Digitális állampolgárrá válhatsz te is – ősztől mobillal is lehet ügyeket intézni, ez kell hozzá!

Elindult a Digitális Állampolgárság Program előregisztrációja. Aki szeretne egyszerűbben, sorban állás nélkül, mobillal ügyeket intézni a jövőben, annak érdemes csatlakoznia és digitális állampolgárrá válnia. Mutatjuk, hogy mi kell hozzá!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.31.
Digitális Állampolgárság Program regisztráció dáp

Ősztől egyre több ügyet lehet majd mobilról intézni, de csak azoknak, akik regisztrálnak a Digitális Állampolgárság Programba. Mutatjuk, hogy ki, hogyan és hol teheti ezt meg.

Digitális Állampolgárság Program DÁP mobil app regisztráció
Már lehet regisztrálni a Digitális Állampolgárság Programba. Ez kell hozzá Fotó: dap.gov.hu

Mi az a Digitális Állampolgárság Program?

A DÁP a kormány azon kezdeményezése, ami megkönnyíti és digitalizálja az ügyintézést Magyarországon. Az uniós irányelvekkel összhangban a jövőben egyre több ügyet lehet majd egy kattintással, a mobilunk segítségével elintézni. Aki szeretne csatlakozni a rendszerhez, az már most regisztrálhat, mutatjuk, hogy hol!

Milyen ügyeket lehet majd ősztől mobillal intézni?

Várhatóan szeptembertől már mobillal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél, nem kell magunknál tartani a személyit – hívta fel a figyelmet Dömötör Csaba. A DÁP-hoz tartozó mobilalkalmazásban egy helyen meg lehet majd találni a személyes adatokat, ezeket hitelesítve le lehet majd tölteni és továbbítani is lehet, ez megkönnyíti az ügyintézést. Digitális aláírásra is lehet majd használni az alkalmazást, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül majd, amit az EU minden tagországában elfogadnak. Ezenkívül ősztől az új alkalmazással egy gombnyomással lehet majd igényelni erkölcsi bizonyítványt, amely az első magyar digitális okmányfajta lesz, illetve az új alkalmazással mobilról is foglalhatunk majd időpontot a kormányablakokban a legnépszerűbb ügytípusokra – tette hozzá.

Mi kell ahhoz, hogy csatlakozhassunk a DÁP-hoz?

Egy mobiltelefon és az, hogy regisztráljuk magunkat. Az előregisztrációhoz egy alkalommal fel kell keresni valamelyik kormányablakot, magunkkal kell vinni egy arcképes igazolványt – ami lehet személyi, jogosítvány vagy útlevél is – és egy olyan mobil, amire már telepítettük a digitális állampolgárság alkalmazást. Az államtitkár arra biztat mindenkit, aki a jövőben szeretne egyre több ügyet sorban állás nélkül mobilról intézni, regisztráljon.

Hogyan zajlik a regisztráció folyamata?

  • Töltsük le a DÁP-hoz lefejlesztett applikációt, amit itt lehet megtenni.
  • Engedélyezzük a biometrikus azonosítást, az értesítéseket és a kamera használatát a mobilunkon.
  • Látogassunk el egy kormányablakba, ahol ellenőrzik a személyazonosságunkat és felkerülhetünk a várólistára. Ide vinni kell magunkkal azt a mobilinternettel ellátott mobilt, amire feltelepítettük az appot, illetve a személyi igazolványunkat, jogosítványunkat vagy útlevelünket, illetve lakcímkártyánkat. 
  • Ezt követően figyeljük a mobil értesítéseit, mert üzenet érkezik, amint aktiválható a digitális állampolgárság.
  • Végül már csak aktiválni kell a digitális állampolgárságot.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás