Ki nem találnád, miért nem locsolkodik már a gördeszkás pap - ez az oka a döntésének





Leszokott a locsolkodásról a gördeszkás papként híressé vált Lendvai Zoltán atya. Az egyházi személy a fiatalokat ennek ellenére mégis biztatja, hiszen a szeretet kifejezésére is szolgáló hagyományt értéknek tartja.



Megosztás
Szerző: Kóré Károly
Létrehozva: 2024.04.01.
pap atya locsolkodás húsvét

Húsvét hétfőn évszázadok óta szokás, hogy a férfiak meglocsolják a hölgy ismerőseiket. A gördeszkás papként híressé vált lenti plébános, Lendvai Zoltán atya gyermekkorában még tartotta magát a hagyományhoz, de egyházi személyként már inkább átadja a lehetőséget másoknak.

A gördeszkájáról ismertté vált Zoltán atya már nem locsolkodik. / MTI-fotó: Varga György

Jó dolog volt, hogy a locsolásért cserébe ajándékot kaptunk, hiszen ezzel a szeretetet szeretettel viszonozták. Elárulom, hogy én csak kölnit használtam, nem öntöttem nyakon a lányokat egy vödör vízzel

– mosolygott Zoltán atya, és emlékeztetett rá, hogy a fiúk manapság is elsősorban az eladósorban levő lányokat látogatták meg ezen a napon.

"Természetesen a hölgyek is annak a fiúnak tartogatták a legszebb hímes tojást, aki tetszett nekik" – mondta a pap.

A locsolóvíz, illetve a szokáshoz gyakorlásához használt kölni nem mellesleg (eredetileg) a keresztvízre emlékeztet bennünket. Lendvai atya ez párhuzamba állítható azzal, hogy az ünnepélyesebb szentmisék végén a pap sok helyen körbemegy a templomban, és szentelt vízzel meghinti a híveket.

Előfordult, hogy a gyerekek ettől összerezzentek, de megtanítottam nekik, hogy a szentelt víztől csak az ördög fél. Nem olvad le tőle a fejünk, a fülünk vagy az orrunk. A víz lényege, hogy Krisztus megtisztít bennünket. A keresztség tulajdonképpen Szent Pál apostol szerint nem a test szennyének lemosása, hanem Istenhez való könyörgés a bűnbocsánatért.

A hímes tojás egyébként az új élet szimbóluma, ám eredetileg nincs köze a húsvéthoz. Nem úgy, mint a báránynak. Az ószövetségi zsidók ugyanis éppen bárányt vágtak pészah, vagyis húsvét alkalmával. A Bibliából ismert az egyiptomi 10 csapás története. Ezek közül az utolsó volt az elsőszülöttek halála, amit azoknak a zsidóknak nem kellett elszenvedniük, akik az ajtófélfájukat bekenték az áldozati bárány vérével. Mindennek hatására a fáraó engedélyezte, hogy a zsidók elhagyják Egyiptomot. A húsvéti bárányt ezáltal Jézus Krisztus előképének tekintik, aki a nagypénteki kereszthalála során vérét áldozta az ember üdvösségéért. Harmadnapra, vagyis húsvét vasárnap azonban feltámadt a halálból.





 





Ezeket olvastad már?
Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás