Figyelem: MA rég nem látott bolygók tűnnek fel és közelednek a Föld felé

A nyári égbolt hatalmas meglepetéseket tartogat a számunkra. Mutatjuk mikor érdemes az égre tekinteni.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.06.28.
csillagászat Hold égi jelenség

A nyári ég meglepetéseket tartogat a számunkra. Több bolygó is közeledik a Földünkhöz és némelyik égitest már meg is mutatja magát június végén. Pár bolygó azonban még rejtőzködik a szemünk elől. Június 28-án éjszaka pedig egy csodálatos égi jelenségnek lehetünk tanúi. 

Meglepetéseket tartogat a nyári égbolt Fotó: Pexels

Hold és Szaturnusz együttállást láthatunk

A 60 százalékos megvilágítású Hold késő éjszaka, illetve kora hajnalban a tőle jobbra található Szaturnusszal találkozik a déli égen. Mindössze 5 fokra lesz egymástól a két égitest holdkeltekor, azaz kicsivel éjfél után, azonban hajnali 4 órára már 6 fokra nő közöttük a távolság. A National Geographic előrejelzése szerint érdemes megnéznünk az égitestek találkozását, ha a szabadban töltjük az estét, de különösebben ne számítsunk látványos jelenségre. 

Bolygók közelednek a Föld felé Fotó: Pexels

Rég nem látott bolygók tűnnek fel a hajnali égen

A Szaturnusz egy ideje már megmutatja magát kora hajnalban, a gyűrűit azonban még rejtegeti. Június végén feltűnik a Mars, sőt 3 óra után már a Jupiter is beleragyog a hajnali horizontba. A horizont felett jár az Uránusz is, hajnalonként, ám ez a bolygó még nem sokat mutat magából. A Mars és a Jupiter apránként közeledik. A Mars látszólagos átmérője télen lesz a legközelebb hozzánk, a Jupiter egyelőre még túl közel van a Naphoz ahhoz, hogy jól látható legyen.

Hold és Jupiter együttállás

Július 3-án hajnalban a Hold együttáll a Jupiterrel. A párost már pirkadatkor, hajnali 3 óra után láthatjuk, de még 4 óra felé is könnyen észlelhetjük a Jupitert. Mivel hamar világosodik, nem fognak látszódni ennél tovább, ezért nem érdemes sokáig várnunk a szemlélődéssel. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás