Így fog kinézni felújítása után a Zsámbéki Romtemplom - Galéria





A Zsámbéki Romtemplom újjáépítése kapcsán meghirdetett tervpályázat a végéhez ért.



Megosztás
Szerző: Fügedi Richárd
Létrehozva: 2023.12.24.
épület megőrzés zsámbéki romtemplom zsámbéki öregtemplom környezet

Zsámbék Város Önkormányzata még december 13-án jelentette be a Zsámbéki Romtemplom és környezetének megújítására kiírt tervpályázat eredményét. A pályázat célja a romtemplom állagának megőrzése és az eredeti liturgikus funkció helyreállítása volt. Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottsága elfogadhatónak találta azokat a terveket, amelyek megőrzik a romtemplom eredeti történeti jellegét.

A templom homlokzata Fotó: Fügedi Richárd

Kiválasztották a győztes tervet

A KÖZTI Zrt. győztes terve szerint a premontrei rend visszaköltözik a templom közelébe, és egy új rendházat terveznek az egykori kolostor romjai felett. A tervezési program részeként klauzúrát is kialakítanak. A beruházás turisztikai fejlesztéseket is magában foglal, új látogatóközpont és interaktív kiállítások építését tervezik, amelyek becslések szerint évi 60 ezer látogatót vonzanának.

Az eredményhirdetésen az 1. díjat a KÖZTI Zrt. kapta, második díjat nem osztottak ki, míg a harmadik díjat két tervezőcsapat, az Építészkohó Kft. és a 4N Építésziroda Kft. között osztották meg. A zsűri a győztes pályaművet a templom és kolostor rekonstrukciójában alkalmazott példamutató megoldásokért díjazta.

Az értékek megőrzése a cél

Az öregtemplom és környezetének megújítása a településtörténeti adottságok erősítését célozza, különös tekintettel a régészeti értékekre. A tervezés során figyelembe vették a település történeti fejlődését, és a régészeti kutatások eredményeit is integrálják a területrendezésbe. A korai és későbbi templomok körül több mint 467 sírt tártak fel, és a tervezésnél ennek a történelmi rétegnek is fontos szerepet szánnak.

Ráfér már a teljes felújítás Fotó: Fügedi Richárd

Teljes körű felújítást végeznek

Az új tervezés kiterjed a Zsámbéki romtemplom környezetének szinte teljes körű megújítására. A tervezett lépések között szerepel a kolostor keleti előterének részleges helyreállítása, a rézsű vonalának visszaállítása, valamint a telepítés és megközelítés optimalizálása. A terület megközelítése kizárólag gyalogosan lehetséges, csak egyes rendezvények látogatói és a mozgásukban korlátozottak számára van lehetőség busszal és gépjárművel behajtani.

Megőrzik majd a romok szépségét Fotó: Fügedi Richárd

Megőrzik az épület szakralitását

Az új tervezés az épületegyüttes funkcionalitása is megmaradjon. A templom romjai továbbra is szertartások helyszínét biztosítják, a kolostorrom területén pedig új funkciókat alakítanak ki, beleértve konferenciatermet, rendházat és látogatóközpontot. Az épületegyüttes minden fő funkcionális egysége akadálymentesen megközelíthető lesz.

Az eredeti anyag és forma megőrzése mellett lehetőséget biztosítanak a későbbi átalakításokra, illetve a történeti értékek integrálására. Az új épületegyüttes integrálja a középkori falakat, térrendszereket és funkciókat, miközben lehetőséget ad a jövőbeni kutatási eredmények beépítésére.

A templom szakrális jellege is helyreáll, hiszen a felújítás után a premontrei szerzetesek is visszatérnek a kolostorba

 – írja Horváth László polgármester és bírálóbizottsága közleményében.

A Zsámbéki Romtemplom és Környezetének megújítása egy komplex és fenntartható tervezési koncepció, amely a település történelmi és kulturális örökségét új szintre emeli, és egy modern, látogatóbarát környezetet teremt a jövő generációk számára.

Így fog kinézni a megújult templom: a képre kattintva megnyílik a képgaléria





 


 





Ezeket olvastad már?
Szentkirályi Alexandra 15 ezer fővárosi dolgozó problémáját oldotta meg Karácsony helyett

Szentkirályi Alexandra 15 ezer fővárosi dolgozó problémáját oldotta meg Karácsony helyett

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Karcolásokkal megúszta a horrorbalesetet a kisfiú, akiről egy kocsit emeltek le Óbudán

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Sör és virsli helyett: így ünnepeltük régen a május elsejét – Retró galéria

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Azonnal betörték az ajtót: Hős debreceni tűzoltók mentették meg egy orvos életét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás