Rendkívüli Kormányinfót tartott Orbán Viktor: „2024 a nagy tervek éve lesz”"





Fontos bejelentéseket tett a miniszterelnök.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.12.21.
Módosítva: 2023.12.21.
Orbán Viktor kormányinfó tárgyalás gazdasági növekedés Brüsszel

Ahogyan arról a Metropol is beszámolt, válságos helyzetben van az Európai Unió. Az már bebizonyosodott, hogy a migrációs helyzetben nagyon elhibázott politikát folytat Brüsszel, és ahogyan Orbán Viktor fogalmazott, az EU gyakran tud tévedni. Úgy tűnik, Ukrajna ügyében is sok elhibázott döntést hoz Brüsszel, ugyanis – annak ellenére, hogy a magyar kormány megkongatta a vészharangokat – megkezdődtek a tárgyalások Ukrajna EU-csatlakozásának ügyében. Orbán Viktor felhívta arra a figyelmet, hogy a háborúban álló szomszédunk nem teljesíti a csatlakozási feltételeket, és a közép-európai érdekeket is nagyban veszélyezteti a csatlakozása. Mindezek mellett számos egyéb fronton viselt háborúkat Magyarország. Harcoltunk az inflációval és a migrációs kérdéssel. Ezekről a kérdésekről tartott nemzetközi sajtótájékoztatót  Orbán Viktor

orbán viktor
Orbán Viktor fontos bejelentéseket tett a Kormányinfón / Fotó: AFP

A miniszterelnök ezen Kormányinfóval értékelte a 2023-as évet, és summázta, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie az országban.

  • Terrorfenyegetések,
  • migráció,
  • háború,
  • infláció.

Ezekben a kérdésekben folytatott nagy küzdelmet hazánk. 

Megóvtuk a béreket, béremelkedések várhatók

Orbán Viktor arról is beszélt már korábban, hogy hazánk meglepően ügyesen lábal kifele az inflációból. Teljesíteni tudtuk azon vállalásunkat, hogy decemberre 10 százalék alá essen az infláció, 2024-ben pedig ennél jóval kisebb lesz, sőt a számítások szerint megkezdődik a gazdasági növekedés. 

A bérek megóvása is célkitűzés. 2023-ban azért küzdöttünk, hogy amijük van az embereknek, azokat ne veszítsék el, 24 azonban a gyarapodás éve lesz. 





2024 a nagy tervek éve lesz

Jönnek az új lakástámogatások, a nyugdíjak is emelkedni fognak, és amennyiben a körülmények adottak lesznek, akkor egy hároméves bérfejlesztés kezdődik meg a pedagógusok körében.

2024-ben fel kell venni a harcot a brüsszeli bürokratákkal. Brüsszelben egy burokban élnek, és ki kell nyitni a politikusok szemét, hogy meglássák a hibáikat. 

2024 a nagy tervek éve lesz, és az EP-választások éve is

– mondta Orbán Viktor, aki azt is kiemelte, hogy a kormány képviselőinek fontos harcokat kell majd megvívniuk Brüsszelben. 

Orbán Viktor a lengyel köztévénél történtek kapcsán azt mondta, vannak furcsa dolgok a nyugati világban. 

Valami történik a nyugati demokráciákban, ami nincs rendben, és emiatt lehet aggódni. 

Kell-e pénzt adni Ukrajnának?

Brüsszel álláspontja az, hogy adjunk 50 milliárd eurót Ukrajnának. Azt is elismerik ugyanakkor, hogy ez a pénz most nincsen, és hogy legyen, közös hitelt kell felvennünk. A közös költségvetésbe kerülne a hitel, amit a kormány nem támogat. Öt évre adnának pénzt Ukrajnának, ez a szám azonban abszurd, hiszen azt sem lehet tudni, mi lesz negyedév múlva.

Egy bizonytalan nagyságrendi tétel szétzilálja a költségvetésünket

– mutatott rá Orbán Viktor. Sőt azt is kiemelte, hogy Magyarország egyszer elkövette azt a hibát, hogy közös hitelt vett fel más országokkal a Covid-válság után. Noha mi is felvettük akkor a hitelt a helyreállításra, de Magyarország egy fillért sem kapott belőle. Ezek után megtanultuk, hogy nem szabad más tagállamokkal közös hitelt vállalni, így most sem áll szándékunkban ezt megtenni. 

„Hisszük, ha látjuk”

Brüsszel felszabadított 10 milliárd eurót, de félő, hogy Magyarországot Brüsszelben ezzel zsarolják. A képviselők el is mondják, hogy azt szeretnék, hogy hazánk ne kapja meg ezt a pénzt, a bizottságot pedig megfenyegették. Ez ellen mi nem sokat tudunk tenni, hiszen a kontinentális intézmény középpontjában a bizottság áll, és ha azt megzsarolják, az ellen egy magyar ember nem sokat tehet. 

Az én világképem az, hogy Magyarország megpróbál együttműködni a bizottsággal, a bizottságot pedig megzsarolják

– mondta, de kiemelte, hogy mindent meg fog tenni ennek ellenére, hogy hazánk érdekeit védje. 





Ezeket olvastad már?
Megtaláltuk az újpalotai víztoronyház legrégibb lakóit - meséltek Budapest legmagasabb, fura lakóházáról

Megtaláltuk az újpalotai víztoronyház legrégibb lakóit - meséltek Budapest legmagasabb, fura lakóházáról

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Napok kérdése és újra itt a káprázatos strandidő

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás