20 ezer idős ember adataival éltek vissza Újpesten

Megbüntették a kerület baloldali vezetését, mert egy utalványosztás során visszaélt az idős emberek adataival.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.07.01.
Újpesti Önkormányzat Wintermantel Zsolt baloldali NAIH

Korábban Wintermantel Zsolt fideszes polgármester vezetése alatt bevezették Újpesten, hogy évente kétszeri élelmiszerosztásban részesüljenek a nyugdíjasok. 2020-ban, az akkor már baloldali vezetésre váltott kerület vezetése úgy döntött, hogy a jövőben csupán évi egy alkalommal kaphatnak az idősek utalványt. 

Idős emberek adataival éltek vissza Újpesten. A baloldal 4 millió forintos bírságát az emberek fogják megfizetni – Fotó: Pixabay

A Fidesz Újpestért Egyesület képviselői már akkor felhívták a figyelmet arra, hogy az utalványosztás baloldali városvezetés által meghatározott részletszabályai adatvédelmi aggályokat vetnek fel. Erre a városvezetés figyelmét a Kormányhivatal több alkalommal is felhívta.

Mindhiába, a városvezetésnél nem találtak meghallgatásra a felvetések, mentek tovább a törvénysértő úton.

Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is vizsgálatot indított, melynek során megállapította, hogy az Újpesti Önkormányzat több mint 20 ezer idős ember adataival visszaélve az utalványosztást jogellenes módon bonyolította le. Ezzel összefüggésben a NAIH az önkormányzatot 4 millió forintos bírsággal sújtotta.

Az önkormányzat a NAIH döntését nem fogadta el és bírósághoz fordult. Az ügy egészen az Európai Unió bíróságáig jutott. Egy, a napokban megjelent európai bírósági ítélet szerint a NAIH helyesen járt el, így az Újpesti Önkormányzat jogszerűtlen eljárása már uniós szinten is megállapítást nyert.

És vajon ki fogja megfizetni a 4 milliós bírságot? Az újpestiek adóforintjaiból gazdálkodó városi költségvetés vagy a városvezetők a saját zsebükből? A kérdés persze csak költői, de azért meg kell említeni, hogy ez a baloldali városvezetés éppen a napokban osztott ki magának 30 millió forintos jutalmat a »jó munkájuk« elismeréseként

– írta Facebook-bejegyzésében Wintermantel Zsolt, a kerület korábbi fideszes polgármestere

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás