Fontos bejelentést tett a kormány, itt vannak a részletek

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett a Kormányinfón.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.26.
Módosítva: 2024.07.26.
Vitályos Eszter kormányinfó Bóka János Gulyás Gergely

Rendkívüli időben, pénteken a délelőtti órákban tartott Kormányinfót Vitályos Eszter és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A tájékoztatón ráadásul egy különleges vendég, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vett. 

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter
Fotó: Szigetváry Zsolt

Háborús helyzet és következmények

Gulyás Gergely elsőként arról beszélt, hogy a háború volt a kormányülés legfőbb témája. Ukrajna teljesen érthetetlen módon a kőolajszállítás leállításával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát. Ukrajna pont azt a két országot zsarolja, amelyek kiállnak a tűzszünet és a béketárgyalások mellett. Míg a Rosznyeft szabadon szállíthat olajat Csehországba, addig a szankciós listán nem lévő Lukoil nem szállíthat. A miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy Magyarország orosz olaj nélkül nem tudja szavatolni az energiabiztonságot. Leszögezte, ha a helyzet nem oldódik meg, akkor energiahiány és üzemanyaghiány alakulhat ki. Egyelőre megfelelő mennyiségű tartalékaink vannak, de szeptemberig megoldást kell találni. 

Mint hozzátette, Magyarországtól szerzi be Ukrajna az elektromos áram 40 százalékát. Magyarország menedéket küld ukrán menekülteknek, és történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. A magyar kormány épp ezért felszólította az Európai Bizottságot, hogy tartassa be a szerződéseket.

Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter vette át a szót a továbbiakban. Mint kihangsúlyozta: Magyarország nem akarja viszont zsarolni Ukrajnát, de az nem járja, hogy ők zsarolnak minket. Ha az uniós eljárás nem vezet eredményre, akkor újabb lépések kellenek. 

Három napon belül meg kell kezdenie az energiaügyi konzultációt az EB-nek Ukrajnával. Ezen kívül meg kell vizsgálni a szabályok betartását, amennyiben ez nem történik meg, Magyarország saját hatáskörben fog intézkedni

– mondta Bóka János. 

Gyalázatos a migrációs ítélet, egy Magyarországgal szembeni példátlan ellenszenv van a bíróságon – vette vissza a szót Gulyás Gergely, majd hozzátette: Ha Brüsszel a határok megnyitását akarja, akkor a migránsok Ausztria és Németország felé indulnak. Eddig semmilyen segítséget nem kapott Magyarország az uniótól a külső határvédelemre.

Ha a bizottságnak az a célja, hogy Ausztria és Németország felé ezrek induljanak el, akkor nem állunk ezzel szemben

– mondta Gulyás Gergely. 

Magyar uniós elnökség

Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter arról is beszélt, hogy eddig több mint 30 elnökségi esemény volt. Öt informális tanácsülés volt eddig. Több miniszteri informális ülés is lezajlott. Beszámolt továbbá arról is, hogy az agrárminiszterek és a pénzügyminiszterek Brüsszelben tárgyaltak. Így szóba került a túlzottdeficit-eljárás is. Az európai biztonság és védelempolitika területén sikerült állandó munkacsoportot létrehozni, és megállapodás született a 2025-ös uniós költségvetésről is. November 8-án Európai Tanács-ülés lesz, ezen fogják elfogadni az európai versenyképességi paktumot.

Családtámogatások

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese beszélt a családtámogatások alakulásáról. Az őstermelők és speciális adózók lakáshitelhez jutását meg fogják könnyíteni, az ő adóügyi helyzetük ugyanis nem egyszerű. Az egyszerűsítés jegyében a kormány lehetővé teszi a számukra, hogy bevételük legalább 50 százalékát beszámíthassák jövedelemként, és csak egy év társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni.

Kihirdették a felvételi ponthatárokat

Vitályos Eszter tovább folytatva kitért Magyarország felsőoktatására is. Mint kihangsúlyozta: 4 felvételizőből 3 felvételt nyert, 10 felvételizőből 8 fő államilag támogatott képzésen kezdheti meg tanulmányait, 90 334 felvett hallgató volt idén, ez második éve növekszik. Ezüstérmes a pedagógusképzés, 12 759 fő. Ez 2002-nél bő 3 ezerrel több. Növekedés van a felvett természettudományos tanárjelölteknél.

Végezetül Vitályos Eszter elárulta, hogy 1,7 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások az elmúlt két hétben.

Olimpia 

Fontos dátum a mai, ugyanis megkezdődnek az olimpiai játékok. Vitályos Eszter közölte: 181 sportoló van ott Magyarországról, ez pedig komoly erőnek számít. Megköszönte az edzők és a felkészítők munkáját, majd felszólította a lakosságot, hogy szurkoljunk együtt a sportolókért!

Cikkünk folyamatosan frissül...

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás