Véletlenül felébresztettek egy szunnyadó tűzhányót a kutatók, hátborzongató jelenséget rögzített a kamera – Videó





Maguk sem akartak hinni a szemüknek, hogy mit okoztak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.06.
kutató tűzhányó

Az etiópiai Erta Ale a Földön egyedülálló természeti jelenség, olyan bazaltvulkán, amely az afrikai törésvonalon található. Egy hatalmas lávatavat kell elképzelni, amely szunnyadni látszik ugyan, ám a tudósok szerint csak erőt gyűjt egy újabb nagy kitöréshez.

Fotó: Pixabay

Bár olyan helyen fekszik, ahova turisták nem nagyon merészkednek, a kutatók folyamatosan készülnek a látogatókra. Most épp azt akarták szimulálni, mi történik, ha egy ember beleesik a lávatóba. Mivel a láva elég sűrű, a beleeső személy sokkal valószínűbb, hogy lebegne a felszínén, mintsem hogy elsüllyedne, bár a szerencsétlen számára a különbség valószínűleg lényegtelen lenne, mivel mindkét esetben elemésztené a forró anyag.

Mivel önként jelentkezőt nyilván nem találtak volna a kísérletükhöz, egy 30 kilogramm tömegű, szerves hulladékkal megtöltött tartályt dobtak bele. A hatás pedig felülmúlta várakozásukat: az addig néma és mozdulatlan felszín pillanatokon belül egy olvadt turbulencia kavargó tavacskájává változott, mintha ez az apró tárgy az egész tűzhányót felébresztette volna – számolt be a tesztről a Unilad.

A jelenségre magyarázatot keresve úgy találták, hogy a láva heves kilökődését a vulkánba hulló szerves anyagok által termelt gőz okozta, és mivel az emberi test főképp vízből áll, egy élő ember beesése is valószínűleg ugyanezt a hatást váltaná ki. Vagyis mindenképp jobb, ha távol tartjuk magunkat tőle, nehogy igazi természeti katasztrófát idézzünk elő.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás