RETRO RÁDIÓ

Ha karácsony, akkor képeslapok





Nem is igazi a karácsony képeslap nélkül. (X)



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.18.
üdvözlőlap karácsony képeslap

A szebbnél szebb karácsonyi üdvözlőlapok már novemberrel bekerülnek a boltok és a posták kínálatába, hogy kiválaszthassuk a nekünk leginkább tetszőt, és minél előbb útnak indíthassuk a szeretteinek. De ki küld manapság még karácsonyi üdvözlőlapot? A közösségi médiák és az okos kütyük korában van egyáltalán létjogosultsága a képeslapnak? Sokan el sem tudnánk képzelni a karácsonyt ezek nélkül a szívhez szóló üdvözlőlapok nélkül, mások pedig már arra sem emlékeznek, hogy valaha kaptak volna ilyesmit.

Manapság a fiatalok körében inkább a rövid közösségi médiás poszt a divat, illetve a Messengeren vagy a hasonló üzenetküldő applikációkon keresztül küldött kép vagy videó üzenet. Ez gyorsabb és olcsóbb, mint egy képeslap, nem mintha a postai feladás vagy a karácsonyi üdvözlőlap ára annyira megterhelő lenne. Mégis sokan erre hivatkoznak, illetve arra, hogy minek küldjenek lapot, ha egyszer az úgyis a kukában végzi. Pedig egy igazán szívhez szóló üdvözlőlap biztosan évekig megmarad, nem úgy, mint egy Messenger üzenet, amit egyszer megnézünk, és soha többé nem vesszük elő.

Honnan indult a képeslap küldés hagyománya?

Bár sokan úgy érzik, hogy a karácsonyi képeslapok ideje már lejárt, mégis rengeteg lap fogy karácsony idején, végül is egy több mint 160 éves hagyományról van szó. A legelső képeslapot 1843-ban készítették Sir Henry Cole, a Victoria and Albert múzeum igazgatójának. Az illusztrációkat J. C. Horsley készítette, és a lap három különböző képből állt: a közepén egy borozgató család három generációja, míg a két szélső rajz egy-egy jótékony cselekedet látható. Ekkor persze még nem volt túl népszerű az ötlet, hiszen az ezer elkészült lapnak csak a töredékét sikerült eladni.

Az évek során azonban egyre népszerűbb lett, és 30 évvel később már olyan formában készült, ami nem csak a gazdagokat célozta. Mivel sokkal szélesebb körben lett elérhető, már a szegényebb családok között is népszerű dolog volt karácsonykor ilyen lapot küldeni. A következő években a nyomdaipari cégek Amerikába is terjeszteni kezdték a karácsonyi üdvözlőlapokat, ennek köszönhetően az 1900-as években igazán jövedelmező vállalkozásnak számított a karácsonyi képeslapkészítés és árusítás.

Karácsonyi üdvözlőlapok napjainkban

A karácsonyi képeslapok ma is nagy népszerűségnek örvendenek, annak ellenére is, hogy a közösségi médiák térhódításával elterjedtek a digitális jókívánságok. Ezt az is ékesen bizonyítja, hogy léteznek kifejezetten karácsonyi képeslapok készítésével és árusításával foglalkozó weboldalak, mint például a karacsonyi-kepeslapok.hu, és üdvözlőlapok tekintetében még mindig rendkívül széles a választék. Ez nem csak a képek vagy a szövegek sokszínűségében mutatkozik meg, hanem az egyedi anyaghasználat tekintetében is, de a nyomdaipari technológiák is egyre különlegesebb képeslapkészítést tesznek lehetővé.

A cégek és vállalkozások körében is népszerű még az ügyfeleknek karácsnyi üdvözletet küldeni egyedi képeslap formájában. Sokan már novemberben, nagy tételben berendelik a lapokat, hogy december elején már útnak is indíthassák őket. (X)

Fotó: Metropol

 





Ezeket olvastad már?
A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás