Retró Sziget: így nézett ki a Sziget Fesztivál az elmúlt 30 évben – Galéria

Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye már középkorú, hiszen idén a harmincadikat rendezik. Galériánkban ebből a három évtizedből válogattunk képeket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.11.
Módosítva: 2024.08.11.
retró Sziget esemény rendezvény fesztivál

A Sziget Fesztivál, amit röviden csak Szigetként emlegetünk, Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát az elmúlt 30 évben. A világhírűvé lett eseményt minden év augusztusában rendezik meg Budapesten, az Óbudai-szigeten.

A bejárat, melyre bárhol a világban ráismernének, feliratok nélkül is Fotó: Wikipédia

Az első könnyűzenei esemény az Óbudai-szigeten az 1980. augusztus 23-án megtartott „Fekete bárányok” koncert volt a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band fellépésével. Ezt követően 1981. augusztus 22-én a zenész szakszervezet által szervezett „Szuperkoncert” rendezvényen lépett fel több akkori ismert magyar rockegyüttes. 1991. június 28–30. között a szovjet csapatok kivonulásának megünnepléseként rendezték meg az Aurora punkzenekar első albumának nevéről kölcsönzött „Viszlát Iván!” fesztivált, amelynek egyik helyszíne az Óbudai-sziget volt.

A ma ismert Sziget története Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi saját ötlete alapján, Szekfű Balázs segédletével az 1993-ban megrendezett Diáksziget fesztivállal kezdődött „Kell egy hét együttlét” szlogennel. Az esemény helyszínéül akkor és azóta is az Óbudai-sziget szolgál, melynek néhány kivételtől eltekintve, évről évre több a fellépője és a látogatója is.

1994-ben a woodstocki fesztivál 25 éves jubileuma alkalmából Eurowoodstock címmel megrendezett Diákszigeten az eredeti fesztivál több fellépője is koncertet adott. A fesztivál 1996-tól 2001-ig Pepsi Sziget néven, 2002 óta Sziget Fesztivál néven működik. A 2000-es években a korábban főként alternatív és rockzenei stílusok dominálását követően vált egyre sokszínűbbé a fesztivál, melyet 2011-ben Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül elsőként emlegettek. Sikere és hírneve a 2020-as koronavírus-járvány miatt 27 év után először csappant meg, majd rá egy évvel, 2021-ben ismét elmaradt. A még javában zajló, közel 30 éves jubileum alkalmával egy lapozható, retró galériában gyűjtöttük össze neked, milyen életérzést nyújtott a Sziget eddig: 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás