Ilyen időjárás volt 176 éve március 15-én, és ilyen lesz most





Szerencsére most nem nagyon kell esőre számítanunk március 15-én.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.03.13.
március 15. 1848/49-es forradalom és szabadságharc időjárás napsütés megemlékezés

A korabeli időjárási napló szerint 1848. március 15-én Budapesten a kora hajnali óráktól erősen felhős, csapadékos volt az idő – olvasható a National Geographic oldalán.

EP2I8979
Ünnepi műsor a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott megemlékezésen 2023-ban (Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet)

Budán egész nap borult volt az idő, és kitartóan, többnyire gyenge, időszakosan mérsékelt intenzitással eshetett az eső – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából közölt visszatekintésében.

A levéltári dokumentumok röviden utalnak az 1848. március 15-i budapesti időjárásra, gróf Széchenyi István tréfásan esernyőforradalomnak is nevezte az eseményt, de a jeles nap időjárási eseményeit pontosan is lehet rekonstruálni.

A feljegyzett adatok szerint Budán egész nap borult idő volt, de az pontosan nem tudható, hogy a nap melyik szakában és milyen intenzitással esett az eső, mivel azt csak a nap végén rögzítették. A nap folyamán észlelt 6,2 milliméternyi eső arra enged következtetni, hogy többnyire gyengén esett az eső, de időnként alaposabban is rákezdett.

A Délmagyar egyik korábbi cikke alapján késő délelőtt egy időre elállhatott, ugyanis ekkor néhány fokkal magasabb lett a hőmérséklet és csökkent a levegő nedvességtartalma. A Gellérthegyen rögzített mérések szerint 1848. márciusának 15-ei napja a hónap legcsapadékosabb napja volt.

Az Időjárás című folyóirat 1848-as január-márciusi kiadásából származó táblázat szerint – amely az 1848. március 15-én rögzített meteorológiai adatokat tartalmazza – a hőmérséklet reggel 5 órakor 5,5 Celsius-fok volt, 11 órára 9 fokra emelkedett, majd este 9 órára 6,4 fokra süllyedt. A megmaradt hőmérsékleti értékek alapján az akkori klimatológiai átlagnál kissé enyhébb volt az idő, és a forradalom napján többnyire gyenge délies szél volt jellemző.

A Köpönyeg előrejelzése szerint 2024. március 15-én pénteken, az 1848. március 15-ei időjáráshoz képest 176 évvel később főként az Északi-középhegységben ködfoltokkal indul a nap, majd napközben változóan felhős idő várható némi napsütéssel, számottevő csapadék nélkül. A délies szél gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban néhol gyenge fagy sem kizárt, de a legtöbb helyen 1 és 7 Celsius-fok közé hűl a levegő, míg délutánra 12-18 Celsius-fokot mérhetünk, tehát bátran részt vehetsz a szabadtéri megemlékezéseken és programokon.





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás