„Minden bennégett, nem tudom, mi lesz most” – a lángok martalékává vált a Balaton egyik legidősebb horgászának kunyhója





A 86 éves Bornemisza Péter bácsi híres a vadászok között. Szenvedélyét, a vadászatot immár 54 éve űzi, szerelméhez, az erdőhöz két könyvet is írt. A budapesti vadász 7 éve Nógrád vármegyében, Csesztvén lelte meg a menedéket egy vadászkunyhóban, ami most kigyulladt.



Megosztás
Szerző: K. D. R.
Létrehozva: 2024.01.31.
Módosítva: 2024.02.01.
nógrádi Péter kunyhó vadászat horgász

Péter bácsi vadászként és horgászként is híres, hiszen ő az egyik legidősebb pecása a Balatonnak, és már életének több, mint a felét a vadászatnak szentelte. Az erdők szerelmesét 7 éve hívták el vadászni Csesztvére, ami egy festői kis falu Nógrád vármegyében. Ő örömmel igent mondott, pláne, hogy egy kis vadászkunyhót is felajánlottak neki helyi használatra, hogy a Budapesten élő bácsi megpihenhessen a hosszú vadászatok után. A kunyhó nagyon hozzánőtt a 86 éves bácsi szívéhez: 7 éven át hű társa volt a fagyos nógrádi éjszakákban, sőt két vadászatról szóló könyvét is a kis házban írta meg. Január 20-án azonban szörnyű dolog történt: Péter bácsit azzal a hírrel hívták fel, hogy a szeretett kunyhó a tűz martalékává vált.

A kunyhó teljesen leégett, benne minden vadászruhájával Péter bácsinak  Fotó: Varga Balázs

„Isten áldjon, emlékek tárháza"

Péter bácsi alig hitt a fülének, két napig alig tudott megszólalni a történtek után. A tüzet valószínűleg a padláson kialakuló rövidzárlat okozta, de pontos vizsgálatot nem indított a katasztrófavédelem, mivel 50 millió forint alatti a kár. Az idős vadász számára azonban pénzben nem mérhető a veszteség, hiszen a vadászruhák között megannyi szép emlék vált a tűz martalékává. 

Gondolhatják, milyen érzés lehet ez nekem… hiszen ott írtam mindkét vadászatról szóló könyvemet, sőt már a harmadikból is megírtam 7 fejezetet, ami szintén bennégett a tűzben a laptopommal együtt. Nekem ez a kis ház olyan nyugalmat adott, amit Budapesten, itthon nem kaphattam meg. Itt tudtam alkotni, nagyon szerettem

– mesélte a Metropolnak Péter bácsi, aki nem bírt könnyek nélkül mesélni a borzasztó veszteségről. 

Mindenem elégett, ami ott volt, még a civil ruházatomnak egy része is, amit ott tároltam. Porrá égett minden, de szerencsére értékes felszereléseket nem tartottam ott, így azok megmenekültek” – részletezte Péter bácsi elcsukló hangon, aki egy poszttal búcsúzott szeretett házikójától, vélhetően emiatt megmozdult az ország, látva, hogy egy 86 éves bácsi vidéki menedéke lett oda.

Bornemisza Péter három csodás könyvet írt már, melyből kettő a vadászatról szólt, a harmadikat ebben a témában pedig épp most írta  Fotó: Olvasói fotó

Összefogtak az emberek a bácsiért

Bornemisza Péter megható posztjára felfigyeltek a helyiek és a vadászok. Egy emberként összefogtak, hogy újból felépítsék a kunyhót. 

A Nimród Alapítvány úgy döntött, kézbe veszi az ügyet, fogadja és koordinálja az adományozást, hogy még sok szép vadászemlék és írás születhessen. 

A könyvek által ismertem meg Péter bácsit, és természetes volt, hogy segítek neki, hiszen már vele együtt vadászunk 7 éve. Mivel tudtam, hogy sem ereje, sem pénze nincs újraépíteni, ezért elindítottam ezt a gyűjtést

– mondta a Metropolnak Varga Balázs.

„A ház tulajdonosa – aki megengedte Péter bácsinak, hogy használja a kunyhót – is vállal munkákat, és sokan jelentkeztek ácsmunkára, kőművesmunkákra is, így egy szerényebb összegből is össze tudnának hozni egy kis kunyhót. Reméljük, hogy sikerül összegyűjteni annyit, hogy Péter bácsinak ne egy ilyen szörnyű tragédia árnyékában kelljen befejeznie vadász pályafutását és még sok szép vadászkönyvet olvashatunk tőle” – tette hozzá Balázs. Péter bácsi jelenleg nem tudja, mi tévő legyen. Ő is csak abban bízik, hogy nem itt ér véget az 54 évnyi vadászata, és egyszer még visszatérhet a szeretett kis kunyhóba, ahol békére lelhetett.





 





Ezeket olvastad már?
Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás