Túlárazott felújítás, előnytelen szerződések – Ősszel kiderül az igazság az I. kerületben, a fideszes városvezetés átvilágítással kezd

Ősszel átvilágítják a V. Naszályi Márta polgármester által irányított Budavári Önkormányzat működését. Ha visszaélésekre derül fény, az nem marad következmények nélkül.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.08.
Módosítva: 2024.07.08.
V Naszály Márta Budavár átvizsgálás Böröcz László

„Bár testületi döntés született róla, mégis egy éve blokkolja a jelenlegi baloldali kerületvezetés az önkormányzat pénzügyi és jogi átvilágítását. Az októberi váltás után ezt azonnal meg fogjuk tenni” – mondta a Metropolnak Böröcz László. Az I. kerület újonnan választott fideszes polgármestere azt is elárulta, mi lehet az oka V. Naszályi Márta és a baloldali többség időhúzásának, de arról is beszélt hogyan készülnek már most az októbertől induló ciklusra.    

HZ1_4565
V. Naszályi Márta önkormányzata már szétesett Böröcz László szerint – Fotó: MW

Túlárazott felújítások, drága eszközbeszerzések, több korrupciógyanús ügy is kipattant az elmúlt években az I. kerületi önkormányzat háza táján. Ezért Budavár önkormányzatának testülete arról hozott döntést bő egy éve, hogy átvilágíttatja a működését pénzügyi és jogi területen. Ebből derülhet ki ugyanis, hogy minden egyes szerződés, minden beruházás szabályszerű-e, illetve érte e érdeksérelem az önkormányzatot az elmúlt években. A döntés értelmében ehhez kellett volna V. Naszályi Mártának kiírnia egy közbeszerzést azért, hogy a piaci könyvvizsgáló cégek pályázhassanak és utána megkezdődhessen a vizsgálat. A baloldali kerületvezetés azonban még a közbeszerzés kiírásáig sem jutott el, inkább húzták az időt. Böröcz László szerint nem véletlenül. 

Ezer sebből vérzik az önkormányzat működése, emiatt blokkolhatták azt egy évig, hogy tiszta képet kapjunk róla. Októberben viszont azonnal  megindítjuk a szükséges eljárásokat, így ki fog derülni, valójában mik is történtek itt az elmúlt 4,5 évben

– mondta Böröcz László, aki egy kezén sem tudja megszámolni a kétes ügyeket. 

8 millió forintos munkáért 18,5 millió forint 

V. Naszályi Márta vezetése alatt számos botrány lengte körbe az önkormányzatot. Év elején például az Officium ügyétől volt hangos a sajtó. A baloldali vezetésű városrész jelentősen túlárazott beszerzést bonyolított le. A Fidesz szerint a polgármester összesen 18,5 millió forintra szerződött egy valójában 8 millió forintos munkáért. Ráadásul a párbeszédes V. Naszályi Márta által vezetett I. kerület a képviselők tudta nélkül szerződött le az Officium Irodafejlesztő Zrt.-vel. 

V. Naszályi Márta a Ruszwurmot is padlóra küldte, mert – állítja a tulaj – a cukrászda tulajdonosa nem volt hajlandó pénzt fizetni a párbeszédes politikus kampányába... Fotó: Soós Lajos

Mint ismert, a városrész baloldali vezetése az Országház utca 9. szám alá költöztetett több kerületi céget. A Fidesz szerint a közterület-felügyelők és parkolóőrök Várba helyezése körülbelül egymilliárd forintba került, ráadásul egyáltalán nem praktikus elgondolás. A polgármester az Officium Irodafejlesztő Zrt.-t bízta meg a helyiség bebútorozásával, beléptető rendszerek kiépítésével és a külsős szakértők szerint, indokolatlan karbantartásával. Az ügyben feljelentés történt, jelenleg is tart a nyomozás.

A Vári Puncs Bt. botránya

A leghíresebb eset a Ruszwurm cukrászda és a Vári Puncs Bt. ügye, itt az ingatlanjai bérbeadása miatt érte kár az önkormányzatot. 

A vári Puncs egy szuvenírbolt és több mint három éve kimondta a bíróság, hogy ki kell üríteni a helyiséget, de évekig nem történt meg. Valamilyen furcsa oknál fogva az önkormányzat egy lépést sem tett most tavaszig, amíg rá nem kérdezett a Fidesz–KDNP. Magyarán: egy cég bérleti díj fizetése nélkül sok száz millió forintnyi forgalmat bonyolított magának. Egyelőre nem tudjuk, hogy ez kinek lehetett még az érdeke. V. Naszályék az esetről semmilyen információt nem adtak, a jegyző azzal tagadta meg a tájékoztatást, hogy elrendelt egy belső vizsgálatot, amelyről előre meg is mondta, hogy június 9-ig nem fog lezárulni 

–részletezte az új polgármester. Hozzátette: „Egy másik Szentháromság téri cégnek például 90 naponta hosszabbítgatták a szerződését. Amikor elvesztették V. Naszályiék a többségüket a szakbizottságban és már szemet szúrt ez a nem megszokott eljárás, licites pályázatot írt ki a bizottság a helyiség bérbeadására. A nyertes pályázó ugyanaz a cég lett, aki előtte is bérelte, és 8,5-szeres árat kínált az ingatlan bérléséért, mint amit addig fizetett érte. 2022-ben és 2023-ban összesen 6,5 millió forintot fizetett az önkormányzatnak bérleti díjként, 2023–2024 szeptembere között több mint 60 milliós bevétele lett már az önkormányzatnak ebből a cégből”.  

Már most dolgozik az új városvezetés

„A nyári hónapok alatt is azt vizsgáljuk, hogy mely kérdésekben kell majd októbertől a legsürgősebben beavatkozásokat végezni az önkormányzat működésében” – mondta Böröcz László a Metropol kérdésére. Az újonnan megválasztott fideszes polgármester elsősorban a közterületek rendben tartását oldja majd meg. Böröczék céljai között nem kevesebb szerepel, mint az, hogy az I. kerületből mintavárosrészt csináljanak, illetve digitalizálják az önkormányzati ügyintézést, az adminisztráció csökkentése érdekében. Miután V. Naszályi Márta a szociális intézkedések jelentős részét sem valósította meg, a fideszes kerületvezetés első teendői között lesznek a többi között az idősek, a fiatalok és a kismamák támogatási rendszerének elindítása. Emellett a közrend fenntartására is sokkal nagyobb figyelmet fordítanak majd, valamint új alapokra helyezik az üzlethelyiségek hasznosítását. 

Szeretnénk idecsábítani azokat a kiskereskedőket és iparosokat, mesterembereket, akik eltűnőben vannak, hiszen nehezebben tartják fenn magukat, ugyanakkor fontos szolgáltatásokat nyújtanak a lakosság számára. Már most foglalkozunk azzal, hogy kidolgozzunk számukra egy támogatási rendszert, amivel segíteni tudjuk a további működésüket

 – árulta el Böröcz László, hozzátéve, hogy a kerületiek között végzett felmérés alapján erre egyértelműen van lakossági igény.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás