A jogtanácsos elárulta: kié a pénz, ha nyerünk a lottón





Bizonyára mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy mire költené a lottó főnyereményt. De kié a nyeremény, ha házasságban élünk, vagy ha ajándékba kaptuk, esetleg a munkatársakkal együtt játszunk? Erről kérdeztük Dr. Mezei-Rácz Jánost, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. jogtanácsosát.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.03.16.
lottó házastárs szakértő nyeremény

1. Mutassa az igazolást!

A lottó vagy sorsjegy nem névre szóló, teljesen anonim módon vásárolhatja minden 18. életévét betöltött természetes személy. Tehát ha valaki megvásárol egy lottószelvényt vagy sorsjegyet, akkor érdemes arra vigyázni, mivel a nyereményt annak fizetik ki, aki az átvételi igazolást vagy a sorsjegyet bemutatja.

lottónyertes
Fotó: Szerencsejáték Zrt.

2. Szerencsét hozó ajándék

Évről-évre egyre népszerűbb sorsjegyet adni ajándékba, különösen születésnapok és esküvők alkalmával. Azzal a tudattal ajándékozzunk ilyen sorsjegyet, hogy a nyereményt ilyen esetekben is az fogja megkapni, aki a sorsjegyet beváltja, és nem az, aki eredetileg vásárolta.

3. Fele-fele arányban

Házasság esetén a lottónyeremények vagy sorsjegy nyereményei közös vagyonnak számítanak, feltéve, ha a sorsolás időpontja a házassági vagyonközösség fennállásának ideje alatt történik. Tehát ha a felek már külön élnek és megélhetési költségeiket külön rendezik, akkor a nyeremény sem lesz közös tulajdon, függetlenül attól, hogy még hivatalosan nem mondták ki a válást. 

4. Nagyot bukhat az élettárs

Ha korábban az élettársak közjegyző előtt nem kötöttek élettársi vagyonjogi szerződést vagy nem élnek bejegyzett élettársi kapcsolatban, akkor az együttélés alatt önálló vagyonszerzők maradnak. Ez azt jelenti, hogy a házastársakkal ellentétben nem felefele arányban illeti őket a nyeremény, hanem úgy, ahogyan hozzájárultak a szelvény megvásárlásához. 

5. Barátból ellenség

Gyakran előfordul, hogy barátok vagy munkatársak közösen vesznek részt a lottójátékban. Ilyenkor a közös tulajdonjogi szabályok vonatkoznak a nyereményre, tehát a vagyoni hozzájárulás arányában, a tulajdoni hányaduk szerint jogosultak a nyereményre. Az érintetteknek érdemes közös megállapodást kötniük, hogy elkerüljék a későbbi vitás helyzeteket. 

6. Játék céges telefonról

A lottójátékon csak magánszemélyek vehetnek részt, vállalkozások nem. Így ha valaki céges telefonjáról ad fel lottószelvényt, akkor a nyereményt az alkalmazott jogosult felvenni, hiába a munkáltató fizette a feladást. Munkaviszony esetén a lottózásra kifizetett összeg nettó munkabérnek minősül, de megbízási jogviszony esetén tovább számlázható a magánszemély felé közvetített szolgáltatásként. 

7. Milliós örökség várhat rájuk

A nyeremény örökölhető. Ha még a beváltás előtt történik a haláleset, akkor a családtagok saját nevükben birtokba vehetik a szelvényt és beválthatják, mint nyertesek. Ha a beváltást követően történik a haláleset, kapcsolatba kell lépni a lottótársasággal. A nyeremény a hagyaték részét képezi, és az örökösök univerzális jogutódként léphetnek fel a nyeremény megszerzése érdekében.

1. Így kapjuk meg a pénzt!

Ahhoz, hogy a nyertes meg is kapja a nyereményt, a sorsolás, illetve a fogadási esemény napjától követően 90 napig jelentkeznie kell érte. Ha a nyertes nem jelentkezik a meghatározott ideig, akkor elveszíti a nyeremény beváltásának lehetőségét. Az át nem vett nyereményt általában a külön sorsolások formájában meghirdetett nyereményekre fordítják, vagy az egyes játékok nyereményalapja kerül kiegészítésre - írja a Fanny magazin

2. Forintra pontosan

A nyeremények kifizetése az összegtől és a játékba küldés módjától függően változhat. Kisnyeremények esetén, azaz 200 ezer forint alatt, a nyeremény készpénzben kerül kifizetésre bármelyik online terminállal rendelkező értékesítőhelyen. A 599 999 Ft alatti nyeremények kifizetése pedig a Szerencsejáték Zrt. bármely saját üzemeltetésű értékesítőhelyén és a kijelölt értékesítőhelyeken történik. 

3. Nyissunk egy folyószámlát

A nagyobb összegű nyeremények kifizetése minden esetben banki átutalás útján történik, magyarországi lakossági forint folyószámlára forint értékben, Eurojackpot esetében euró alapú lakossági deviza bankszámlára.

4. A vonal másik végén

Kiemelten nagy összegű nyeremény esetén, azaz 300 millió forint felett a nyertesnek az erre külön fenntartott telefonszámon, az úgynevezett nagynyertes vonalon kell jelentkeznie annak érdekében, hogy megőrizze anonimitását. 

5. Szigorúan ellenőrzik 

A kiemelten nagy összegű nyeremény felvételéhez egy személyes találkozóra is szükség van, ennek egyeztetésére a telefonos beszélgetés során feladott „tesztkérdésekre” adott helyes válaszok után kerülhet sor. A találkozón elkérik a szelvényt, majd azt átfuttatják egy terminálon éppúgy, ahogyan a lottózós ellenőrizné. Ezután rögzítik a nyertes személyes adatait.

6. Több marad a zsebben

Jó hír, hogy 2024. január 1-jétől az ötöslottó nyeremény minden esetben az SZJA törvény által előírt befizetési kötelezettség összegének levonásával kerülnek kifizetésre, így a játékost a nyereménye után további adófizetési kötelezettség nem terheli.

7. Dübörög a lottóturizmus!

Amikor a főnyeremény összege kiemelkedően magas, gyakran tapasztalható, hogy a határ menti országok lakói átkelnek a határon, hogy lottószelvényt vásároljanak. Magyarországon is előfordulhat, hogy külföldi állampolgárok nyerik meg a lottófőnyereményt, és ha szerencsénk van, mi is nyerhetünk más ország lottójátékán. Ilyenkor fontos figyelembe venni az adott országra vonatkozó szabályokat.

8. Könyvajánló

Harmónia az életünkben
A meditáció és éber lét évezredes tradícióinak segítségül hívásával Singer rávezeti az olvasót, miként fejlesztheti tudatosságát olyan magas fokra, hogy lábát szilárdan megvethesse a jelenben, és kioldhassa lelkéből az ott feltorlódott fájdalmas emlékeket. Michael A. Singer: Felszabadított lélek – Díszkiadás
5490 Ft, 21. Század Kiadó

A tájékoztatás nem teljeskörű! Bővebb információ a www.szerencsejatek.hu oldalon.

 

 





Ezeket olvastad már?
Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

Karácsony 6 méteres nevetséges bicikliútja szimbolizálja, milyen ma a városvezetés – mondja Szentkirályi Alexandra

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás