Zavarnak az illegális hulladékkupacok? Ma éjfélig igényelhető még a kormányzati támogatás





Ma utoljára lehet pénzt igényelni illegálishulladék-felszámolásra a kormányzat támogatásával. Méghozzá a Tisztítsuk meg az országot II.! elnevezésű program keretében.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.03.27.
Módosítva: 2024.03.27.
ez lesz ma benzin ár színház

Mutatjuk, ki kaphat pénzt a szeméthegyek felszámolásához

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) országos pályázatot hirdetett Tisztítsuk meg az országot II. címmel, melynek célja, hogy adott területeken a jogellenesen elhelyezett vagy elhagyott szemét felszámolásra kerülhessen, továbbá olyan rendszereket építhessenek ki, amik segítenek megelőzni az ismételt illegális hulladéklerakást – olvasható a kormany.hu-n. A pénzre Magyarországi székhellyel rendelkező civil szervezetek, gazdálkodók, egyházi (jogi) személyek és önkormányzatok pályázhatnak. Az elnyerhető támogatás önkormányzatok esetében 75 millió forint, egyházi jogi személyek esetében 50 millió forint, civil szervezetek esetében 35 millió forint, gazdálkodó szervezetek esetében pedig 30 millió forint. A pályázatot kizárólag elektronikusan, sikeres regisztrációt követően van mód benyújtani EZEN a felületen keresztül, még ma éjfélig.

240 éve született a tibetológia megalapítója

Kőrösi Csoma Sándor, székely-magyar nyelvész, könyvtáros, a tibetológia megalapítója 1784. március 27-én született. Kőrösi 1816 és 1818 között a Göttingeni Egyetem angol-ösztöndíjas hallgatója volt, Johann Gottfried Eichhorn tanítványaként orientalisztikával foglalkozott. Ekkor már 13 nyelven írt-olvasott. Hazatértekor felvette a kapcsolatot a kolozsvári tudóskörrel: Döbrentei Gáborral, Gyarmathi Sámuellel, Kenderesi Mihállyal. 1819. november 24-én Csoma Sándor Nagyenyedről indult el felkeresni a magyarok őshazáját.

Ez a magyar találta fel a hydrokompresszort

Bánki Donát a Budapesti Műegyetem építészmérnöki szakának elvégzése után egy ideig tanársegédként dolgozott, majd a MÁV-nál és a Ganznál volt szerkesztőmérnök. Bánki és Csonka János nevéhez fűződik a motorgyártás hazai bevezetése (Bánki–Csonka-motor), melynek legfontosabb újítása az 1893-ban szabadalmaztatott porlasztó, vagyis karburátor volt. A Ganznál töltött évek alatt sok saját találmánya és szabadalma volt, többek között az elsőkerék-meghajtású autó, valamint az 1900-as években ezen a napon szabadalmaztatott hydrokompresszor is.

Ma van a színházi világnap

A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése 1961-ben elhatározta, hogy megemlékeznek a Párizsban működő Nemzetek Színházának 1957-es évadnyitójáról. Az első színházi világnapot 1962-ben tartották. A Nemzetközi Színházi Intézet 1975. évi kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék ezt a napot. Magyarországon is 1978 óta ünnepeljük „Thália papjait”. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

54 éves lett a világ egyik legnépszerűbb énekese

Mariah Carey ötszörös Grammy-díjas amerikai pop- és R&B-énekesnő ma ünnepli 54. születésnapját. Az énekesnő az 1990-es és a 2000-es években aratta legnagyobb sikereit, majd 2005-ben ismét visszatért a slágerlisták élére. A 100 legsikeresebb előadót felsoroló Billboard-listán az 5. helyre került.

Ezek is március 27-én történtek

  • 1472: Meghalt Janus Pannonius humanista, latin nyelven alkotó költő, a magyar világi líra első jelentős képviselője.
  • 1676: Borsiban megszületett II. Rákóczi Ferenc fejedelem, gróf Zrinyi Ilona fia.
  • 1845: Megszületett Wilhelm Conrad Röntgen Nobel-díjas fizikus, a röntgensugarak felfedezője.
  • 1968: Vitatott repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Jurij Gagarin, az első űrhajós.
  • 1963: Megszületett Quentin Tarantino író, rendező, színész.
  • 1964: Megszületett Kispál András gitáros, zeneszerző.
  • 1977: A repülés történetének addigi legsúlyosabb szerencsétlenségében 583-an haltak meg. A holland KLM és az amerikai PanAm Boeing 747-es repülőgépe ütközött össze a tenerifei repülőtér kifutópályáján.
  • 2004: Meghalt Robert Merle francia regény- és drámaíró, esszéista, irodalomtörténész.
  • 2020: Meghalt Kovács Zsuzsa Jászai Mari-díjas színésznő.

Több helyen is forgalmirend-változásra kell számítani

Az M0-áson az M3-as irányába vezető oldalon például a 32–33-as kilométernél dolgoznak ma a közút munkatársai, emiatt a forgalom egy sávon haladhat csak 9–15 óra között. Ezenkívül a burkolati jelek újrafestése miatt forgalomkorlátozás lesz az M1–M7-es autópálya Budapest felé vezető közös szakaszán. A csúcsidőszakon kívül – várhatóan 10–15 óráig – a 7-es és a 12-es kilométerszelvény között zajló munkálatok idejére váltakozva zárják majd le az érintett sávokat. Időszakosan várhatóan egy sávon haladhat csak a forgalom. Rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz az I. kerületben is. Ma éjfélig tilos lesz megállni a Hess András tér mindkét oldalán a Boldog XI. Ince Pápa utca és a Szentháromság tér között, illetve a hotel előtti parkolórészen, illetve a Gimnázium utcában a Hunyadi János út és a hotel gazdasági bejárata között.

Remek programokkal készül a Pesti Vigadó

Reggeltől estig ingyenes programokkal – filmvetítésekkel, szinkronizációs játékkal, gyermekfoglalkozásokkal, cirkuszművészeti workshoppal, táncházzal, koncertmaratonnal – várja az érdeklődőket 160 művész a Pesti Vigadóban a mai napon. 

Megint drágul az üzemanyag. Fotó: Török János /  Délmagyarország

Mától ismét drágább lesz tankolni

Március 27-én tovább emelkedik a benzin ára, méghozzá literenként bruttó 6 forinttal – írja a Holtankoljak.hu. A dízelautósok azonban örülhetnek, mert a gázolaj nagykereskedelmi ára húsvét előtt már nem változik. Így a literenkénti átlagárak szerdától a következőképpen alakulnak: 95-ös benzin – 638 forint, gázolaj – 648 forint.

Négy helyen is menthetnek életet a véradók ma Budapesten

  • 7:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00–18:00 óra között az Allee Bevásárlóközpontban (1117 Budapest, Október huszonharmadika u. 8–10.)
  • 12:00–17:30 között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 11:00–16:00 között pedig a SOTE-n (1083 Budapest, Nagyvárad tér 4.).

Kezdődik az igazi tavasz

A koponyeg.hu előrejelzése szerint szerdán gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, és elszórtan zápor, sőt akár zivatar is előfordulhat, emellett a délkeleti szél is erős marad, viszont a hőmérséklet 20 fok körüli értékeket produkál majd.





 





Ezeket olvastad már?
Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

"Az utolsó utáni pillanatig küzdeni fogunk!" – Rossz híreket kapott a csontrákos Hanna családja

"Az utolsó utáni pillanatig küzdeni fogunk!" – Rossz híreket kapott a csontrákos Hanna családja

Elborzadtak a vásárlók attól, ami a Lidl parkolójában történt - azonnal rendőrért kiáltottak

Elborzadtak a vásárlók attól, ami a Lidl parkolójában történt - azonnal rendőrért kiáltottak

Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

Visszatér a forró nyár: ilyen idővel búcsúzik az április

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás