Az orvosok sem tudják, mi történik: rejtélyes betegség sújtja a 6 éves Melcsit – videó





Fejlesztések egész során van túl az imádni való kislány, ám a számos orvosi vizsgálat sem tudta eddig pontosan megmondani, hogy milyen betegség okozza nála azt, hogy korához képest jóval alacsonyabb fejlettségi szinten áll.



Megosztás
Szerző: H. Á.
Létrehozva: 2023.11.07.
Melcsi Balassagyarmat fejlődés család

Szombathy Melina, azaz Melcsi koraszülötten látta meg a napvilágot. Orvosai kezdetben azt gondolták, hogy komoly agyvíztúltengése van, később azonban kiderült, hogy nem erről van szó. Ritka, eddig nem diagnosztizált, feltehetően genetikai betegséggel küzd, mely miatt folyamatos odafigyelésre van szüksége.

Melcsi segítséggel, de már képes járni  Fotó: Józsa Enikő Facebook

Melcsit az első 3 évben fejlesztőpedagógusokhoz hordták szülei, ám a fiatal lány fejlődése így is jóval elmaradt korabeli társaitól.

A Covid időszaka volt az, ami segített nekünk, mert Melcsi és testvérei, Dani, Olivér és Noémi, valamint apukája, Gergő is otthon voltak. Nagyon mozgalmas volt így az élet, ami nagyon jót tett Melcsi fejlődésének

– árulta el a Metropolnak Józsa Enikő, Melcsi édesanyja.

Egyszer csak azt vettük észre, hogy elkezdett forgolódni az etetőszékében. Felfigyelt a jövés-menésre. Azt is láttuk rajta, hogy sokkal jobban odafigyelt, sokkal aktívabbá vált.

Melcsi és családja most Balassagyarmat közelében él, ahol a helyi bölcsőde játszós csoportját kezdte el a gyermek.

„Az egyik nevelő ajánlott egy speciális fejlesztőt, Surányi Kornélt, aki a Biatorbágyi Korai Fejlesztő Központban dolgozik. Ő tanította meg járni Melcsit, amiért nagyon hálásak vagyunk. Melcsi 2 hónapja jár oviba, a Balassagyarmati Mosoly Egymibe, de továbbra is járunk Kornélhoz, mivel Melcsi mozgása még nem tökéletes” – vélekedett lapunknak Enikő, Melcsi édesanyja.

A kislány 2022 őszén már fel tudott ülni, támaszkodva megtartotta magát és mászott. Nagyjából egy éve pedig talpra tudott állni, ami az ő esetében nagyon nagy szó.

Melcsi szülei (Szombathy Gergő és Józsa Enikő) mindent megtesznek gyermekük fejlődéséért. Fotó: Józsa Enikő / Facebook

A saját erejéből még nem tud felállni vagy leülni, de járni már igen.

„Mivel még nem tanult meg jól esni, ezért speciális cipőben és babahámmal sétál. Egyelőre nem beszél, nem tud rágni, önállóan nem eszik, etetni kell, de egyszerűbb dolgokat már megért. Mivel a korához képest nagyon le van maradva, ezért értelmi fogyatékosság is meg lett nála állapítva.”

Mozgásszervi akadálya nincs annak, hogy korlátlanul mozoghasson, mégsem képes rá

– mesélte lapunknak Enikő, majd folytatta: 

„A fejlődés üteme egy átlagos gyerek esetében is változó, az ő esetében pláne nehéz megjósolni, hogy milyen ütemben fejlődik majd. Az orvosok eleinte azt sem tudták megmondani, hogy fog-e járni, tud-e majd beszélni. Szóval fejlesztjük és várjuk a legjobbakat. Az óvoda is jót tesz neki, de bármikor visszafejlődhet, mert nem tudjuk pontosan, hogy mi a betegsége.”

Mi reménykedünk a legjobbakban, hogy minél hamarabb elér az önállósághoz.

A család egyik nehézsége, hogy az újszülöttekre jellemző dolgok nála nagyon kitolódtak, ami nagyon sok, állandó figyelmet igényel. Szerencsére azzal, hogy felügyelettel már tud járni, kitárult előtte a világ és a fejlődése is megindult.

Az egyetlen nehézségünk ezek alatt az évek alatt leginkább az időhiány volt. Nem lehetett senkire sem rábízni, mert nehezen fogadta el az ételt, italt mástól és nem is szívesen adtam volna

– hangsúlyozta Enikő, aki végre édesanyjára is rábízhatja annak unokáját.

Melcsi további fejlődése szempontjából egyelőre semmi sem biztos. Az azonban egyértelmű, hogy családja mindent megtesz azért, hogy a kislány minél teljesebb életet élhessen.





 





Ezeket olvastad már?
„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

„Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás