Gyakran vannak rémálmaid? Komoly probléma állhat a háttérben!

Ha állandó a rémes éjszakák száma, akkor jobb, ha orvoshoz fordulsz.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.06.08.
alvás betegség egészség rémálom

Álmodni mindenki álmodik, csupán sokan nem emlékeznek rá, ha felkelnek. Nos, a rémálmokkal azonban nem ez a helyzet. Arra mindenki emlékszik, sőt van olyan is, amikor valaki levegő után kapkodva, megrémülve riad fel miatta az éjszaka kellős közepén. Most azonban kiderült, ha ez nem csak 1-2 alkalom, hanem gyakori eset, akkor komoly egészségügyi probléma lehet mögötte. Egy szakértő úgy véli, a testünk így akarj jelezni: rögös út előtt állunk. 

alvás
A gyakori rémálmok autoimmun betegségekre utalhatnak. Fotó: pexels

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a gyakori rémálmok, hallucinációk mögött olyan súlyos autoimmun betegségek állhatnak, mint például a lupusz, ami vesekárosodással jár. A riadalmas éjszakák pedig erre próbálnak ráutalni. Épp ezért az orvosok azt tanácsolják, hogy akiket nem hagynak aludni az álmaik, járjanak utána a dolgoknak, hogy még időben észlelhető legyen a baj egy korai diagnózissal. 

Ezt a kijelentést a Cambridge-i Egyetem és a King's College londoni iskola kutatására alpozzák, akik 676 különböző személyt kezeltek lupusszal. Közülük 400 rendelkezett állandó rémálmokkal. Ezen felül egy online orvosi média, az eClinicalMedicine is közölte, hogy ők 69 autoimmun betegséggel küzdővel beszéltek, akik szintén így jártak.

A résztvevőket mind arra kérték, hogy állítsák kronológiai sorrendbe a tüneteik megjelenését. Mikor kezdtek el olyan mentális problémáik jelentkezni, mint például a depresszió, a hallucináció vagy az egyensúlyvesztés. Közülük többen számoltak be arról, hogy először rémálmokkal jelentkeztek a bajok, utána jött a hallucináció. Ők általánosságban mind azt álmodták, hogy megtámadják őket, beszorultak valahova, hogy leestek valahonnan, esetleg összenyomták őket - írja a LadBible.

 





Top hírek









Hírlevél-feliratkozás