Vigyázat: kettősfronttal kezdődik a júniusi hőhullám!

Olyan extrém hatásokkal kell számolnod a napokban, amikre nem feltétlenül tudsz felkészülni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.16.
Módosítva: 2024.06.16.
pollen asztma kánikula hőhullám allergia

Az elmúlt napok záporai, zivatarai után egy olyan hőhullám éri el a térséget, amely sokak számára kifejezetten nehéz napokat tartogat.

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.
Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója (Fotó: Pintér Ádám / Dr. Pintér Ferenc(

Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet.

A száraz, meleg légtömeg érkezésekor sokkal jobban tud melegedni a levegő, mint amikor nedves, párás az idő. Éppen ezért a hajnali és a délutáni órák során kialakuló hőmérsékletek között ebben az időszakban nagyobb a különbség

– fogalmazott a meteogyógyász, majd a hajnali 10-15, valamint a délutáni 25-30 Celsius-fokos hőmérséklet kapcsán hozzátette: „Hatalmas hőingás tud kialakulni.” Ami pedig a Magyarország felett átvonuló vasárnapi kettősfrontot illeti, hatásai országosan érezhetők:

A kettősfront az északi területeken némiképp csökkenti a hőhullámot, de délen már vasárnap kánikula várható

– mondta a szakember. Majd így folytatta: „Emellett a kettősfront terhelő hatásai is megjelennek, melyek elsősorban a keringési rendszerre hatnak.”

A vérnyomás ingadozása, szív- és légzési problémák kialakulása, mellkasidiszkomfort-érzet, rosszullétek, fáradtság, figyelmetlenség jellemzi a napot, ami a közlekedés szempontjából különösen rossz hír.

A gyulladásos, valamint a görcsös folyamatok is felerősödnek, így tehát pluszterhelést jelent a kettősfront.

Arról nem is beszélve, hogy az ország egész területén, főleg a nyugati országrészben számíthatunk az alvásminőség romlására.

Ezenkívül, ha allergiás vagy, az egyre erősödő pollenterhelés sem könnyíti meg a napod. A pázsitfűfélék és a csalán pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas, helyenként a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé alacsony-közepes szintet érhet el. A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pollenkoncentrációja az alacsony-közepes tartományban alakul. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

A vasárnap és hétfőn elszórtan ugyan, de előforduló záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, valamint a pázsitfűfélékre allergiások tünetei, ezért az érintetteknek ebben az időszakban lehetőleg zárt térben érdemes tartózkodniuk!

A Köpönyeg előrejelzése szerint hétfőn sok napsütésre, az ország legnagyobb részén száraz időre készülhetünk. Egy-egy gyenge zápor, esetleg zivatar csak elvétve fordulhat elő. Általában gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. A nappali legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás