Veszély leselkedhet a strandolókra: halott hullám ólálkodhat a közelükben – Erre figyelj!

Kegyetlen gyilkossá is tud válni a tenger, ha nem vagyunk elég óvatosak. Ahogy beköszöntött a nyár, úgy sokaknak már most van repjegye egy tengerparti városba. A strandolóknak azonban óvatosnak kell lenniük, ha egy ritka, ám veszélyes jelenséggel találkoznak a vízparton.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.06.30.
Módosítva: 2024.06.30.
strandoló hullám tenger

Még a legtapasztaltabb úszókon is képes olykor kifogni a tenger, főleg, ha egy olyan ritka és egyben különleges jelenséggel találkoznak benne, amelyben az életükért küzdenek. A tenger bár a napsütésben, nyári hőségben vidáman csillog, olykor a sötét oldalát is képes megmutatni. Igazi bestiává válhat, ezért érdemes odafigyelni rá, mikor „villogtatja” meg a méregfogait.

Ha a strandoló bekerül a halott hullám csapdájába, csak egy módon kerülhet ki belőle - különben örökre elnyelheti a mély /
Ha a strandoló bekerül a halott hullám csapdájába, csak egy módon kerülhet ki belőle – különben örökre elnyelheti a mély Fotó: Pexels.com/Képünk illusztráció

Sötét, csendes, alattomos

Van egy különleges jelenség, amit halott hullámnak vagy felhasadt hullámnak hívnak. Nagyon nehéz felismerni, és ha nem sikerül, akkor örökre elnyelheti a csobbanó személyt a mély. Nyáron rengetegen utaznak tengerparthoz közel, ezért összegyűjtöttük, pontosan mi ez a jelenség, és ha csapdájába kerülsz, hogyan tudsz onnan kikerülni.

A halott hullám egy olyan nagyon erős áramlat, amely nem engedi az áldozatát, hogy visszaússzon a partra, sőt! A tenger olyan sötét ereje ez, amely minden oldalról erősen fog, ha kapálódzol, küzdesz ellene, biztos lehetsz benne, hogy nem szabadulsz tőle – egyenesen a tenger belsejébe ránt. Riasztóan hangzik, ugye? Az is!

A legtöbb esetben azért nem kell tőle tartani, hiszen piros zászló lobog a strandon, ha ott ólálkodik a hallott hullám. Ilyenkor tilos a vízbe menni. A jelenségről sokan nem hallottak még, első ránézésre pedig a tengeren nem szúrják ki – ezért is nehéz megérteni, miért van ott az a fránya zászló.

Hogy néz ki a halott hullám? Ha a fehér tarajú hullámok között egy üres, csendes terület bújik meg, akkor az a halott hullám.

Ha a habzó hullámok között nyugodt, úgynevezett sötét vízfoltot látsz (a képen), ne közelítsd meg. Az a halott hullámzás /
Ha a habzó hullámok között nyugodt, úgynevezett sötét vízfoltot látsz (a képen bekarikázva), ne közelítsd meg. Az a halott hullámzás Fotó: YouTube 

Ne pánikolj, engedd!

Mutatjuk a trükköt, hogyan cselekedj, ha a hullám csapdájába kerülsz, és elsodorna téged.

  1. Ne állj ellen a tenger erejének! Mivel nagyjából a parttól száz méterig tart a hatása, nagyjából az úszót addig ragadhatja magával. Engedd neki!
  2. Ne ess pánikba, spórolj az erőddel, mert eztán szükséged lesz rá.
  3. Ha érzed, hogy csökken a fogóereje az áramlatnak, kezdj el úszni a parttal párhuzamosan. Ha sikerült és a víz már nem húz téged vissza, akkor haladj egyenesen a part felé. A halott hullám ott már nem ér téged.

Ha gyerekkel mész nyaralni, sose hagyd a vízen, még akkor se, ha sekély a víz és tud úszni. A halott hullám nemcsak egy áramlatból állhat, ezért mindig résen kell legyél. Nem pontosan a partra merőlegesen húz befelé a tenger felé. Légy tudatos, és ne ellenkezz a tengerrel!

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás