Lehet, hogy te is naponta szenvedsz tőle, ez a magyar tudós világhírű lett a kutatásával





Emberek millióit gyötrik állandó jelleggel vagy időszakosan bizonyos tünetek, amiket ma úgy hívunk gyűjtőnéven, hogy stressz. Ennek a magyarnak köszönhetjük ezt a kifejezést.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.26.
nemzetközi vámnap Cinema City Mammut mozi film

Nem is olyan régóta létezik olyan, hogy stressz

Selye János osztrák–magyar származású kanadai belgyógyász, vegyész, stresszkutató határozta meg a stressz fogalmát, és mint a stressz kutatója lett világhírű. 1936-ban jelent meg erről első publikációja a Nature című folyóiratban. Az Életünk és a stressz című könyve 1964-ben jelent meg magyarul, ami azonnal hihetetlenül olvasottá vált. Gyakran megfordult hazánkban, előadásokat tartott, interjúkat adott és gyakran szerepelt különböző televíziós műsorokban is. Selye János 117 éve ezen a napon, vagyis január 26-án született.

Stressed,Tired,Female,Student,Holding,Glasses,Feeling,Eye,Strain,Headache
Nem is olyan régóta létezik olyan kifejezés, hogy stressz. Fotó: Shutterstock

98 éve mutatták be az első tévét

Az első televíziókészüléket John L. Baird mutatta be Londonban, méghozzá 98 éve, 1926-ban ezen a napon. A Magyar Televízió 1954-ben kezdte kísérleti adásai sugárzását, hivatalosan 1957. május elsején indult. Kezdetben a műsorok zöme élőben ment vagy filmre készült (más képrögzítési technológia még nem volt). A televízió ebben a korszakban közösségi esemény volt: egy készülékkel rendelkező családnál gyűltek össze a szomszédok a tévé nézésére. 1958-ban jelentkezett az első TV-Híradó, 1973-ban váltak rendszerré a 2. program műsorai. A kettes program oktatási programokat sugárzott, és itt voltak az ismétlések is. A hetvenes években egyre több lett a színes műsor. 1974-ben az MTV intézményileg levált a Magyar Rádiótól. 1989-ben jelentkezett az első magántelevízió és egyben az első reggeli műsor Magyarországon.

Ma van a nemzetközi vámnap

A brüsszeli székhelyű Vám Együttműködési Tanács január 26-ai megalakulását 1983 óta ünneplik a világban. A magyar kormány 1992-ben hozott rendeletet e nap hivatalos megtartásáról, így 1993 óta Magyarországon is ünneplik a nemzetközi vámnapot.

20130501-9-tum
Isten éltesse Esztergályos Cecíliát! Fotó: Tumbász Hédi

81 éves lett Esztergályos Cecília

A Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész 1943. január 26-án született. 1960-ig az Állami Balettintézetben tanult táncolni, majd 1960–1963 között a Pécsi Balett szerződtette. 1968-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola színművész szakát. 1968-tól a Thália Színház, 1984-től pedig a Nemzeti Színház tagja volt. 1990-től a Veszprémi Petőfi Színház, 1991-től ismét a Nemzeti Színház tagja lett. 2005-től 2011 szeptemberéig a József Attila Színház tagja.

Hámori Ildikó 77 éves lett

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1947. január 26-án született. 1960-tól a Magyar Televízió gyermekszereplője és a Belvárosi Ifjúsági Színpad tagja volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1971-től a Thália Színháznál, 1980-tól a Népszínháznál dolgozott. 1983 óta a Nemzeti Színház tagja.

Ilyen idő lesz a hétvégén

Pénteken északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és eleinte csak a Dunántúlon, estétől sokfelé várható eső, záporeső. Erős marad a nyugati, északnyugati szél. 5-11 fok valószínű. Hétvégén csökken a felhőzet, egész hétvégén változóan felhős idő ígérkezik, többórás napsütéssel. Szombaton még erős lesz az északnyugati szél. 6-7 fok körül alakul a délutáni órák hőmérséklete a köpönyeg.hu előrejelzése szerint.

Rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a VIII. kerületben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén 2024. január 26-án Budapest VIII. kerületében: tilos megállni reggel 8 órától 24 óráig a Múzeum utca 17. szám előtt. A BRFK arra kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!

Szombaton lesz a holokauszt európai emléknapja

1945. január 27-én az első ukrán front néhány katonája lépett be elsőként az auschwitzi haláltábor kapuján. A látvány döbbenetes volt. Halottak mindenütt, az élők pedig emberi roncsok voltak. 1942–45 között közel 2 millió ember hunyt el a legnagyobb náci haláltáborban. 2006-tól január 27. – az ENSZ határozata alapján – a holokauszt nemzetközi emléknapja. A világon mindenütt megemlékeznek a népirtás áldozatairól, a körülbelül 6 millió emberről, aki már soha nem térhetett vissza az életbe.

Wolfgang Amadeus Mozart
268 éve született Mozart. Fotó: APA-PictureDesk via AFP / AFP

268 éve született Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző, karmester 1756. január 27-én látta meg a napvilágot Salzburgban, a mai Ausztria területén. Csodagyermekként bejárta majdnem egész Európát. 1769-ben apja mellett a fiatal Mozart is állást kap a salzburgi hercegérsektől, de még ebben az évben Itáliába indul. Rómában nagy feltűnést kelt azzal, hogy egyszeri hallás után, emlékezetből leírja Allegri Misererejét. Hirtelen halt meg, 1791. december 5-én a Requiem írása közben, amelyet egy titokzatos, meg nem nevezett megrendelőjének komponált. Halálának közvetlen oka a halotti bizonyítvány szerint is vitatott. A legvalószínűbb a higanymérgezés vagy reumatikus láz.

144 éve létezik az izzólámpa

Thomas Edison 1880. január 27-én szabadalmaztatta az elektromos izzólámpát, amit 1879. december 24-én, karácsony estéjén, Menlo Park-i villájában mutatott be. A világítótestet egy szénszál képezte, amely légmentes üvegbúrában izzott.

Farsang lesz a Pénzmúzeumban

A régi világban a farsang volt az év legvidámabb mulatsága, a februárt így is nevezte a kalendárium: Farsang hava. A farsangot régen körülvette valami jófajta bizsergés. Szabó Magda ifjúsági regényében, az Álarcosbálban így ír ennek titkáról: „A jelmezbálban az a legjobb, hogy az ember néhány óráig azt játszhatja, hogy megváltozott, elvarázsolták, idegen és ismeretlen lett hirtelen.A Pénzmúzeumban 2024. január 27-én, szombaton 10 és 18 óra között a régi farsangok hangulatát idézik meg. További információ az eseményről itt olvasható.

Műjégpálya, jégpálya, korcsolya
154 éves lesz a Városligeti Műjégpálya. Fotó: MW

Születésnapját ünnepli a Városligeti Műjégpálya

154 éve, 1870. január 29-én nyitott meg Európa legrégebbi és legnagyobb területű, ma is működő szabadtéri jégpályája, a Városligeti Jégpálya. Idén egy születésnapi hétvégén – január 27–28. – ünnepelhetjük együtt a jégpálya fennállásának 154. évfordulóját egy kis korcsolyázással! A hétvége folyamán jégtáncbemutatókkal, nyereményjátékokkal és egy kis megemlékezéssel készülünk a korcsolyázóknak. A részletes program itt található.

Kezdődik a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

2024. január 27. és február 4. között 70, sokszorosan díjnyertes film, több mint 200 vetítéssel, 50 civil nagykövettel, 25 nemzetközi zsűritaggal, Budapesten a Cinema City Mammut moziban, és másik 10 városban – Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben – várja tízezres közönsége mellett újabb nézőit. A részletes program itt található.

Vasárnap lesz 76 éves Kern András

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, író, énekes, humorista, érdemes és kiváló művész legismertebb filmjei: A miniszter félrelép, Ripacsok, Sztracsatella, Csocsó, avagy éljen május 1-je!

Aki szereti az operát és a filmeket, annak ez egy kiváló programlehetőség

Január 28-án a legnagyobb magyar színészsztárok részvételével érkezik ismét a Magyar Állami Operaházba az OperaCinema. Az opera és a film keveredik ebben a teljesen újszerű, úttörő produkcióban, mely nemcsak szórakoztat és elkápráztat, de mindezt úgy teszi, hogy az opera műfaját eközben újszerű módon mutatja be. A színpadon zenekar és énekművészek, a filmvásznon olyan csillagok, mint Csuja Imre, Pokorny Lia, Ötvös András és Bogdányi Titanilla. További részletek itt olvashatók.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás