Azt gondoljuk, hogy a téli időszak nem ad számunkra semmilyen értékes gyógynövényt, amely a jóllétünket szolgálná. De tényleg így van?
A közhiedelemmel ellentétben nem kell ahhoz tikkasztó hőség vagy ragyogó napsütés, hogy a kertben vagy az erdőkön, mezőkön megtaláljuk a természet ajándékát, amely gyógyír lehet a panaszainkra – írja a Fanny magazin.
Eszünkbe se jusson a bogyókat, azaz a termését gyűjteni, mert az mérgező! Viszont a leveleit, szárait érdemes leszednünk, mert az abból hidegáztatással készített tea kiváló vérnyomáscsökkentő, szívnyugtató hatású, és még a stressz ellen is kiváló ital.
Nem véletlen, hogy a leghatékonyabb gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító krémek fő alkotóeleme a fekete nadálytő. Készítsünk belőle mi is bátran pakolást, meglátjuk, nagy hasznát vesszük majd, legyen szó reumatikus fájdalmakról, ízületi panaszokról, zúzódásokról vagy fekélyek kezeléséről. Ehhez a növény gyökerét kell begyűjtenünk, amelyet főként vízpartokon, árkok mentén találunk meg. Alaposan mossuk meg, majd robotgépben vagy botmixerrel pépesítsük. Ezt a masszát kenjük fel a kezelendő testrészre. Az arcunkra is kenhetjük, hiszen ránctalanító hatása egészen különleges.
Télen is érdemes gomba után kutatva járnunk az erdőt. A leghidegebb időben is találhatunk laskagombát, amely nemcsak hihetetlenül finom alapanyag ragukhoz, pörköltekhez, zöldséges ételekhez, de a szervezetünkre gyakorolt hatása is fantasztikus. Csökkenti a koleszterinszintet, hatékony immunerősítő, emellett nagyon sok C- és E-vitamint tartalmaz. A fafülgombát is most kell begyűjtenünk, mert élvezeti hatása mellett kiváló általános regeneráló, javítja a vérkeringést, csökkenti az érelmeszesedést, a vérnyomást, de főzetét gyomorrontás esetén is érdemes fogyasztanunk.
A kisvérfű másnéven csabaíre egész évben gyűjthető, de friss levelei éppen télen a legfinomabbak. Diós ízének köszönhetően fantasztikus salátát készíthetünk belőle, így frissen fogyaszthatjuk. Főleg a domboldalakon, meszes talajokon nő. Szárazság és hidegtűrő növény. Kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító hatása van, de a népi gyógyászat sebek, vérzések, hasmenés kezelésére is ajánlja.
Ezek a zöldlevelű gyógynövények képesek áttelelni, így ilyenkor is begyűjthetjük. A tyúkhúr főleg erdőszéleken, gyepekben, parkokban található. Teája segíti az epe- és veseműködést, csökkenti a koleszterinszintet. Használhatjuk légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra.
A galagonya bogyóit frissen is fogyaszthatjuk, de akár száríthatjuk is, majd fogyasztás előtt főzetet készíthetünk belőle. Javítja a szív- és érrendszer működését, csökkenti a vérnyomást, emellett nyugtató hatása is van. A csipkebogyó az egyik legkiválóbb C-vitamin-forrás. Frissen is ehetjük, de hidegáztatással teát is készíthetünk belőle, így ugyanis nem veszíti el értékes vitamintartalmát. A kökény csodálatos immunerősítő, zsírbontó, antioxidáns és még a húgyutak egészségét is szolgálja. Emellett idegerősítő és méregtelenítő hatása is van. A madárberkenye és a feketeberkenye vitamintartalmuk jelentős, ezért ezeket is érdemes ilyenkor szednünk és fogyasztanunk.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre