Hogyan lehet a rohanó hétköznapokban is változatosan étkezni?





A változatos étkezés nem csak annyit jelent, hogy mindennap mást eszünk, az sem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A rohanó hétköznapokat tekintve sajnos gyakori jelenség, hogy még enni is elfelejtünk, ezzel végképp búcsút intve a változatos és egészséges étkezésnek. Az ilyen típusú életmódnak hosszú távon komoly következményei lehetnek, hiszen kimerítjük a szervezetünk erőforrásait az egyoldalú, rendszertelen táplálkozással. (x)



Megosztás
Szerző: PR CIKK
Létrehozva: 2023.11.28.
hirdetés

Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy miért fontos és mit nevezünk valójában változatos étkezésnek, valamint mutatunk három tippet, ami segíthet beépíteni ezt a mindennapokba.

Excited beautiful young pretty woman sitting in cafe indoors have a breakfast.
Fotó: 123rf.com

Mit értünk változatos étkezés alatt?

A változatos étkezés ideális esetben egészséges alapanyagok rugalmas kombinációját jelenti, minek során megfelelő tápanyagmennyiség – vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, nyomelemek és aminosavak – jut a szervezetünkbe. Tehát fontos odafigyelni a napi étrend összeállítása során arra, hogy ami kimarad az egyik étkezésből, azt pótoljuk a másikkal. Ha minden reggel zabkását vagy proteinshake-et szeretnénk fogyasztani, semmi akadálya, viszont fektessünk hangsúlyt arra, hogy a további étkezések ennek megfelelően alakuljanak.

Miért fontos, hogy változatosan étkezzünk?

A hétköznapok forgatagában könnyű elfeledkezni a helyes táplálkozás fontosságáról, hajlamosak vagyunk már csak akkor odafigyelni, ha a testünk jelez, hogy valami nincs rendben. Hosszabb távon ugyanis biztos, hogy következménye lesz a helytelen táplálkozásnak. Az egyoldalú étrend könnyen vezethet hízékonysághoz, felborulnak az anyagcserefolyamatok, valamint a kevés tápanyagbevitel miatt elkezd raktározni a testünk, ami szintén nem kívánt zsírpárnákat eredményez. Egy jól kialakított és betartott

változatos étrenddel ez elkerülhető, ahogy a gyenge immunrendszer vagy a hiánybetegségek kialakulása is. Mindezen túl a lassabb gyógyulási folyamatok, súlyosabb esetben pedig a véralvadási zavarok is jelezhetik, hogy nem megfelelően étkezünk.

3+1 tipp, ami segít a rohanó hétköznapokban is változatos étrendet kialakítani

Most már jól látjuk, hogy igenis érdemes odafigyelni, és egy sokszínű étkezési mintát kialakítani. De mégis hogyan csináljuk?

Legyen időnk enni!

Az alapprobléma a legtöbb esetben, hogy az étkezés másodlagos tevékenységgé válik. „Majd útközben bekapok valamit!” – Ugye ismerős a mondat? Ezekből a kijelentésekből biztosan nem lesz egészséges és változatos étkezés. Helyette teremtsünk időt arra, hogy naponta többször kényelmesen tudjuk étkezni. Szervezzünk meetinget az ebéd köré, keljünk fel hamarabb a reggeli kedvéért, és semmiképpen ne menjünk aludni éhesen. Ideális esetben naponta 4-5 alkalommal kellene ennünk. A cél pedig az, hogy ezek az alkalmak dedikált időpontokat kapjanak a napirendünkben, azaz kialakítsunk egy rendszert, melyben az étkezéseknek is elsődleges szerepe van.

Tervezzük meg, hogy mit eszünk!

Ahogy a korábbi bekezdésből is kiderült, a „majd lesz valahogy”-hozzáállás nem célravezető. Fontos, hogy előre lássuk, mit tudunk majd enni. Ha nincs akadálya – például egy ételallergia vagy -érzékenység – fogyasszunk naponta tejtermékeket, sajtokat, együnk heti többször tojást és a hús is kapjon helyet az étrendünkben. Természetesen a zöldségekről és a gyümölcsökről sem szabad elfelejtkezni. Ha valamelyik összetevő bármilyen okból kiesik, pótoljuk alternatív megoldásokkal. Ha például úgy döntöttünk, hogy nem eszünk húst, szenteljünk figyelmet arra, hogy pótoljuk az így elvesztett fehérjét. A reggelire fogyasztott proteinshake erre kiváló megoldás lehet.

Legyünk bátrak!

A megszokott ételeket könnyű elkészíteni és az étteremben sem lőhetünk mellé, ha néhány már bevált fogást rotálunk. Viszont amennyire egyszerű, éppen olyan könnyen meg is unhatjuk ezt a gyakorlatot. A legjobban összeválogatott étrendre is rá lehet unni, ha újra és újra ugyanolyan formában kerülnek elénk az ételek.

Legyünk bátrak, próbáljunk ki új recepteket, használjunk szezonális alapanyagokat, ismerjünk meg új összetevőket! Az elavult recepteket pedig bátran korszerűsítsük. A rántott húsnak nem kell olajban tocsognia, szépen elkészülhet minimális olívaolajágyon is a sütőben. Máris egy újdonság, ami csak egészségesebbé és változatosabbá teszi a mindennapi étkezésünket.

+1 Használjunk modern eszközöket a konyhában!

Egy modern konyhában sokkal egyszerűbb és hatékonyabb a főzés. Ma már nem fontos a tűzhely és a sütő tudására bíznunk magunkat, sokkal egyszerűbb, gyorsabb eszközök is a rendelkezésünkre állnak. Szerezzünk be például forrólevegős sütőt, ami jócskán lerövidítheti az ételek elkészítésének az idejét. De jó

módszer az is, ha odafigyelünk a késeink élességére, a robotgépeink minőségére. Ezek mind-mind megkönnyítik a dolgunkat, ha megfelelő minőségben és tudással használjuk őket.

(x)









Ezeket olvastad már?
Vidámságot, nevetést és izgalmat hozott Budapest életébe 133 éve: mutatjuk, hogy mi ez

Vidámságot, nevetést és izgalmat hozott Budapest életébe 133 éve: mutatjuk, hogy mi ez

Erre senki nem készült: az egész országra riasztást adtak ki mára

Erre senki nem készült: az egész országra riasztást adtak ki mára

"Állj neki újra tanítani, k***va" - két tanárát is bántalmazta a 17 éves fiú

"Állj neki újra tanítani, k***va" - két tanárát is bántalmazta a 17 éves fiú

Korrupció és trükközés: Karácsony rekordot döntött, számtalan nyomozás folyik fővárosi ügyekben

Korrupció és trükközés: Karácsony rekordot döntött, számtalan nyomozás folyik fővárosi ügyekben

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás