Így kívántunk egymásnak régen kellemes ünnepeket – jöjjön egy kis retró érzés!





Mindenféle közösségi platformon kívánunk egymásnak kellemes karácsonyi ünnepeket, az üzenet egy pillanat alatt célba ér. A fiatalok szájtátva csodálkoznak azon, ha meghallják, hogy egykor ünnepi képeslapokat küldözgettünk egymásnak. Most hoztunk néhányat, múltidézőbe!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.12.26.
Módosítva: 2023.12.26.
képeslap képeslapgyűjtemény karácsonyi képeslap

Lemaradtál idén a karácsonyi képeslap küldésről? Nem is tervezted? Vagy még sosem küldtél képeslapot? Segítünk bepótolni az élményt, hoztunk egy válogatást a 80-as és 90-es évek karácsonyi képeslapjaiból. A témák változatosak, a tájképektől a karácsonyfáig van itt minden, a nyolcvanas években pedig divat volt karácsonyra is újévi üdvözletet, szerencsét kívánó lapot küldeni. 

2 forintos bélyeggel kívántak boldog karácsonyt ezen az 1986. december 16-án feladott képeslapon 
Fotó: Forgács Ági képeslapgyűjteménye

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum szerint 1865-ben, egy postakongresszuson merült fel először a boríték nélküli, nyílt lapon való levelezés gondolata, az első levelezési lapot pedig 1969. október elsején bocsátották ki, az Osztrák–Magyar Monarchiában, Corrspondenz-Karte néven. A képeslap fénykora az internet és a mobiltelefonok korszakának beköszöntével egy időben hanyatlásnak indult, ma már ritkán küldenek egymásnak az emberek ilyet.

Osztojka Péter MTI-fotójából lett képeslap, ezen már 12 forintnyi bélyeg van 
Fotó: Forgács Ági képeslapgyűjteménye

Kimegy a divatból a képeslap

Az Európai Bizottság 2020 év végén adott ki egy statisztikát az Európai Unión belül nyomtatott képeslapok számáról. 2019-ben 59,5 millió képeslapot nyomtatta az unióban. Ez a szám nem sokkal kevesebb, mint a 2017-e adat, ellenben 41 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben. Így – bár azóta nem adott ki képeslapstatisztikát az EU – vélelmezhetően legalább a felére visszaesett a kétezres évek eleje óta a képeslapküldési hajlam.

Mindegyik generáció másképp csinálja

A 2000-es évekkel kezdetét vette az sms küldése, amit egy rövid időre felváltott az mms, amit aztán követtek az internetes üdvözlések. Végeztünk egy kis közvélemény-kutatást a szerkesztőségünkben, melyik generáció hogyan is intézi a karácsonyi üdvözletek átadását. 

4,50 forintos képeslap a nyolcvanas évekből Fotó: Forgács Ági képeslapgyűjteménye

Húszas éveiben járó kolléganőnk emlékszik még rá, hogy szülei küldtek karácsonyi képeslapokat, ő maga azonban már csak külföldre küld a barátoknak. A képeslapküldést nosztalgikus dolognak tartja, és örülne, ha újra divatba jönne. Karácsonyi üdvözletként leginkább vicces karácsonyi mémet küld az ismerőseinek, az emoji küldése pedig boomer dolog szerinte. 

1984 karácsonyán kíván boldog karácsonyt a Balogh család ezen a képeslapon 
Fotó: Forgács Ági képeslapgyűjteménye

A harmincasokat reprezentáló kollégánk arról számolt be, hogy ő életében egy-két alkalommal küldött karácsonyi képeslapokat a szüleinek. Manapság leginkább a messenger üzenetben elküldött karácsonyi üdvözletet részesíti előnyben. 

„Küldöm a csomagot!” – szól a képeslap hátulján olvasható szöveg 
Fotó: Forgács Ági képeslapgyűjteménye

Negyvenes éveiben járó férfi kollégánk utoljára francia levelezőtársának küldött képeslapot, amikor még általános iskolába járt. Leginkább személyesen, a messengeren küld üzenetet, ott is valami vicces mémet, ami valamilyen karácsonyi dolgot ironizál. „A karácsonyt csak iróniával lehet túlélni” – vallja. 

Radó László csodaszép fotója egy képeslapon a nyolcvanas évekből 
Fotó: Forgács Ági képeslapgyűjteménye

Ötvenes éveiben járó kollégánk sosem adott fel karácsonyi képeslapot, de az interneten sem küld, ő a személyes üdvözletek híve. 

1982-ben, Nagyatádon feladott képeslapon kívánnak boldog karácsonyt 
Fotó: Forgács Ági képeslapgyűjteménye

És végül, de nem utolsósorban itt van hatvanas éveiben járó kolléganőnk, aki néhány éve még adott fel a családtagoknak karácsonyi képeslapot, ma már azonban az egyszerűbb közlési módokra esküszik. A fontosabb embereket személyesen vagy telefonon köszönti fel karácsony alkalmából, és vannak, akiknek cseten ír. Ő a Facebook-üzenőfalát is használja, ahol összes ismerősét köszönti karácsony alkalmából.

1988. december 29-én feladott képeslap. Fotó: Forgács Ági képeslapgyűjteménye

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő például a mai napig hódol a képeslapküldés szenvedélyének. „A képeslapküldés ugyan kezd kimenni a divatból, de számomra még mindig az egyik legkedvesebb szokás karácsonykor” – mondta el tavaly a politikus. 


 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás