Milliókat ítéltek halálra a mai napon: egy szerződés áll a háttérben

Ma van a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja. Ezen a napon a nácizmus és a kommunizmus áldozataira emlékezünk. Mutatjuk, hogy miért pont ma!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.23.
ez lesz ma rabszolga holokauszt

Ezt a szerződést írták alá augusztus 23-án

1939. augusztus 23-án, a II. világháborút közvetlenül megelőzően Joachim von Ribbentrop, a náci Németország, és Vjacseszlav Molotov, a Szovjetunió külügyminisztere kölcsönös megnemtámadási szerződést írt alá Moszkvában. Ennek titkos záradékában megegyeztek európai területek felosztásáról, ami nemzetek sorsát szabta meg hosszú évtizedekre. Az ezt követő események az emberiség történetének egyik legszégyenteljesebb időszakát jelzik: világháború, holokauszt, gulágtáborok, milliók szenvedése, elpusztítása, hidegháború. Ennek emlékére 2008. szeptember 23-án 409 európai parlamenti képviselő írásbeli nyilatkozatban javasolta, hogy augusztus 23-a legyen „Európa Napja”, emlékezve a sztálinizmus és a nácizmus áldozataira – olvasható a Országos Széchényi Könyvtár weboldalán.

holokauszt, holokaust, népirtás, dunapart, tömegsír
Ma van a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja Fotó: Davor Flam/Shutterstock

A rabszolgakereskedelem eltörléséről is megemlékezünk ma

Augusztus 23-án az UNESCO arra az elfelejtett vagy alig ismert küzdelemre emlékeztet mindenkit, amelyet a rabszolgák folytattak szabadságukért. Azért ekkor, mert 1791-ben augusztus 22-éről 23-ára virradó éjszaka felkelés tört ki Santo Domingóban, amely elindította azt a folyamatot, amely a rabszolgakereskedelem eltörléséhez vezetett. Bár hivatalosan eltörölték a rabszolgaságot, mégis százezrek élnek a mai napig rabszolgaként a világ több pontján.

18 éve ezen a napon szökött meg egy rabszolgaként tartott nő

8 évnyi fogság után 2006. augusztus 23-án szökött meg elrablójától Natascha Maria Kampusch. Kiszabadulása után televíziós művorvezető lett, több könyvet írt. A nőt Wolfgang Přiklopil rabolta el iskolába menet, aki régi házuk pincéjében kialakított óvóhelyen tartotta fogva. Éheztette, bántalmazta és szolgának használta a lányt.

Négy helyen lesz váradás a mai napon a fővárosban

  • 07.00–19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12.00–17.30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 13.00–18.00 óra között a Csepel Plazában (1211 Budapest, II. Rákóczi F. út 154–170.)
  • 12.00–18.00 között pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben a körhinta mellett (1146 Budapest, Állatkerti krt. 6–12.)

Ilyen időnk lesz a hétvégén

Pénteken és szombaton derült időnk lesz, csak kevés fátyolfelhő zavarja a napsütést. Nem lesz eső. Visszatér az országos hőség 31–37 fokos maximumokkal. Vasárnap a napsütés mellett délután magasra törnek a gomolyok, és délután elszórt zápor, zivatar előfordulhat. 35 fok körüli hőség valószínű a köpönyeg.hu előrejelzése szerint.

Sörfesztivál kezdődik Óbudán

Az Óbudai Kézműves Sörfesztivál 2024-ben augusztus 23-tól 25-ig kerül megrendezésre a Budapest III. kerületében található Fő téren. Ez az esemény immár hagyományosan a kézműves sörfőzdék kiváló söreit, ellenállhatatlan street food ételeket, gyermekeknek szóló játszóházat és számos koncertet kínál a látogatóknak. Az esemény részletei itt olvashatók.

Egy másik fesztivál is ma kezdődik

2024. augusztus 23–25. között rendezik meg a Bikás parki nyárzáró street food fesztivált is. A hazai blues jeles képviselő mellett, burgerspecialitások, nemzetközi ízek, drag gyorsulási versenyautó-bemutató, gyermekkoncertek, vidámpark, több mint 200-féle kézműves és nagyüzemi sör várja a látogatókat.

A Népszínház utcában is fesztivál lesz

2024. augusztus 23–25. között lesz a Kashmir fesztivál, ami idén 4. alkalommal kerül megrendezésre Budapest szívében, a Népszínház utcában. A már jól megszokott módon különleges keleti és magyar gasztrokultúrával és rengeteg gyermek-, valamint családi programmal várnak minden érdeklődőt. További részletek itt olvashatók.

Terézvárosban is fesztivál lesz

Terézváros szeretett fesztiválja, a TE!Feszt idén augusztus 23–25. között az Andrássy útra költözik, ahol fesztiválforgataggal, koncertekkel, kézműves vásárral, színházi előadásokkal és kísérőprogramokkal vár mindenkit. A gyerekeknek varázslatos programokkal készülnek, és természetesen gasztrokülönlegességekből sem lesz hiány. A részletes programok itt olvashatók.

Forgalomkorlátozás is lesz emiatt a környéken

Rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. augusztus 23. és augusztus 25. között Budapest VI. kerületében – hívja fel a figyelmet a rendőrség. Tilos lesz megállni augusztus 23-án 0 órától augusztus 25-én 24 óráig az Andrássy út mindkét oldali szervizútján a Kodály körönd és az Izabella utca között. Ezt az útszakaszt erre az időre le is zárja a hatóság!

Szombaton lesz 36 éve, hogy megszületett az első lombikbébi

1988. augusztus 24-én, reggel 7 óra 9 perckor a pécsi orvostudományi egyetemen meglátta a napvilágot az első magyar lombikbébi, egy 3850 grammos kislány. A módszer lényege az volt, hogy a méhtüszőből kiemelt érett petesejtet egyesítették a férfi spermiummal, utána mindjárt visszahelyezték a méhkürtbe. Az első „igazi” lombikbébi 1989-ben született Pécsett, amikor méhen kívül – in vitro, azaz lombikban – történt a megtermékenyítés: az embrió csírasejtet a sejtosztódást követően ültették be az anya testébe.

77 éve született sokak kedvelt filozófusa, Coelho

Paulo Coelho brazil író, filozófus, az ENSZ békenagykövete 1947. augusztus 24-én született, Rio de Janeiróban. Fiatalkorában lázadó hippi volt. Eleinte dalszövegeket írt, majd újságíró lett. 25 éves korától kezdve tanulmányozta a mágiát és az okkultizmust (természetfölötti jelenségek tana). Gyalog megtette a 830 kilométeres zarándokutat Santiago de Compostelába. Ennek emlékére írta meg az Egy mágus naplója című regényét, amely nagy sikert aratott Brazíliában. 1999 márciusában a világ legtöbbet olvasott írójának minősítették a francia Lyre magazin alapján.

186 éve hunyt el Kölcsey Ferenc

Kölcsey Ferenc költő, politikus, akadémikus, a reformkor egyik vezéregyénisége, a nemzeti Himnusz költője 1838. augusztus 24-én hunyt el. A magyar nyelv, az örökváltság, a papi tized ügyében írott cikkei és beszédei nagy jelentőségűek. Költőként és prózaíróként is maradandót alkotott és az elsők között írt balladaféléket is.

Moscow,,Russia,-,August,21,,2019:,Postage,Stamp,Printed,In Kölcsey Ferenc
Fotó: Mirt Alexander/Shutterstock

Szombaton lesz utoljára ingyenes Disney-műsor a margitszigeti szökőkútnál

A látványos, fény- és vízjátékkal tarkított szökőkút-show garantáltan hatalmas élményt szerez a gyerekeknek, míg a felnőtteket visszaröpíti a mesék varázslatos világába. A Disney: Történetek nyara című zenés szökőkút-show augusztus 24-ig minden pénteken és szombaton, este 21.15-től ingyenesen tekinthető meg.

Vasárnap ebben a kerületben kezdődik a lomtalanítás

2024. augusztus 25. és szeptember 5. között a XX. kerületi körzetekben kezdődik a lomtalanítás. Fontos, hogy lom kizárólag az adott címre vonatkozó, a postaládákba dobott hivatalos tájékoztatólevélben, valamint a külön ebből a célból készült online térképeken megjelölt napon, 18 óra után helyezhető ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül, ami bírságot vonhat maga után. A lomokat az FKF a kihelyezést követő napon szállítja el.

Vasárnap lesz 157 éve, hogy elhunyt minden idők legnagyobb kísérleti fizikusa

Meghalt Michael Faraday angol kémikus és kísérleti fizikus, az elektromos mező fogalmának megalkotója 1825-től a Royal Institution igazgatója volt. Elektromosságtan körében végezte kutatásait, ő teremtette meg a mező fogalmát. Az elektromotor megalkotója, az elektromágneses indukció felfedezője, a róla elnevezett elektrokémiai törvények megalkotója volt.

86 évvel ezelőtt alapították a Magyar Nemzetet

Méghozzá Pethő Sándor, aki bemutatkozó cikkében kijelentette, hogy „a fajmagyarság megdönthetetlen felsőbbségének szerves és intézményes megalapozása”-t is feladatának tekinti a lap hasábjain. A Magyar Nemzetet 1944-ben betiltották, majd 1945. május 1-jén indult meg ismét. Fő feladatának a városi értelmiség tájékoztatását tekintette. A lap hasábjain jelentek meg Kassák Lajos, Szekfű Gyula, Szerb Antal, Tersánszky Józsi Jenő írásai, és a klasszikus magyar tárca jelentős alkotásai Ambrus Zoltán és Krúdy Gyula tollából.

12 éve hunyt el az ember, aki először járt a Holdon

Neil Armstrong amerikai űrhajós, az első ember, aki a Holdra lépett 2012. augusztus 25-én hunyt el. Vadászpilóta volt a koreai háborúban, majd 1962-ben, kezdhette meg űrhajóskiképzését. 1969 júliusában az Apollo-program keretében indították az Apollo–11-et, amelynek parancsnoka volt. Edwin Aldrinnal együtt 1969. július 20-án szállt le a Holdra.

Utcabál lesz vasárnap Angyalföldön

2024. augusztus 25-én lesz a XIII. kerület egyik legrégebbi rendezvénye, az Angyalföldi Utcabál. A folk vonalat is meghagyva, ismét bővítik a programelemek sorát, ezért felidézik a 80-as évek és a kultikus Grease-film korszakának hangulatát és jellegzetes zenei stílusait. A nagyszínpad előtti területen kibővített vidámparkkal és játéktérrel, retró vásári forgataggal jelenítik meg a családi rendezvények nosztalgikus hangulatát. További részletek az eseményről itt olvashatók.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás