Kiadták a figyelmeztetést: zord időjárással tér vissza a tél





A mostani extrém időjárást mind megszenvedjük. Ma ráadásul egy melegfront keseríti az arra érzékenyek életét, amely hamarosan hidegfrontba vált át.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.01.18.
lehűlés ciklon tél hidegfront fagy

Csütörtök estére elérkezünk a melegfront végére, melynek hatásait szinte minden egyes ember érezheti magán. A január 18-ai melegedés olyan mértékű, amire már nagyon régen nem volt példa. A déli országrészben sok helyen 15-16 fokot is mértek kora délután. A tavaszias időjárás után azonban pillanatokon belül beköszönt a valódi tél.

Péntektől tartósan hideg időre számíthatunk Fotó: Metropol

Csütörtökön az ország nagy részén 15 Celsius-fok feletti értékeket lehet mérni. A pénteki nap folyamán ugyanakkor kezdetét veszi a lehűlés és ismét beköszönt a tél.

Visszafordulunk a télbe, az áprilisi időjárás után egy ciklon erős hidegfrontjának, majd az érkező hideg levegőnek köszönhetően visszatérünk a hideg télbe. Ráadásul hétvégére tartós fagyokra van kilátás 

– hívta fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, aki szerint az ilyen mértékű időjárási változás szinte az összes panaszt előhozza majd az arra érzékenyeknél.

Míg a leggyakoribb problémát az extrém módon kiugró vérnyomási értékek, a sztrókok és az infarktusok kialakulása okozza majd, előfordulhat fejfájás, ízületi problémák, szédülés, bizonytalanságérzet, fáradékonyság és a motiváció hiánya. Romlik továbbá az alvásminőség, egyre több lesz a mellkasi panasz, a légzési panasz, a görcsös fájdalom és az ízületi probléma, a következő néhány napban.

„Egyre többször fordulnak majd elő ilyen mértékben megterhelő időszakok” – árulta el a szakember, aki szerint a hirtelen jött meleg utáni hirtelen lehűlés, majd fagyos télbe fordulás sokak szervezetét gyötri majd.

A Köpönyeg előrejelzése szerint a pénteki markáns hidegfront újabb csapadéktömeget hoz, mely havas eső, havazás formájában is jelentkezhet majd. Erős, viharos északi-északnyugati szél hozza a hideget, helyenként hófúvás sem kizárt. Hajnalban a délkeleti tájakon még 3-5 Celsius-fokot mérhetünk, máshol már hidegebb lesz. Péntek délután a maximumok –1 és +3 Celsius-fok között alakulnak.

Ez a télies időjárás a január 24. környékén tapasztalható enyhülés után egészen március közepéig lesz érzékelhető, azaz hosszú időre visszatér a tél, a zord időjárással. Pillanatnyilag még nem derült ki, hogy az 1918-ban, január 18-án Kaposváron mért 17,0 fokos melegrekord hivatalosan megdőlt-e. Az Időkép automatái közül a Nagymányokon található mérte a legmagasabb értéket, 17,3 fokot, de ez nem hivatalos rekord.





 





Ezeket olvastad már?
Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Nagy Márton az üzemanyagról: a háborús árakat le kell törni

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás