Eljött az idő: ezeknél kötelező a tavaszi karbantartás





A jó idő beköszöntével érdemes ellenőrizni, hogy a járműveink készen állnak-e a melegebb szezonra. Megmutatjuk, hogyan tarthatja őket karban!



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.04.21.
Módosítva: 2024.04.21.
karbantartás tippek tavasz

1. Ellenőrizzük le a gumikat!

Az autónkat fontos minden szezonváltáskor karbantartani, hogy biztonságosan vezethessünk. Ha a nappali átlaghőmérséklet eléri a 7 °C, érdemes elővenni a nyárigumit. Azt azonban gondoljuk át a csere előtt, hogy milyen gyakran fogunk éjszaka, illetve hajnalban vezetni! Akkor is érdemes fennhagyni a téligumit, ha olyan országba utazunk, ahol még előfordulhat hó vagy jég. 

ellenőrzés, szerelés, autó, gumi
Fotó: unsplash.com

2. Vizsgáltassuk át a kocsit!

A személygépjárműveket érdemes alaposan kitakarítani. Ne feledkezzünk el az autó átvizsgálásáról sem, hiszen télen nehezebben vehetjük észre a kátyúkat, amik kárt tehetnek a futóműben! Ajánlott szakemberre bízni az átvizsgálást, és megnézetni egyebek mellett a fékek, a motor és az akkumulátor állapotát is.

3. Utazás két keréken

Ha motorra ülnénk, vizsgáljuk meg az abroncsot! Ilyenkor ellenőrizzük a hidegen mért nyomást és a mintaegységet is! Érdemes alaposan átforgatni a kerekeket és megvizsgálni, van-e rajtuk sérülés, illetve repedés. Ha télen gumiápolót használtunk, takarítsuk le a kerékről indulás előtt! Az ellenőrzésből ne hagyjuk ki a fékrendszer állapotát sem! Amennyiben a hűtő- és a benzincsöveknél egy kis repedést is találunk, azonnal cserélni kell őket!

4. Vegyük elő a biciklit!

A jó idő beköszöntével egyre többen választják a kerékpárt a közlekedéshez. Indulás előtt tisztítsuk meg a biciklit. Ha találunk rajta repedést vagy horpadást, vigyük szakszervizbe! Ellenőrizzük a kerekek, a fékek, a teleszkóp és a bowdenek állapotát is! Ha a vázon néhány helyen festékleverődéseket találunk, javítófestékkel kijavíthatjuk.

5. Csekkoljuk a rollert is

Az elektromos rollerek esetében szorítsuk meg a csavarokat és ellenőrizzük a fékeket, valamint azt is, hogy van-e sérülés a gumikon! Télen, a hideg miatt csökkenhetett az akkumulátor kapacitása, ráadásul víz is kerülhetett bele. Ha ilyen állapotban tettük el, könnyen szivárogni kezdhet. Ebben az esetben érdemes szakemberhez vinni.

6. Suhanjunk könnyedén! 

Ha az előző évben sokat használtuk a görkorcsolyát, könnyen lehet, hogy elkoptak a kerekei. Amennyiben újra elővennénk, érdemes ellenőrizni őket. Tartsuk karban a fékeket és a csapágyakat is! Utóbbit szedjük ki kerékből, takarítsuk meg, majd szereljük szét és zsírtalanítsuk! Újrazsírozás után szereljük össze – írja a Fanny magazin

1. Amennyiben hűsölnénk

A klíma karbantartására fontos már tavasszal időt szánni, ugyanis a készülék akkor is bekoszolódik, amikor nem használjuk, ez pedig a bekapcsoláskor egészségügyi kockázatot jelenthet. A beltéri egységek szűrőjén lévő szennyeződés meggátolja, hogy a levegő szabadon áramoljon. Nem érdemes megvárni a nyári hőséget, mert, ha ilyenkor hívunk klímaszerelőt, hosszú várólistára számíthatunk.

2. Hatékony napsugarak

Amennyiben napelemet használunk, érdemes folyamatosan nyomon követnünk az eszköz teljesítményét. Ha a termelés tartósan visszaesik, az arra utal, hogy szükség van a karbantartásra, amit ettől függetlenül is érdemes évente megtenni. Ellenőrzés nélkül ugyanis a paneleket rögzítő végbilincsek meglazulhatnak, valamint belső, illetve földelési hibák léphetnek fel. Ha a rágcsálók kárt tettek a kábelekben, az tüzet is okozhat.

3. Fontos a takarítás

A napelemek esetében a tisztításról is gondoskodjunk évente 1-2 alkalommal! Ezt nem érdemes a téli időszakra időzíteni, hiszen az évszakban az eszköz nem termel annyi energiát, ezen pedig ilyenkor a tisztítás sem segít. Tavasszal azonban az energiatermelést általában a készüléken megjelenő por, pollen, illetve egyéb szennyeződések befolyásolják, amiket érdemes eltávolítani. A napelemmel történő teendőkhöz hívjunk szakembert, akik biztonságosan és hatékonyan végzik el a munkát!

4. Nézzük át a csöveket! 

A téli mínuszok a vízellátó rendszereknek sem tesznek jót, ezért érdemes tavasszal ellenőrizni a csapokat és a csöveket! A fagy miatt repedések keletkezhetnek rajtuk, ezért bizonyosodjunk meg róla, hogy nincs probléma az állapotukkal! Az esetleges sérülések ugyanis szivárgáshoz vezethetnek, az okozott károk pedig anyagilag is megterhelőek lehetnek.

5. Tisztítsuk meg az ereszt 

Szabadítsuk meg az ereszcsatornát és a lefolyókat az esetlegesen felhalmozódott levelektől, ágaktól vagy tobozoktól! Ezek ugyanis penészedést és szivárgást is okozhatnak!

6. Legyen rend a kertben

Az udvar rendbetételéhez érdemes a kerti szerszámokat is karbantartani! Vegyük elő a fűnyírót és takarítsuk meg! Ne feledkezzünk el a pengék élesítéséről sem! Mielőtt használni kezdjük a többi szerszámot, mérjük fel, hogy milyen állapotban vannak!

7. Működjön sokáig! 

Cseréljük ki az elemeket a szén-monoxid-, illetve füstérzékelőkben, hiszen csupán néhány perc, de a művelet akár az életünket is megmentheti! Habár a készülékekben akár évekig üzemelhet az elem, az évenkénti cserével nem fogunk mellé!

8. Segít a jó szigetelés

Az ajtók és az ablakok szigetelését is érdemes karbantartani. Ellenőrizzük, hogy nincs-e a szigetelőanyagon kopás vagy sérülés! Ha szükséges, cseréljük ki! Emellett nézzük át a falakat és a padlót is és ha kell, frissítsük a szigetelést az adott területen!

 





 





Ezeket olvastad már?
Vidámságot, nevetést és izgalmat hozott Budapest életébe 133 éve: mutatjuk, hogy mi ez

Vidámságot, nevetést és izgalmat hozott Budapest életébe 133 éve: mutatjuk, hogy mi ez

Erre senki nem készült: az egész országra riasztást adtak ki mára

Erre senki nem készült: az egész országra riasztást adtak ki mára

"Állj neki újra tanítani, k***va" - két tanárát is bántalmazta a 17 éves fiú

"Állj neki újra tanítani, k***va" - két tanárát is bántalmazta a 17 éves fiú

Korrupció és trükközés: Karácsony rekordot döntött, számtalan nyomozás folyik fővárosi ügyekben

Korrupció és trükközés: Karácsony rekordot döntött, számtalan nyomozás folyik fővárosi ügyekben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás