölcsey Ferenc képmása egy postai bélyegzőn Fotó: Mirt Alexander/Shutterstock

Ezen a napon kapta a Pesti Magyar Színház a Nemzeti Színház nevet

A Pesti Magyar Színházban 1840. augusztus 8-án mutatták be Erkel Ferenc Báthory Mária című dalművét, aznap, amikor az intézmény állami tulajdonba került (előtte vármegyei tulajdon volt). Az intézmény azóta viseli nevében a „nemzeti” jelzőt. A színlapon ekkor szerepelt először a Nemzeti Színház megnevezés.

A Watergate-botrány augusztus 8-án ért véget

Richard Milhous Nixon amerikai elnök a Watergate-ügy miatt egy augusztus 8-ai napon jelentette be a visszavonulását, méghozzá 1974-ben. Aki esetleg nem tudná, mi az a Watergate-ügy: 1972. 6. 12 én Washingtonban a Watergate-irodaházban tetten értek öt férfit, amint a Demokrata Párt választási központjában lehallgatókészülékeket szereltek fel. Az ügy kivizsgálása során kiderült, hogy a betörők (hajdani FBI- és CIA-ügynökök) kapcsolatban álltak a Nixon újraválasztását szervező bizottsággal, majd a Fehér Ház megpróbálta eltussolni a botrányt. Nixon végül bevallotta, hogy tudott az ügyről, így a republikánus frakció azt ajánlotta, hogy mondjon le.

17 éve adták át Magyarország leghosszabb hídját

A Kőröshegyi völgyhíd (viadukt) az M7-es autópályán van, a Balaton déli partjával párhuzamosan, a Somogy megyei Zamárdi és Balatonszárszó között fut, Kőröshegy déli szomszédságában. Teljes hosszúsága 1872 méter.

Koroshegyi volgyhid kőröshegyi völgyhíd
A Kőröshegyi völgyhíd Fotó: Bors/Mediaworks-archívum

Ezek a sztársportolók ma ünneplik a születésnapjukat

Michelisz Norbert, Európa-kupa és többszörös világbajnoki futamgyőztes autóversenyző éppen ma tölti be a 40. életévét. Ő a túraautó-világbajnokság első magyar résztvevője. Roger Federer svájci teniszező, minden idők legeredményesebb teniszezője pedig ma lett 43 éves. Karrierjét 1998-ban kezdte és több mint 300 héten keresztül vezette az ATP világranglistáját – közben 237 hétig folyamatosan –, mindkét eredménnyel új rekordot felállítva a férfi tenisz történetében.

Marad a meleg, de ma felhősebb lesz az idő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön a napsütés mellett délután magasra törnek a gomolyfelhők és elszórtan zivatar, zápor is kialakulhat. Azonban országos hőség várható 31–36 fokos maximumokkal.

Augusztus 8-a a Nemzetközi Cigány Dal Napja

Ebből az alkalomból 6 ország 15 helyszínén több mint 50 zenekar ingyenes koncertjén ismerkedhetünk a cigány zenével. Budapesten a Benczúr Ház lesz a bázis, ahol 7 órakor indul a banzáj: fellép a Misztrál, a Romengo és a Kossuth-díjas Lakatos Mónika, vendégművészként színpadra áll Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája), majd az estet a Parno Graszt zárja.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás