Miért pont március 8-án ünnepeljük a nőket?





A nemzetközi nőnap többek között a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja. Mióta ünnepeljük Magyarországon és miért pont ezen a napon?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.03.08.
feltaláló ünnepel baba

Miért pont ma ünnepeljük a nemzetközi nőnapot?

A nemzetközi nőnapra minden év március 8-án kerül sor. Megrendezését az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszus javasolta. Az első hivatalos nőnap az Egyesült Államokban 1909. február 28., vasárnap volt. A mostani időpontja 1914-ben lett március 8. a New York-i textilmunkás nők 1857-es sztrájkjának emlékére. Ezen a sztrájkon a nők rövidebb munkaidőért, jobb fizetésért, szavazati jogért és a gyermekmunkák eltörléséért szólaltak fel.

Ma már virággal szokás köszönteni a nőket ezen a napon – Fotó: A-photographyy /  Shutterstock

Nőnap Magyarországon

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól – szovjet mintára – március 8-án tartották meg.

Ez a nő építette az első mosogatógépet, 138 éve 

Josephine Garis Cochrane volt az első mosogatógép megépítője, ami nagynyomású vízzel működött. Gépe 1886 decemberében kapta meg a szabadalmat. Ő maga nem mosogatott, a gépre azért volt szüksége, mert az ügyetlen személyzete gyakran törte a drága és finom étkészleteit. Ekkoriban a legtöbb háztartásban még nem volt vezetékes meleg víz, így találmánya elsősorban szállodákban és éttermekben terjedt el. Közel egy időben egy magyar hölgy, dr. Simon Józsefné Csicsmanczay Emília is benyújtotta a szabadalmat a mosogatógépre.

107 éve hunyt el az első léghajó megépítője

Ferdinand Zeppelin német katonatiszt, feltaláló, a kormányozható léghajó megépítője 107 éve ezen a napon hunyt el. Érdekesség, hogy a feltaláló a magyar Schwarz Dávid terveit továbbfejlesztve alkotta meg a merev testű léghajót, mely teljesen kormányozható volt. Mivel a léghajók építése drága volt, sokáig nem talált támogatókra, pénzszerző akciókat szervezett, hogy folytathassa munkáját. A prototípus 1900-ban szállt fel, de az állandó tökéletesítések még sokáig folytak, ám a kezdeti sikereket a rohamosan fejlődő repülőgép hamarosan kiszorította.

léghajó
Ferdinand Zeppelin német katonatiszt, feltaláló volt a kormányozható léghajó megépítője – Fotó: Nemzeti Sport

95 éve volt az első mozgó televíziós közvetítés

Mihály Dénes gépészmérnöknek sikerült először a világon mozgó televíziós közvetítést adnia, méghozzá 1929. március 8-án. Mihály Dénes a Műegyetemen szerzett gépészmérnöki oklevelet, de már középiskolás korában könyvei jelentek meg az automobilról és a motorkerékpárokról. Diploma után a telefongyárba került, ahol elkezdte a távolbalátással kapcsolatos kísérleteit. 1919-ben született meg a Telehor, amely akár több kilométerre is képes volt állóképeket közvetíteni. Egyik legjelentősebb találmánya az 1922-ben szabadalmaztatott Projectophon volt, amely a hangosfilm területén nyert elismerést.

89 éve pusztult el a világ leghűségesebb kutyája

A Hachiko nevű akita kutya azért lett a hűségéről híres, mert 9 évig várt gazdájára egy vasútállomáson. Hachikót, a 2 hónapos kutyát 1923-ban vette Ueno professzor, aki az egyetemen tartott előadásokat. A kutya reggelente elkísérte őt a vonathoz Tokióban a shibuyai vasútállomásra, délután pedig ugyanott fogadta. Így tett mindennap, egészen 1927-ig, mikor hiába várt többet gazdájára. A professzor egy előadása alatt szívrohamban meghalt. Hachiko ezután még 9 évig járt reggel és délután az állomásra várni gazdáját. A kutyát 1935. március 8-án holtan találták azon a helyen, ahol évekig türelmesen várakozott. A kutya tiszteletére szobrot állítottak a shibuyai állomáson. A történetet több filmben is feldolgozták.

Három helyen lesz március 8-án véradás a fővárosban

  • 07:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12:00–17:30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12:00–18:00 óra között a Köki Terminálban (1191. Budapest, Vak Bottyán utca 75.)

Ilyen idő lesz a hétvégén

A koponyeg.hu előrejelzése szerint pénteken eleinte borongós idő lesz, majd napközben csökken a felhőzet, egyre több helyen süt ki a nap. Főleg reggelig lehet elszórt gyenge csapadék. Reggel gyengén fagyhat, délután is csak 9-11 fok lesz. Szombat és vasárnap gyakran lesz erősen felhős az ég, és kisebb eső, zápor mindkét nap előfordulhat. A megerősödő délkeleti szél enyhébb levegőt hoz: szombaton 13, vasárnap már 15 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz március 8-án és 11-én 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén: tilos lesz megállni március 8-án 16 órától 21 óra 30 percig Budapest XIII. kerületében a Pesti alsó rakparton a Katona József utca magasságában 100 méter hosszan. 2024. március 11-én 8 órától 13 óráig pedig Budapest V. kerületében az Akadémia utca páratlan oldalán a Zoltán utca és a Garibaldi utca között.

Nőnapi tulipánvásár lesz a Normafán

Március 8–10. között virágba borul a Normafa Síház és a tavasz hírnökével, a tulipánnal töltik meg tereiket nőnap alkalmából. Ezeken a napokon egy kicsit kiszakadhatunk a mindennapi rohanásból, hogy a Normafa festői környezetében ünnepeljük a lányokat és nőket. A hétvége zárásaként pedig vasárnap egy tavaszköszöntő brunchra invitálnak titeket. További információk az eseménnyel kapcsolatban itt olvashatók.

Szombattól rövidített útvonalon jár a H5-ös

Karbantartás miatt 2024. március 9-én és 10-én (szombaton és vasárnap) a H5-ös HÉV rövidített útvonalon, csak Kaszásdűlő és Békásmegyer, illetve Szentendre között jár majd. A kimaradó szakaszon – a Batthyány tér és Kaszásdűlő között – a H5-ös pótlóbusz közlekedik – írja a MÁV. A változás idejére a 118-as és a 243-as busz menetrendje módosul, illetve bizonyos indulási időpontok néhány perccel későbbre tolódnak, a csatlakozások biztosítása érdekében.

Szombaton lenne 67 éves Bajor Imre

Bajor Imre színművész, humorista, showman 1957. március 9-én született Budapesten. A szélesebb közönség a Szomszédok című teleregény Oli nevű meleg fodrászaként ismerte meg. A tv-sorozatban hangzott el az általa kitalált „Csóközön” köszönés, amely később országjáró önálló estjének a címe is lett. A kilencvenes évektől elmaradhatatlan résztvevője volt a Rádiókabaréknak. Filmezett is, főszerepet játszott a harmincas évek két nagy sikerű filmvígjátékának új változatában, a Meseautóban (2000) és az Egy szoknya, egy nadrágban (2005). Tímár Péter 2004-es Le a fejjel! című produkciójában Hernádi Judit és Gálvölgyi János partnereként bolondozott. Egészsége 2011 elején megrendült, többszöri gyógykezelés után 2014. augusztus 6-án reggel hunyt el.

Barbie kiállítás nyílt Újbudán
65 éve mutatták be az első Barbie babát. Fotó: facebook

65 éve debütált Barbie

Barbie-t, a népszerű játék babát 1959. március 9-én mutatták be a nagyközönségnek. Előállítója a Mattel Inc. volt. A teremtőjének egy amerikai üzletasszonyt, Ruth Handlert (1916–2002) tartják, akit egy német baba, a Bild Lilli ihletett meg. Az első Barbie baba fekete és fehér zebracsíkos úszódresszt és lófarokba fogott frizurát hordott.

24 éve nyílt meg a világ legismertebb óriáskereke

A London Eye óriáskerék 2000-ben kezdte meg működését, méghozzá március 9-én. A Millenniumi Keréknek is hívott látványosság Londonban, a Jubilee Gardens nyugati, a Temze keleti partján, Lambethben fekszik, a Westminster és a Hungerford híd között. 135 méteres magasságával ez a volt a világ legmagasabb óriáskereke 2006 májusáig.

Szombaton lesz a DJ-k világnapja is

2002 óta március 9-én ünnepeljük a DJ-k világnapját. Az 1950-es években Amerikában a disc jockey eredetileg azt a személyt jelentette, aki rádióműsorokban bejelentette és lejátszotta az akkori népszerű lemezeket. Magyarországon az 1960-as évektől Cintula, B. Tóth László és Dévényi Tibor váltak ismert lemezlovassá a klubokban, majd az 1970-es években a diszkókorszak beköszöntével Arató András és Éliás Gyula.

Vasárnap lesz a székely szabadság napja

A Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja. 1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani – olvasható a Wikipédián.





 





Ezeket olvastad már?
Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

"Az utolsó utáni pillanatig küzdeni fogunk!" – Rossz híreket kapott a csontrákos Hanna családja

"Az utolsó utáni pillanatig küzdeni fogunk!" – Rossz híreket kapott a csontrákos Hanna családja

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás