Durva, mi vár ránk a hétvégén: veszélyben lehetsz, és talán nem is tudsz róla, mennyire

Elképesztő hőanomáliával indul a hétvége – hívta fel a figyelmet az érkező veszélyre dr. Pintér Ferenc.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2024.01.05.
Módosítva: 2024.01.05.
veszély hőmérséklet időjárás tél figyelmeztetés

„Elképesztő hőanomáliában van részünk, ami az időjárásra és a frontokra érzékeny emberek számára kifejezetten veszélyes lehet” – figyelmeztet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója.

Pénteken még az ilyenkor szokásosnál is jóval melegebb időnk van. Hamarosan az ilyenkor szokásosnál is jóval hidegebb időnk lesz – Fotó: Köpönyeg

Te is tapasztalhatod, milyen tartós ez a példátlanul meleg, tavaszias, április közepi idő. A csütörtöki nap folyamán a nappali hőmérséklet az ország legtöbb területén 10 Celsius-fok felett volt. Ez szokatlanul meleg időjárás, az ilyenkor mért átlagnál legalább 10-12 Celsius-fokkal több. Baja környékén 16 Celsius-fok körüli értékeket lehetett mérni január 4-én csütörtök délután.

A szervezetünk elkezdett átállni erre a tavaszias, meglehetősen meleg időre, ami veszélyes

– hangsúlyozta dr. Pintér Ferenc. A jövő hét elején viszont a január közepén megszokott hőmérsékleti értékeknél is alacsonyabb lesz a nappali és az éjszakai hőmérséklet.

Ráadásul ez a változás nagyon rövid idő alatt, 1-2 napon belül fog lezajlani. Ezért van különösen nagy veszélye annak, hogy most az utolsó pillanatig ki fog tartani a meleg időszak, amire a pénteken érkező melegfront is ráerősít, hiába hoz magával csapadékot.

Péntek késő délutántól már érezni fogjuk a melegfront terhelő hatásait: fejfájás, ingadozó vérnyomási értékek, a gyulladásos folyamatok erősödése, a keringési problémák megjelenése, a szédüléses panaszok, a rosszullét, a fáradékonyság, a reakcióidő nagy mértékű romlása mind az időjárással hozható összefüggésbe.

A meteogyógyász azt javasolja, hogy aki csak teheti, használja ki az alkalmat, hogy a szabadba menjen, mivel minden adott hozzá. A januári tavasz utolsó időszaka után ugyanis beköszönt a valódi tél és elbúcsúzhatunk a meleg, napsütéses, csapadéktól mentes időjárástól.

A Köpönyeg előrejelzése szerint szombaton már sokfelé esőre, záporokra van kilátás. A déli, délkeleti országrészekben és nyugaton élénk széllel kell számolni. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt. Napközben 5 és 15 Celsius-fok között alakulnak a maximumok. Az ország északi felén visszaesik a hőmérséklet, míg délen enyhe marad az idő. A vasárnapi nap folyamán pedig már érzékelhető lesz az erős lehűlés.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás