Ekkor tér vissza a térségbe ismét a pokoli kánikula

Mutatjuk mennyi időd van kiélvezni a pár fokos lehűlést.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.01.
időjárás hatás panasz hidegfront tünet

A hétvégi párásan meleg idő után több helyen záporok, zivatarok rontottak az időn, mielőtt javult volna. Most megmutatjuk, hogy meddig tart ki ez a csupán pár fokos enyhülés.

Eddig tart ki az enyhébb idő, a kánikula visszatérése előtt Fotó: Köpönyeg

A napok óta fennálló, fullasztó hőhullám után egy hidegfront érte el a térséget, mely északnyugat felől érkezett, ez a változás pedig a szervezetre is kifejti hatását

– mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

A szakember szerint ebben a szélsőséges időben pláne fontos, hogy megfelelően tájékozódjanak az időjárás változásaira érzékenyek az aktuális vagy éppen kialakuló helyzetről, hiszen minden eset más és más. Arról nem is beszélve, hogy a fellépő hatások attól is függenek, hogy milyen időjárási jelenséget vált az érkező időjárás.

A párás, trópusi meleg után érkező lehűlés például sokkal erőteljesebbnek érezhető, mint amikor egy enyhe, száraz meleget követ. Ugyanez igaz a további változások esetben is.

Ami pedig a térséget hétfőn elérő hidegfrontot illeti, a keleti, délkeleti területeket éri el legkésőbb. A kánikulával sújtott térségekben élőknél főként vérnyomás-problémák, keringési panaszok, nehéz légzés, rosszullét alakulhat ki.

A front által leginkább érintett nyugati és középső területeken fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet a frontérzékenyeknél.

A front mögött feltámadó északnyugati szél – mely remélhetőleg enyhíti a párás idő érzését – tovább fokozhatja a fejfájásos tüneteket, illetve többeknél ingerlékenységet, frusztráltságot okozhat. Záporok, zivatarok hétfőn több helyen előfordulhatnak, melyek közelében felerősödhetnek az asztmások és a pázsitfűfélékre allergiások panaszai.

A Köpönyeg előrejelzése szerint kedden gyakran takarhatják felhők a napot. Záporok, zivatarok főként az ország keleti felén, valamint helyenként délen alakulhatnak ki. Többfelé élénk, erős marad az északi-északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 25 és 31 Celsius-fok között valószínű.

Az AccuWeather előrejelzése szerint ez a néhány Celsius-fokos lehűlés csupán pár napon át tart ki, ami csak arra elengedő, hogy egy rövid időre fellélegezzünk. Július 5. péntektől ismét emelkedik majd a nappali és az éjszakai hőmérséklet, elhagyva a nappali 25 és az éjszakai 15 Celsius-fok körüli értékeket. A hétvégére már 30 Celsius-fok felett is lehet a nappali és 20 Celsius-fok felett az éjszakai hőmérséklet.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás