„Az a terv, hogy a tiltakozó felvonulásokat rutinná tegyük" – Európa-szerte fellázadtak a gazdák





Németországban, Lengyelországban, Litvániában és Romániában is tiltakoznak a gazdákat érintő megszorítások ellen. Rontja a helyzetüket, hogy Brüsszel még több ukrán élelmiszert engedne be vámmentesen az unióba.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.01.17.
Módosítva: 2024.01.17.
gazda tüntetés Németország Lengyelország

A német gazdák a tiltakozások folytatását ígérik. Lengyelországban, Litvániában országos agrárdemonstrációt hirdettek. Romániában nyolcadik napja blokkolják az utakat a dühös gazdák. A német gazdák azt tervezik, hogy havonta egyszer Berlinbe vonulnak, amíg a kormány nem teljesíti követeléseiket – számolt be a gazdatüntetések friss fejleményeiről a Ripost.

Farmers' protests - Berlin
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Az a terv, hogy a tiltakozó felvonulásokat rutinná tegyük

magyarázta Elard von Gottberg, a Potsdam-Mittelmark kerületi gazdálkodók egyesületének igazgatósági tagja a Berliner Zeitungnak. A hétfői óriási berlini tüntetés ellenére a kormány továbbra is csökkenteni akarja a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményét, majd annak teljes eltörlését tervezi.

 

Lengyelországban a jövő héten lesz országos gazdatüntetés

Össze kell fognunk és együtt kell tiltakoznunk a minket tönkretevő uniós politika ellen. Ukrajna nem tagja az EU-nak, de ugyanolyan jogai vannak, mintha az lenne – mondta Stanisław Barna, Choszczno környéki gazdálkodó. Az az információ pedig olaj a tűzre, hogy az Európai Bizottság a vámmentes kereskedelem kiterjesztésére készül Ukrajnával. Ez eddig a gabonatermesztőket sújtotta leginkább, most a baromfi-, tojás- és cukorrépa-termelők is veszélyben vannak. Ukrajnát így nem tudjuk támogatni, mert ez számos uniós országban a gazdaságok felszámolásához vezet – magyarázta a gazda.

 

Romániában nyolcadik napja blokkolják az utakat

Az aszály okozta veszteségek állami kompenzálását, a gázolaj jövedéki adójának eltörlését követelik a romániai gazdák. Emellett a tiltakozók egyenlő versenyfeltételeket kérnek a szállításban, azaz egy olyan dömpingellenes törvényt, amely bünteti azokat a fuvarozó cégeket, amelyek önköltségi ár alatt kínálják a szolgáltatásaikat. Szükségesnek látják egy minimális referenciatarifa bevezetését is Spanyolország és Magyarország mintájára – írja a Maszol.ro portál.

 

A csehek is tiltakoznak az ukrán gabonaimport ellen

A Cseh Agrárkamara is támogatja a német gazdálkodók tiltakozását a támogatások és adókedvezmények tervezett csökkentése ellen, és a brüsszeli agrárpolitika felülvizsgálatára szólított fel keddi hivatalos közleményében Jan Doležal, az agrárkamara elnöke. Decemberben a visegrádi országok gazdáinak fórumán Doležal úgy fogalmazott, egyetértettek abban, hogy az EU-ba való felvétel előtt Ukrajnának teljesítenie kell az összes csatlakozási szerződést, és bizonyítania kell, hogy betartja az EU Közös Agrárpolitikájában felvázolt normákat. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor Ukrajna EU-csatlakozása alapjaiban bontaná meg az EU belső piacát.

 

A litván gazdák megkezdik a tiltakozások második szakaszát

A Litván Mezőgazdasági Tanács úgy döntött, hogy a gazdálkodók múlt hétfőn lezajlott tiltakozása után január végére újabb tüntetéseket szervez.
„Nincs más választás, mint megkezdeni a tiltakozások második szakaszát” – áll a tanács közleményében. Litvánia-szerte hétfőn máglyát gyújtottak, tiltakozva a kormány agrárpolitikája, a cseppfolyósított gázra kivetett jövedéki adó emelése, a tejgazdasági válság miatt.

Magyarországon támogatják a gazdákat

Az agrártámogatások 2024-re is rendelkezésre állnak, a költségvetésből 650 milliárd forint kiegészítés jut a vidékfejlesztési forrásokhoz – mondta keddi évindító sajtótájékoztatóján Budapesten az agrárminiszter. Nagy István jelentős kihívásként említette a brüsszeli szankciókat és az EU-ra szabadított ukrán termékek dömpingjét, de úgy véli, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt évek eredményeire támaszkodva bízhat a jövőben. Közölte: Magyarország az importtilalmat 2024-ben is fenn akarja tartani, és ebben más tagállamok támogatására is számít. Kiemelte, hogy míg Európa más államaiban a termelők megszorításokkal szembesülnek, belföldön a pályázatok a kis és a nagy gazdaságok számára egyaránt biztosítják a hatékonyságjavítás lehetőségét.

 





 





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás